Виваком роуминг ЕС

kafez
Регистриран: 25 май 2016, 23:15

Виваком роуминг ЕС

Мнение от kafez » 22 авг 2024, 00:58

Здравейте,
От около година имам проблем с използването на роуминг в ЕС (Виваком). Номера се свързва единствено с препоръчаният оператор и по никакъв начин не мога да го регистрирам в друга мрежа. Това се случва в Португалия, Испания, Гърция, Италия и Франция.
Поставях картата в други телефони, рестартирах, но проблема остава. От оператора искаха да се обадя когато съм в роуминг, но и това не помогна. Всичко изглеждало наред. Обмислям варианта да заменя картата с нова.
В същото време други хора, също клиенти на Виваком нямат проблем да си избират операторите ръчно или телефона сам се свързва!
Той като този проблем продължава вече дълго време и от оператора няма адекватен отговор се обръщам към Вас.

Потребителски аватар
NSWDG
Регистриран: 03 май 2004, 19:02

Re: Виваком роуминг ЕС

Мнение от NSWDG » 22 авг 2024, 07:31

Смяна на сим е добро предположение. Ще струва някой лев, но не е скъпо
==================
MPXV3RX/A

TRACKER
Регистриран: 11 апр 2006, 17:49

Мнение от TRACKER » 22 авг 2024, 08:12

И аз го имам проблема от години като бях в Словакия. Работата е там че европейските оператори имат някаква политика за ползване при която абонатите в роуминг могат да се вързват само към един оператор в съответната страна. Или поне за абонатите на вивата в роуминг е така. В Словакия може само на O2 да се закачам, въпреки че на сайта на вивата ги има и 3те оператора (4ка не я броя).

Потребителски аватар
NSWDG

Мнение от NSWDG » 22 авг 2024, 08:39

При А1 имах такъв проблем преди години. Ама се оказа, че в чисто технически и се оправи със смяна на сим. Сега където и да ида, ако не ми хареса сигнала на мрежата към която се връзвам, нямам никакъв проблем да я сменя ръчно. Без значение дали телефонът се е вързал автоматично преди това или аз съм я задал ръчно. Само да отворя една скоба - в ЕС вече няма препоръчителни мрежи. Всички са с равни условия.
==================
MPXV3RX/A

EYESCREAM
Регистриран: 16 дек 2018, 17:30

Мнение от EYESCREAM » 22 авг 2024, 09:40

NSWDG написа:
22 авг 2024, 07:31
Смяна на сим е добро предположение. Ще струва някой лев, но не е скъпо

Би трябвало безплатно да я сменят при положение, че тази сим карта пречи да се спазват условията по договор от тяхна страна. На мен преди много години М-Тел ми поискаха пари за смяна на сим, на която изведнъж целият обхват спря, аз попитах за какво да им плащам пари, след като сим картата видимо няма никакви механични повреди (т.е. аз да съм виновен за това, че не работи) и веднага отпадна таксата, но в случая ще е по-трудно доказването на проблем и може би не си струва главоболията.

treyyy
Регистриран: 03 май 2008, 18:56

Мнение от treyyy » 22 авг 2024, 10:38

Виваком имат "препоръчан" оператор за всяка страна, но не е задължително да се ползва точно той. Аз не съм имал проблем с ръчно избиране на оператор за роуминг в чужбина. Наистина е добре да смените сим картата.

Потребителски аватар
NSWDG

Мнение от NSWDG » 22 авг 2024, 11:26

@EYESCREAM, тая приказка свърши, поне при А1. Ако ще да ти изгори картата от самосебеси, плащаш 15 лв за смяната като поп :evil: Въобще не ги интересува каква е причината и кой инициира смяната.
==================
MPXV3RX/A

ivobel721
Регистриран: 05 юни 2018, 17:37

Мнение от ivobel721 » 22 авг 2024, 12:55

kafez написа:
22 авг 2024, 00:58
От около година имам проблем с използването на роуминг в ЕС (Виваком). Номера се свързва единствено с препоръчаният оператор и по никакъв начин не мога да го регистрирам в друга мрежа. Това се случва в Португалия, Испания, Гърция, Италия и Франция.
Според мен Виваком са скръндзи и не ти позволяват да ползваш оператори, които не са им най-евтините на тях. Имат сложни системи за избор на оператор, където ще те свърже към по-скъпите оператори само когато нямаш сигнал на по-евтиния. Можеш да симулираш това, като се опиташ да се свържеш с друг оператор, телефонът ти дава, че не може, оставяш сим картата да няма сигнал 10-15 минути и пробваш пак с този оператор. Този трик е работил за мен за чуждестранни сим карти, не съм пробвал при Виваком.
Или просто смени оператора с друг, който не ограничава избора ти. При А1 почти винаги имам достъп до всички или почти всички оператори в чужбина.

TRACKER
Регистриран: 11 апр 2006, 17:49

Мнение от TRACKER » 22 авг 2024, 14:35

Да, и аз смятам че вивата нарочно го правят това заради икономии.
В румънско също съм го имал проблема с ръчния избор от карта на вива.

kafez
Регистриран: 25 май 2016, 23:15

Мнение от kafez » 22 авг 2024, 18:20

Благодаря за мненията. В крайна сметка ще опитам със смяна на сим (нямам и много варианти :D ) В края на септември отново ще пътувам и ще споделя дали е имало резултат.

Отговори