Скрити планове за частни лица (A1,Теленор,Виваком)

treyyy
Регистриран: 03 май 2008, 18:56

Re: Скрити планове за частни лица (A1,Теленор,Виваком)

Мнение от treyyy » 04 сеп 2024, 16:36

mishobehar написа:
04 сеп 2024, 14:46

https://www.kzp.bg/bg/novini/meldungen/ ... 8-2024.php

Според мен това е предизборна активация на госпожата от КЗП, която трябва да отчита дейност точно сега. Ще се вдига шум, че много правят за хроата.

Някой ако знае къде да намеря въпросните административни актове и точното им съдържание, ще съм благодарен ако пусне линк. Горе в менюто "Актове и искове на КЗП" в сайта им е само стара информация.
Явно още не са качени на сайта. Ще видим какво ще качат до края на седмицата.

timoj
Регистриран: 07 апр 2020, 21:23

Мнение от timoj » 04 сеп 2024, 17:25

Нищо няма да качат на сайта.. То излиза, че от Септември 2023 до сега няма никакви актове..
Може ли такава комисия да качва актовете си в някаква екселска табличка? Без подпис, печат и т.н.. И ако искаш да търсиш нещо - ще сваляш всички файлове и ще се ровиш вътре?
Сигурно са ги пратили тия актове на операторите, които естествено ще ги обжалват и в крайна сметка едва ли ще се промени нещо.
Госпожата явно ще се бори за по-хубава позиция след изборите и решила да отчита някаква дейност.

choripapi
Регистриран: 11 фев 2019, 16:07

Мнение от choripapi » 05 сеп 2024, 11:20

Здравейте, днес се обадиха от А1 с предложение да преподпиша текущия договор с нов Unlimited Special Plus 25 и вкл. 1 селект услуга за 12 м безплатно като плащане онлайн има отстъпка 2 лв и крайната цена излиза 23 лв. Текущия ми план до сега струваше 25,50 . Попитах ги за плана от 22 лв при пренос ама не стана....

Дали да търся нещо по добро или да приемам предложението ?

mjoy383
Регистриран: 19 ное 2018, 22:29

Мнение от mjoy383 » 05 сеп 2024, 13:16

В йеттел го има 22 левовоя

choripapi
Регистриран: 11 фев 2019, 16:07

Мнение от choripapi » 05 сеп 2024, 17:35

mjoy383 написа:
05 сеп 2024, 13:16
В йеттел го има 22 левовоя
Не искам да се местя в Йетел поради други причини. Всичко ми е на А1

Потребителски аватар
JKRL
Регистриран: 18 фев 2021, 10:41

Мнение от JKRL » 06 сеп 2024, 04:11

choripapi написа:
05 сеп 2024, 11:20
Здравейте, днес се обадиха от А1 с предложение да преподпиша текущия договор с нов Unlimited Special Plus 25 и вкл. 1 селект услуга за 12 м безплатно като плащане онлайн има отстъпка 2 лв и крайната цена излиза 23 лв. Текущия ми план до сега струваше 25,50 . Попитах ги за плана от 22 лв при пренос ама не стана....

Дали да търся нещо по добро или да приемам предложението ?
1лв разлика е все тая, а и ще плащаш по-малко, отколкото досега, което е повече от добре.

angelstamb
Регистриран: 22 яну 2007, 10:50

Мнение от angelstamb » 08 сеп 2024, 17:55

Здравейте,
Преди време един колега беше сложил таблица на плановете от А1 за подновяване на договор. На мен ми излезе в А1 приложението предложението за договора с 1000 минути към ЕС, но не се виждат всичките екстри на плана.
Ако някой го има или има актуалните предложения за преподписване на договора на А1, моля да ги качи.
Благодаря предварително!

Teal
Регистриран: 15 сеп 2022, 01:13

Мнение от Teal » 09 сеп 2024, 10:25

Сега ми се обадиха от А1 понеже ми е влязъл периода за преподписване, договора ми изтича Август '25, та рано са ме подкарали.
Предлагат ми неограничени минути за България и други в ЕС. Мобилен на 50мбс за целия период без ограничения (тук леко не им вярвам) за 20.99 ако се плаща през А1.

Аз засега съм си в перфектно положение, но дошмашния интернет ми е пак към тях, проверих и са на един договор. В такъв случай какво става при пренос на номера? Не мога да сменя доставчика за интернет.

