mach написа: ↑13 ное 2024, 16:54
Кой модел Xiaomi?
Като пътуваш толкова много с предплатена на Виваком или А1 роуминга е по добър?
Xiaomi Mi 11 Lite 5G
Ползвам го за тестване на мобилни мрежи и за Cellmapper.
А1 е по-добре в роуминг откъм партньори със сигурност. А1 вече рядко лъжат на сайта си до кои оператори имат достъп. Например в Германия имат достъп до трите оператора с 5G, VoLTE на Vodafone. В Румъния имат достъп до четирите оператора с 5G, VoLTE на Orange. В Гърция имат достъп до трите оператора с 5G, VoLTE на Cosmote и Vodafone. В повечето държави в ЕС имат достъп до почти всички оператори.
Виваком не ги използвам в роуминг в ЕС, но редовно твърдят едно на сайта си, а реалността е друга. Не съм виждал Виваком да се свързва с Vodafone в никоя страна, въпреки твърденията на сайта. В Германия те набутват на О2, които на места са ужасни, на Telekom те допускат с много мъки и много опити да се свържеш. Виваком много обичат да пращат и следния SMS:
VIVACOM няма информация за потреблението Ви на данни и е възможно да не Ви уведоми и/или спре услугата при достигане на лимита от 115 лв с ДДС; инфо +35987123
И аз кво? Компот ли да им отворя. Ползвам предплатена при тях, не могат да ме таксуват повече. А ако бях на договор, аз имам зададен лимит и няма да платя за потребление над него.
Не мога да кажа какви са скоростите на Виваком в роуминг, но има много други техни потребители тук, които могат да споделят опита си. А1 са задали AMBR от 150/56 Mbps на всичките си потребители, който е оставен да е unenforced от А1. Проблемът е, че оператори в чужбина понякога го прилагат. Например на Vodafone RO, Orange RO (Huawei), Vodafone DE имам твърд лимит от 150 Mbps download. При други като Telekom RO, Digi RO, Orange RO (Ericsson), Telekom DE, O2 DE този лимит не се прилага. Ето пример:
https://x.com/ivaylo_belchev/status/1854628876099481973
Аз освен това имам неограничени данни в ЕС/ЕИЗ от А1 и в комбинация с добрите роуминг партньори, те са най-добрият оператор за роуминг за мен. А Roaming Revolution планът им никога няма да го използвам с тези цени и с тези обвързващи дневни такси. Ако пуснат 9,99 лв за 2000 МБ в Швейцария вместо 9,99 лв на ден за 2000 МБ на ден, може би бих обмислил да ги ползвам, защото имат 5G достъп до трите оператора там.