5g мрежата на А1

mstef
Регистриран: 12 юли 2009, 12:02

Re: 5g мрежата на А1

Мнение от mstef » 26 май 2021, 15:59

Нали осъзнаваш кога точно ще видиш 100% покритие в града на n78 Masssive MIMO, колко ще струва това и кой ще плати масрафа? Смисъла от 5г технологията е ясен- обяснете ми защо днес да ми пука дали имам 5г на телефона или не?

Потребителски аватар
Вито
Регистриран: 09 яну 2008, 01:07

Мнение от Вито » 26 май 2021, 16:10

Капацитет на антените ок. Но 5G телефон..., никакъв смисъл! То ща не ща ще го имам като сменя телефона, но специално да се набляга, че трябвало задължително 5G да е... Чета у фейса оня ден как един пише, че телефонът му било хубаво да е с 5Г, щото дисплеят му бил 120 херца, а не 90... Смятайте за кво иде реч! Хората масово не знаят тва 5G за кво им е, иначе искат да го имат задължително.

ivobel721
Регистриран: 05 юни 2018, 17:37

Мнение от ivobel721 » 26 май 2021, 16:33

Вито написа:
26 май 2021, 16:10
Капацитет на антените ок. Но 5G телефон..., никакъв смисъл! То ща не ща ще го имам като сменя телефона, но специално да се набляга, че трябвало задължително 5G да е...
Капацитетът идва от това, че е на нов честотен ресурс, който не се използва за 4G. Без да се сменя телефона, може да забележиш само разликата, като слагат 4x4 на 1800 и 2100 (както и Виваком планират да слагат май с 5G). На 4G повече от това не може да му се увеличи капацитета, защото изваждане на разрешителни за по-голяма гъстота е трудно и хората не искат да ги "облъчват" и да има повече антени.
Вито написа:
26 май 2021, 16:10
Чета у фейса оня ден как един пише, че телефонът му било хубаво да е с 5Г, щото дисплеят му бил 120 херца, а не 90... Смятайте за кво иде реч! Хората масово не знаят тва 5G за кво им е, иначе искат да го имат задължително.
В случая разликата е, че 5G модел на един и същ телефон често е с по-добри характиристики. Ако погледнем Galaxy A52 и A52 5G, A52 5G си заслужава повече, тъй като е с по-добър екран, процесор, а и модем (защото той е вграден в процесора). За същата цена разликите между Xioami Mi 11 Lite и Mi 11 Lite 5G са аналогични (без екрана).

mstef
Регистриран: 12 юли 2009, 12:02

Мнение от mstef » 26 май 2021, 18:46

А кой ви излъга, че капацитета на 4г мрежата е дори близо до изчерпване? Изключително малко са местата където капацитета на клетките не стига и това е само в определени моменти които се случват рядко. Разбира се ако има протест от 50 000 човека мрежите в региона ще каталясат, но реално всички големи градове са така опасани с клетки, че всеки оператор може самостоятелно да поеме трафика на целият град минимум х2... Реално в БГ имаме едни от най-добре изградените мрежи и няма чужденец който да не го е забелязал още на 3-ят ден от почивката.

Потребителски аватар
Вито
Регистриран: 09 яну 2008, 01:07

Мнение от Вито » 26 май 2021, 19:08

Реално в БГ имаме едни от най-добре изградените мрежи и няма чужденец който да не го е забелязал още на 3-ят ден от почивката.
Това го забелязах преди години още... Вярно, че сме малка територия, но все пак. Още помня в Германия как километри нямах обхват, и то в роуминг, когато трябва да хващам, всичко налично... Гърция същата работа.

MartinMFS
Регистриран: 07 май 2021, 09:17

Мнение от MartinMFS » 27 май 2021, 09:18

ivobel721 написа:
25 май 2021, 21:54
Ако мислиш дали сега да си купуваш нов телефон или догодина, като цяло няма много смисъл в момента, ако имаш смартфон, от който си доволен. Високите скорости са постижими, да, но все пак не е навсякъде и съм попадал на проблемни станции. Освен това, на мен на S21 просто ми изчезва за периоди от време в места, където ппц имам 5G. :D
През 2022 и другите оператори ще имат n78, ще има повече 5G устройства (ще има X65 модема, за да си по-futureproof с тройна агрегация на 5G) и може да се надяваме, че сегашните проблеми ще бъдат изчистени. Смартфон от 2022 ще има повече смисъл, ако не бързаш да ъпгрейдваш. Но ако ти е време за нов телефон сега, според мен задължително трябва да е с 5G...
Благодаря за съвета! До сега съм с S9 който почна много да лагва във всичко и батерията май издаде багажа (тъпото е на новите телефони, че не може да си смениш просто така батерията) относно 5g исках просто за стриймване на видеос ниско времезакъснение. Относно скоростите на 4G са предоволни. На практика направихме тест с един приятел с устройство (как можем да проверим дали проблема е в устройството?) Посочените скорости 700 ъплауд и 130 даулауд никъде не ги постигнахме... Дори при 4G почти винаги изкарва по добри резултати от 5!
Относно некомпетентноста на някои хора е ясна. Не ми допада обаче идеята с близките клетки и много по големите мощности, които се използват. Живеем в достатъчно замърсяна среда, че да си го причиняваме допълнително!

Отговори