Вито написа: ↑27 мар 2021, 19:57
MEnergy написа: ↑27 мар 2021, 18:23
да не те следи и интернет-доставчикът, си смени DNS-а директно в рутера.
Тва как да стане като съм с операторския рутер на вива - Нокиа? Достъпът е много ограничен.
На гърба на рутера има настройки по подразбиране, заедно с име и парола за логване с администраторски достъп. Всички рутери имат, ако ще и най-евтините на Huawei, Nokia и всеки друг. Администраторският профил обикновено е просто с име admin и паролата е написана също отзад. Отваряш браузър (може и на телефон) и пишеш 192.168.0.1 или 192.168.1.1 (на различните рутери е един от двата), ще ти зареди началния екран на интерфейса на рутера. Въвеждаш в полетата admin и паролата на гърба рутера, която са ти дали. Натискаш Enter, Log in или каквото има на бутона по-долу, след което ще ти заредят всички натройки на рутера, заедно с безжичната мрежа, ethernet, изолация на клиентите, гигахерци на честотите и всичко останало. Отиваш на Internet и Advanced (обикновено на най-евтините рутери на операторите е с тези обозначения) и някъде по-долу ще имаш DNS. Може да ти е сиво и с невъзможност за избиране, защото по подразбиране използваш DNS-а на Виваком. Избираш Choose What DNS to Use или Personalize DNS, или нещо с този смисъл (може да имаш и български, макар че се съмнявам) и като го избереш, ще ти се появи поле, където да го въведеш. Препоръчвам ти dns.watch, поне аз ги използвам. Базирани са в Германия, която е част от 11-те Очи, т.е. всичко минава през официалните канали на следене, но поне на сайта си твърдят, че не поддържат логове и имат DNSSEC. В полето за IPv4 слагаш 84.200.69.80 за основен DNS и 84.200.70.40 за резервен. Ако рутерът ти има настройки за IPv6 (вероятно нямаш), слагаш 2001:1608:10:25::1c04:b12f в полето за основен и 2001:1608:10:25::9249:d69b за резервен. Можеш да ги вземеш и от сайта им, но аз съм ти ги копирал.
Като го направиш, отиди в Advanced Settings и смени администраторското име за логване и паролата и си ги запиши/запамети, за да нe ги забравиш, иначе ще трябва да ресетваш рутера. Последното нещо, което ти трябва е интернет-доставчикът ти (и кой знае кой друг) да има достъп до рутера ти използвайки официалните потребителски креденшъли, зададени ти от производителя.
П.П. Същите настройки за DNS могат да се зададат и на ниво компютър или телефон (малко по-сложно е) в интерфейса на адаптера, който използваш - съответно IPv4 или 6. Разбира се, можеш да използваш който си искаш DNS, само недей този на Google или на доставчикът ти. Повечето сайтове, които не зареждат, когато ги искаш, са точно блокирани по DNS, т.е. използвайки този на доставчика ти сам се прецакваш.