Няма нет при влошаване на времето - Теленор
Няма нет при влошаване на времето - Теленор
Здравейте,
Гледам в една друга тема, че и колега то Враца се оплаква от същото, но пък и трети коментира, че нямало такова нещо.
Забелязах поне от 1 месец, че при дори малко влошаване на времето около блока, в който живея (много черни облаци, по-силен дъжд, светкавици/гръмотевици), интернета ми спира почти на 100%. Понякога дори не е точни при блока, ами някъде в далечината в квартала. Става дума за мобилния на Теленор.
Картите ми са едната за данни с 30 GB трафик месечно. Другата е MAX Unlimited неограничен. Ползвам две бисквитки (mi-fi) белите Huawei на Теленор, както и тествах в един смартфон Самсунг (на година и нещо е телефона).
Обикновено скоростта тук е около 10 Mbps (значително по-малко от обещаните по договор до 50, но все пак).
При така описаното влошаване скоростта пада до под 1 Mbps (50-900 Kbps), тествам с fast.com и по опит за теглене от сървъри тук в БГ. Но практически се вижда и разбира, че сайтове не се отварят, дори приложения в iOS не могат да изпращат/получават пакети вече и практически зависват....
При пооправяне на времето (примерно след 30-60 мин) проблема изчезва.
Звънях на оператор като първия път не го свързвах директно с времето, нито пък и те, и ме караха от пиле мляко да вадя. Но после установих, че проблемите са при времето.
Последно от 123 ми вписаха писмено заявление за провека с вх.номер и чакам отговор. Пращах и им скрийншоти.
Някой да е виждал нещо такова ?
Аз дори си мислех да се отказвам от оптичния ми интернет доставчик, ама такива проблеми с мобилните мрежи ме притесняват и леко разубеждават. MAX Unlimited ползвам вече 3-4 месеца и се държи доста прилично за мобилен нет (въпреки че по скорост и надеждност все още не може да ми достигне оптиката и преди LAN-a).
Мерси за споделеното мнение.
Гледам в една друга тема, че и колега то Враца се оплаква от същото, но пък и трети коментира, че нямало такова нещо.
Забелязах поне от 1 месец, че при дори малко влошаване на времето около блока, в който живея (много черни облаци, по-силен дъжд, светкавици/гръмотевици), интернета ми спира почти на 100%. Понякога дори не е точни при блока, ами някъде в далечината в квартала. Става дума за мобилния на Теленор.
Картите ми са едната за данни с 30 GB трафик месечно. Другата е MAX Unlimited неограничен. Ползвам две бисквитки (mi-fi) белите Huawei на Теленор, както и тествах в един смартфон Самсунг (на година и нещо е телефона).
Обикновено скоростта тук е около 10 Mbps (значително по-малко от обещаните по договор до 50, но все пак).
При така описаното влошаване скоростта пада до под 1 Mbps (50-900 Kbps), тествам с fast.com и по опит за теглене от сървъри тук в БГ. Но практически се вижда и разбира, че сайтове не се отварят, дори приложения в iOS не могат да изпращат/получават пакети вече и практически зависват....
При пооправяне на времето (примерно след 30-60 мин) проблема изчезва.
Звънях на оператор като първия път не го свързвах директно с времето, нито пък и те, и ме караха от пиле мляко да вадя. Но после установих, че проблемите са при времето.
Последно от 123 ми вписаха писмено заявление за провека с вх.номер и чакам отговор. Пращах и им скрийншоти.
Някой да е виждал нещо такова ?
Аз дори си мислех да се отказвам от оптичния ми интернет доставчик, ама такива проблеми с мобилните мрежи ме притесняват и леко разубеждават. MAX Unlimited ползвам вече 3-4 месеца и се държи доста прилично за мобилен нет (въпреки че по скорост и надеждност все още не може да ми достигне оптиката и преди LAN-a).
Мерси за споделеното мнение.
Последна промяна от kamenvo5 на 29 авг 2021, 23:14, променено общо 1 път.
Re: Няма нет при влошаване на времето - Теленор
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
При Виваком специално съм правил тестове няколко пъти при тези условия, защото е спирал тока и ми е било интересно как се държи мрежата. Не съм забелязал никакви спадове в скоростта и обхвата. Въобще разлика няма.
Като спре тока, се забелязва как хората наоколо почват да ползват мобилни данни
В района където живея има само две базови станции - една на Теленор и една на Виваком, и двете са разположени на хълм на около 9км от селото по права линия. Има директна видимост към двете.
При мен на няколко пъти това лято забелязах, че при гръмотевична буря на Теленор обхвата изчезна напълно за няколко минути,
На Виваком нямам такива проблеми, без значение колко силна е бурята и колко гръмотевици има.
