Услугата 4G Voice на VIVACOM ползва технология на Ericsson
Услугата 4G Voice на VIVACOM ползва технология на Ericsson
Решението на Ериксон за IMS отдавна се използва от големите оператори по света и е много гъвкаво откъм интегриране на нови услуги. Браво на Виваком че са се спрели точно на него защото мисля че Теленор използват такова на Хуауей. Относно иновативните и качествени продукти на Ериксон няма никакво съмнение но единственият им проблем са високите цени и силната конкуренция от азиатските компании като Huawei и ZTE. Нека си припомним и решението на Ериксон за покритие на софийското метро което улесни и трите мобилни оператори.
Re: Услугата 4G Voice на VIVACOM ползва технология на Ericsson
Много добре! Дано това гъвкаво решение на Ериксон позволи бързо добавяне на много модели телефони, за да има смисъл от услугата!
Това означава ли, че HD voice между Vivacom и другите 2 оператора няма да има? IMS compatible ли е с AMR-WB?
Re: Re: Услугата 4G Voice на VIVACOM ползва технология на Ericsson
Няма значение каква платформа е ползвана, технологията следва определени стандарти за съвместимост. По света дали могат да се провеждат VoLTE разговори между различни оператори?
Преди 2 години и те като Теленор хванаха Huawei да им направи 4G мрежата, сега се обърнали към Ериксон да пуска гласовите услуги по нея, явно се осъзнаха какво дърво е китайското оборудване.
Хич не е дърво, западното хем е по-скъпо оборудване, хем се скапваха по морето станциите им от солената влага, а Хуавейските си бачкат идеално. Сега ще платят на Ериксон за оборудване с по-хубав софтуер за VOLTE, но пак доста по-малко пари ще дадат, отколкото цялата мрежа да беше такава. Вижте Мтел като изсипаха сума ти пари за НЕкитайски станции, колкмо им е трудно сега навсякъде да е топ мрежата, просто е твърде скъпо.
Платформата е едно. Тя (логично) се прави да е съвместима с всякакви устройства или поне с колкото може повече от наличните на пазара, иначе е безсмислена.
Добавянето на моделите обаче е въпрос на разговори между оператор и производител. Нужно е производителят да направи съответните корекции и допълнения в софтуера на моделите си. Никой, нито един производител няма да си направи труда да пуска специален ъпдейт само за България и само заради даден оператор и най-вече само заради ВоЛТЕ. Просто вкарват тези промени в поредния ъпдейт, когато му дойде времето, ако му дойде времето, ако са поискани, ако са на кеф и тн. (Това значи, че някои модели от среден, че и от по-висок клас, но отпреди година-година и половина никога няма да имат ВоЛТЕ в България.)
Убеден съм, че всеки БГ оператор, който предлага ВоЛТЕ, е направил нужното да вкара опцията във възможно най-много модели, иначе няма никаква логика. Останалото зависи от производителите.
И последно, подчертавам дебело - това са си само мои спекулации, които няма как да знам дали са верни или не, операторът трябва да се е разбрал с държавата как службите ще следят разговорите, които минават през ВоЛТЕ, защото им е изискване от лицензите им, а има май някои особености. Не знам какви.
Добавянето на моделите обаче е въпрос на разговори между оператор и производител. Нужно е производителят да направи съответните корекции и допълнения в софтуера на моделите си. Никой, нито един производител няма да си направи труда да пуска специален ъпдейт само за България и само заради даден оператор и най-вече само заради ВоЛТЕ. Просто вкарват тези промени в поредния ъпдейт, когато му дойде времето, ако му дойде времето, ако са поискани, ако са на кеф и тн. (Това значи, че някои модели от среден, че и от по-висок клас, но отпреди година-година и половина никога няма да имат ВоЛТЕ в България.)
Убеден съм, че всеки БГ оператор, който предлага ВоЛТЕ, е направил нужното да вкара опцията във възможно най-много модели, иначе няма никаква логика. Останалото зависи от производителите.
И последно, подчертавам дебело - това са си само мои спекулации, които няма как да знам дали са верни или не, операторът трябва да се е разбрал с държавата как службите ще следят разговорите, които минават през ВоЛТЕ, защото им е изискване от лицензите им, а има май някои особености. Не знам какви.
Re: Re: Re: Услугата 4G Voice на VIVACOM ползва технология на Ericsson
Е, ако някой модел няма български софт с volte, ще му качиш от друг регион.
Re: Re: Re: Re: Услугата 4G Voice на VIVACOM ползва технология на Ericsson
И примерно норвежки софт някак ще разпознае мрежата на Виваком? ;)
Re: Re: Re: Re: Re: Услугата 4G Voice на VIVACOM ползва технология на Ericsson
Ми не знам - при Xiaomi Redmi 2 и 4g мрежата на Jio напр. имаше значение кой ром си си сложил - с един работеше volte, с друг не, а с трети се рестартираше телефона, ако си във Volte разговор и покритието падне на една чертичка.