VIVACOM започва да предлага VoWiFi услуга

admin
Site Admin
Регистриран: 19 апр 2017, 10:40

Мнение от admin » 07 мар 2019, 15:45

Cv3T0m1R
Регистриран: 17 сеп 2011, 02:38

Мнение от Cv3T0m1R » 07 мар 2019, 15:45

"За ползване на услугата не се плащат допълнителни такси, а включените минути в тарифата или допълнителния пакет на клиентите са валидни и за обажданията с WiFi Voice. Тези обаждания ще бъдат означени в месечната фактура."

Тоест, Виваком ще ме таксуват когато облекчавам тяхната мрежа и използвам домашната си Wi-Fi мрежа за разговори? Правилно ли съм разбрал?

Maxthon
Регистриран: 23 юни 2006, 00:14

Re: VIVACOM започва да предлага VoWiFi услуга

Мнение от Maxthon » 07 мар 2019, 15:49

Cv3T0m1R написа:
07 мар 2019, 15:45
"За ползване на услугата не се плащат допълнителни такси, а включените минути в тарифата или допълнителния пакет на клиентите са валидни и за обажданията с WiFi Voice. Тези обаждания ще бъдат означени в месечната фактура."

Тоест, Виваком ще ме таксуват когато облекчавам тяхната мрежа и използвам домашната си Wi-Fi мрежа за разговори? Правилно ли съм разбрал?
Не няма да се таксуват(докато не ти свършат минутите от пакета), но ще се показват отделно в детайлизираната справка към сметката.
Последна промяна от Maxthon на 07 мар 2019, 16:26, променено общо 1 път.

AnotherBoy
Регистриран: 16 дек 2018, 17:30

Мнение от AnotherBoy » 07 мар 2019, 16:15

Разбира се, че ще те таксуват(както биха ви таксували и през нормалната GSM/LTE мрежа в зависимост от тарифният ви план) независимо, че средата за пренос не е изцяло през тяхната мрежа - това донякъде е съпоставимо с роуминг. Тогава ползваш мрежата на друг оператор, но обажданията ти минават и се таксуват от твоя оператор.
Тази услуга не цели да разтовари мрежата на оператора, а ти да се "набутваш" като ползваш твоята wi-fi мрежа. Идеята тук е да се подобри качеството на сигнала, местата с липсващ или слаб сигнал, но с wi-fi ще бъдат покрити (пример: метро, подземни паркинги или места с лош или липсващ сигнал). Другото което е, за гласова услуга се използват около 30 килобита, което е нищожно и няма да изхаби "скъпият" интернет който ползвате.
Спрете да си мислите, че все някой иска да ви прецака ;)

Cv3T0m1R

Мнение от Cv3T0m1R » 07 мар 2019, 16:30

Не става дума за прецакване. Просто логиката ми подсказаше че VoWiFi е нещо което ти позволява вместо да си изразходваш минутите от абонаментния план, да използваш Wi-Fi и да ги спестиш. Ама не било така. То реално погледнато местата с липсващ или лош сигнал на мобилните оператори, са същите с липсваща или лоша интернет връзка. Бай Макаренко от Долно Уйно, в Родопите нито добър сигнал има, нито е чувал за Wi-Fi. Хората в градовете имат чудесен обхват, така че както спомена, реално от тази функция ще могат да съ възползват минимален брой хора в някакви подземни гаражи. Друг е въпросът колко време прекарва един човек в подземен гараж. 5 минути? Иначе метрото от години си има осигурен GSM сигнал. А ако съдим и по volte-то им, ще добавят по половин телефон на два месеца към новата услуга. Още по-смешно става.

AnotherBoy

Мнение от AnotherBoy » 07 мар 2019, 16:41

Точно в големите градове където е гъсто населено и на места в "дупки", хората които живеят на ниски етажи заобиколени от високи блокове сигнала е кошмарен и това е начина да се подобри качеството на връзката и в това число да се подобрят гласовите обаждания.
А относно твоята логика има други популярни услуги: Viber, Messenger и т.н. който можеш да си ги ползваш без проблем. Тази технология се ползва от години в чужбина успешно и това е с цел удобство.
На Макаренко дето телефона му е нокия с фенерче, не му е притрябвала тази услуга.
Аз не мога да разбера защо винаги на всяко нещо трябва да му се търси кусур и винаги да имаш полза от него - ползата тук е, че е безплатно, никой не те кара насила да го ползваш, в случая недей да го ползваш :)
Убеден съм, че ще е от полза на много хора стига Виваком да махнат ограниченията за моделите които могат да ползват тази услуга.

Боби13
Регистриран: 02 яну 2007, 21:59

Мнение от Боби13 » 07 мар 2019, 16:58

Полезна услуга, но както е характерно за част от българите, винаги търсят под вола теле...

Cv3T0m1R

Мнение от Cv3T0m1R » 07 мар 2019, 17:08

Малко е пресилено това за кошмарния сигнал, не мислиш ли? Аз съм точно описаната от теб ситуация, първи етаж, заобиколен от 18 етажни ЕПК-та и проблеми със сигнала нямам дори когато вляза в банята, която е в средата на апартамента и няма външна стена или прозорци. Още повече че пренаселени градове в България няма.
А това дето му викате намиране на кусури и търсене на телета, аз го наричам коментиране на нова услуга. Затова сме се регистрирали в мобилен форум - да коментираме. Не да ръкопляскаме на всяка новина от операторите.

Martin_
Регистриран: 07 мар 2019, 17:17

Мнение от Martin_ » 07 мар 2019, 17:17

Първо трябваше да увеличат списъка на поддържаните 5 Voice over LTE устройства, че в момента е абсурдно и тогава евентуално да мислят за Voice over WiFi

AnotherBoy

Мнение от AnotherBoy » 07 мар 2019, 17:18

Довечера ще кача снимка от моя "силен" сигнал, живея в централен квартал в Бургас на 1-ви етаж. Нека и други със толкова силен сигнал в населени места да споделят мнение - все пак сме форум за мобилни услуги :)

Отговори