Не знам дали от Теленор са настроили базовата станция да изкючва автоматично (ако падне гръм върху нея), но е факт че сигнала се губи точно по време на буря.
При мен на няколко пъти това лято забелязах, че при гръмотевична буря на Теленор обхвата изчезна напълно за няколко минути,
На Виваком нямам такива проблеми, без значение колко силна е бурята и колко гръмотевици има.
Не знам дали от Теленор са настроили базовата станция да изкючва автоматично (ако падне гръм върху нея), но е факт че сигнала се губи точно по време на буря.
На Вас ,ако ви спира нета при буря , при мен преди всяка буря ,когато съм извън София
в едно село ми спира тока-трафопоста се самоизключва
в едно село ми спира тока-трафопоста се самоизключва
-
- Регистриран: 19 ное 2018, 22:29
Няма такова нещо като самоизключване на трафопостове и базови станции. Ако продължаваш да имаш сигнал, а няма интернет или е много бавен, значи има силен дъжд между базовата станция и точката, от която взима сигнал по радио. Като няма връзка към бекенда, седиш със сигнал и без услуга. Всяка базова станция, която е вързана безжично, страда от такива проблеми. И ако говорим за проблеми - друг проблем е неподдържаните акумулатори на Виваком, които изкарват по 10-ина минути след спиране на тока. Не ми се мисли, ако има бедствие - никой няма да може да се обади, защото някой "мениджър" е прибрал парите, за да си купи я кола, я къща, а захранване на станциите няма да има.
За човека с трафопоста - изключва се, защото ти изключва линията СН, от която се захранва. А тя защо спира ти е ясно надявам се.
За човека с трафопоста - изключва се, защото ти изключва линията СН, от която се захранва. А тя защо спира ти е ясно надявам се.
-
- Регистриран: 11 юли 2019, 07:00
И в моя квартал в София вивакомската изкарва 20-ина минути без ток, но пък на А1 няма изобщо резервно захранване и пада веднага. Тук Теленор пък са най-добре в това отношениеreedsolomon написа: ↑30 авг 2021, 11:08Няма такова нещо като самоизключване на трафопостове и базови станции. Ако продължаваш да имаш сигнал, а няма интернет или е много бавен, значи има силен дъжд между базовата станция и точката, от която взима сигнал по радио. Като няма връзка към бекенда, седиш със сигнал и без услуга. Всяка базова станция, която е вързана безжично, страда от такива проблеми. И ако говорим за проблеми - друг проблем е неподдържаните акумулатори на Виваком, които изкарват по 10-ина минути след спиране на тока. Не ми се мисли, ако има бедствие - никой няма да може да се обади, защото някой "мениджър" е прибрал парите, за да си купи я кола, я къща, а захранване на станциите няма да има.
-
- Регистриран: 28 юли 2011, 11:56
Спира както са ти казали, защото отпада безжичният линк между станцията и другата точка, и ако е само безжичен линка си оставаш без връзка. В града ако обикаляш и видиш повечето имат само по 1 линк за връзка с друга точка. Нормално той като падне и да нямаш връзка. Така са безжичните мрежи, има си варианти за всичко, ама няма кой да го прави, защото такива бури са рядкост и краткотрайни, от типа на 10 минути за цялата година сумарно.
Това е най-смисленото обяснение, което видях. Дори в градовете Теленор често ползват microwave backhaul, който работи са високи честоти (десетки GHz) и се влияе силно от времето.reedsolomon написа: ↑30 авг 2021, 11:08Няма такова нещо като самоизключване на трафопостове и базови станции. Ако продължаваш да имаш сигнал, а няма интернет или е много бавен, значи има силен дъжд между базовата станция и точката, от която взима сигнал по радио. Като няма връзка към бекенда, седиш със сигнал и без услуга. Всяка базова станция, която е вързана безжично, страда от такива проблеми.
Вероятно в оригиналния пост Виваком имат оптика или друг тип свързаност.
Когато станциите имат по 2 microwave backhaul-а може да препредават на друга станция, която няма видимост към оригиналната и по този начин връзката става още по-зависима от времето.
А иначе за генераторите явно зависи къде е станцията, защото до нас във Варна имаме на А1 и там почти никога не ни спира тока, но миналата година спря за 2 часа и станцията излъчваше 4G+ през цялото време. Преди беше спиран профилактично токът за 3 часа и 10 мин по-късно тя спря да излъчва 4G и остави само 2G и 3G.
Станция в София на А1 в Студентски град бях забелязал, че не работи (или беше само 3G) веднъж, когато сградата под нея нямаше ток, но това беше едва забележимо, защото станциите им са на толкова близо, че почти никой не губи свързаност.