Потребителски аватар
JKRL
Регистриран: 18 фев 2021, 10:41

Мнение от JKRL » 09 сеп 2024, 10:36

angelstamb написа:
08 сеп 2024, 17:55
Здравейте,
Преди време един колега беше сложил таблица на плановете от А1 за подновяване на договор. На мен ми излезе в А1 приложението предложението за договора с 1000 минути към ЕС, но не се виждат всичките екстри на плана.
Ако някой го има или има актуалните предложения за преподписване на договора на А1, моля да ги качи.
Благодаря предварително!
Трябва да ти пише всичко. Качи скрийншот.

Atlantique
Регистриран: 06 фев 2010, 22:33

Мнение от Atlantique » 09 сеп 2024, 19:16

Като изключим невероятната снимка, която само разсейва, информацията от КЗП е интересна, и вероятно ще доведе до промени в ценообразуването на операторите.

----------------------------------------

Председателят на КЗП Мария Филипова забрани прилагането от мобилни оператори на нелоялна агресивна търговска практика по отношение на максималния размер на неустойките при предсрочното прекратяване на договора

https://www.kzp.bg/bg/novini/meldungen/ ... 8-2024.php
04 сеп 2024

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) г-жа Мария Филипова издаде административни актове, с които забрани прилагането от мобилни оператори на нелоялна агресивна търговска практика, тъй като чрез злоупотреба с влияние, операторът налага всякакъв вид прекомерни и несъотвестващи на целта извъндоговорни пречки на потребителя, когато последният желае да упражни правата си по договора, включително правото си да прекрати договора или да избере друга стока или услуга или друг търговец.

Множество потребители подаващи сигнали в КЗП сигнализират, че при предсрочното прекратяване на договора, освен неустойката в размер на три стандартни такси, операторът допълнително начислява и неустойка за предоставени отстъпки от цените на месечните такси, както и неустойка за предоставени отстъпки от цените на крайни устройства (в случаите, когато потребителят е закупил на преференциална цена и крайно устройство). Твърденията на потребителите се подкрепят от приложените към жалбите им месечни сметки и фактури, от които е видно, че операторът действително начислява тези неустойки.

В съответствие с клаузите на договора, при предсрочно прекратяване на договор за електронни съобщителни услуги по вина или инициатива на потребителя, мобилният оператор има право да изиска заплащането на неустойка в размер на не повече от 3 стандартни месечни такси за всеки от абонаментните планове, по отношение на които договорът се прекратява предсрочно.

Вместо това обаче, освен уговорената в договора неустойка, са предвидени две допълнителни клаузи, позволяващи на оператора да претендира отстъпките от месечните абонаментни такси до края на срока на договора и разликата между стандартната цена на устройството и заплатената от потребителя цена, съответстваща на оставащия срок до края на договора. По този начин като краен резултат се заобикаля поставеният максимален праг на неустойка от размера на три месечни абонаментни такси за физически лица.

Това са уговорки във вреда на потребителя, които накърняват добрите нрави и водят до съществено неравновесие между правата и задълженията на търговеца и потребителя, като задължават потребителя при неизпълнение на неговите задължения да заплати необосновано високо обезщетение или неустойка.

По същността си тези уговорки съставляват клаузи за неустойки, като същите имат обезщетителен характер, независимо от обстоятелството, че са посочени като отстъпки от цените на абонаментите и крайните устройства. Правото за мобилния оператор да изисква тези неустойки се поражда въз основа на предсрочно прекратения договор по вина или инициатива на потребителя. Т.е., на същото основание, на което се дължи и неустойката в размер на три стандартни такси. Респективно тези неустойки са уговорени във вреда на потребителя и не отговарят на изискването за добросъвестност.

С включването в договора за мобилни услуги за едно и също неизпълнение на няколко различни и едновременно дължими санкции, се надхвърля обезпечителната и обезщетителната функция на неустойката и същата се явява необосновано висока.

В хода на административното производство по издаването на заповедите е установено, че мобилни оператори злоупотребяват с влияние, като се е възползват от позицията на по-силна страна в правоотношението си с потребителя, за да тълкува изключително в свой интерес неустоечната клауза в договора и без наличие на правно основание в допълнение към уговорения максимален размер на неустойката за физически лица-потребители, да начислява допълнителни неустойки. По този начин дружеството налага на потребителя извъндоговорни пречки, когато последният желае да упражни правата си по договора, вкл. правото да прекрати предсрочно договора срещу заплащане на уговорената в него неустойка в максимален размер на три месечни стандартни абонаментни такси за услугите на срочен абонамент, за които договорът се прекратява.

Тези действия несъмнено е възможно да променят поведението на средния потребител по отношение на услугата, като го накарат да се откаже от решението за предсрочно прекратяване договора с оглед на прекомерно високите неустойките, от което решение потребителят иначе не би се отказал или е възможно да не се откаже, ако операторът не прилагаше тази агресивна нелоялна търговска практика.

Отговори