Промяна на услуга по безсрочен договор

rmavs
Регистриран: 14 фев 2019, 11:17

Re: Промяна на услуга по безсрочен договор

Мнение от rmavs » 26 окт 2022, 19:12

JoKo44 написа:
26 окт 2022, 12:32
Здравейте!
И аз бях на същата тарифа за 6 лв. Промениха я и реших да мина на предплатен план за да запазя номера. Във Виваком ми отказаха директно. За мое учудване и А1 отказаха - можело само от предплатена карта, а не от карта с безсрочен договор. От Йеттел свършиха работа и за 10 лв получих 6000 МВ за 14 дни, 300 мин. към всички оператори за 14 дни, 3500 МВ в роуминг за 14 дни и 3 лв наличност за 14 дни. Даже могло и да се смени и титуляра, т.е. да се прехвърли на друго име - примерно от мен на роднина(условието е да присъства, защото трябват и неговите данни и документи).
И в тази връзка коя е най-изгодната предплатена тарифа с оглед максимален срок на запазване на кредита в картата и ползване на роуминг? Ако някой е запознат с преплатените планове на операторите и реши да даде съвет ще съм благодарен.
Поздрави!
Здравейте! Аз зареждам на майка ми Пакети От-До за 10лв. При зареждане на пакет преминаваш на
Стандартен предплатен план, кредита важи 3месеца и всичко е с натрупване.
https://www.yettel.bg/bg/plans/prepaid-plans/add-ons
https://www.yettel.bg/bg/standard-prepaid-plan

jhoro1
Регистриран: 25 дек 2021, 14:18

Мнение от jhoro1 » 26 окт 2022, 20:46

Mihail_ написа:
25 окт 2022, 22:44
Не е съвсем така, за съжаление, поне в договорите, които гледам, независимо дали са с мобилен/кабелен оператор или банка, имат клауза, че могат да променят едностранно цените, като ако не ни изнася, може в едномесечен срок да си прекратим договорите без неустойки. :(
Правите ли разлика, между актуализиране на цената - с процента годишна инфлация и промяната на тарифния план?

Как А1 търпят бившите клиенти на БОБ все още - нищо, че техните планове отдавна не съществуват, за нови клиенти.

Mihail_
Регистриран: 09 мар 2015, 22:18

Мнение от Mihail_ » 26 окт 2022, 23:56

jhoro1 написа:
26 окт 2022, 20:46

Правите ли разлика, между актуализиране на цената - с процента годишна инфлация и промяната на тарифния план?

Как А1 търпят бившите клиенти на БОБ все още - нищо, че техните планове отдавна не съществуват, за нови клиенти.
В моя договор с Виваком има клауза, която гласи "БТК има право да променя общите условия и условията по това споразумение като изпрати 30 дневно писмено предизвестие до абоната ....", която e доста всеобхватна и не ги ограничава само до актуализиране на цената.

Johnniie
Регистриран: 20 апр 2013, 16:35

Мнение от Johnniie » 27 окт 2022, 13:55

jhoro1 написа:
26 окт 2022, 20:46
Mihail_ написа:
Не е съвсем така, за съжаление, поне в договорите, които гледам, независимо дали са с мобилен/кабелен оператор или банка, имат клауза, че могат да променят едностранно цените, като ако не ни изнася, може в едномесечен срок да си прекратим договорите без неустойки. :(

Има разлика в двата казуса. Боб е отделна бизнес единица(фирма) макар под шапката на А1 и там влиза хипотезата за активните абонати. Тъй като Боб нямат други планове не могат да те прехвърлят на по неизгоден и така трябва да държат този на който си сключил договор активен.

monster789
Регистриран: 19 ное 2017, 10:18

Мнение от monster789 » 27 окт 2022, 14:45

Johnniie написа:
27 окт 2022, 13:55
Боб е отделна бизнес единица(фирма) макар под шапката на А1 и там влиза хипотезата за активните абонати. Тъй като Боб нямат други планове не могат да те прехвърлят на по неизгоден и така трябва да държат този на който си сключил договор активен.
Фирма Боб не съществува, всички договори на Боб са сключени с Мобилтел/А1 ЕАД, Боб просто бе маркетингово наименование. А относно дали могат да ги прехвърлят - могат и вече започнаха да го правят!

jhoro1
Регистриран: 25 дек 2021, 14:18

Мнение от jhoro1 » 27 окт 2022, 23:36

Mihail_ написа:
26 окт 2022, 23:56
В моя договор с Виваком има клауза, която гласи "БТК има право да променя общите условия и условията по това споразумение като изпрати 30 дневно писмено предизвестие до абоната ....", която e доста всеобхватна и не ги ограничава само до актуализиране на цената.
Добре, че самите оператори не мислят като вас!

Току-виж казали - „Спираме всички евтини планове, а всички абонати преминават на един - по 100 лева на месец. С по 3 пакета неограничени услуги (като свърши единия - да ползат следващия).“

Това ми напомня американските съдии - дето дават по няколко доживотни присъди!

zoroaster1980
Регистриран: 20 окт 2013, 19:05

Мнение от zoroaster1980 » 28 окт 2022, 13:01

Mihail_ написа:
Такава клауза е нищожна, тъй като е неравноправна - чл. 143, ал. 2, т. 11 от Закона за защита на потребителите.

Чл. 143. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2019 г.) (1) Неравноправна клауза в договор, сключван с потребител, е уговорка във вреда на потребителя, която не отговаря на изискването за добросъвестност и води до значително неравновесие между правата и задълженията на търговеца или доставчика и потребителя.
(2) Неравноправна е клаузата, която:
.....
11. позволява на търговеца или доставчика да променя едностранно условията на договора въз основа на непредвидено в него основание;

Търговеца може да изменя договора едностранно единствено на основание предвидено в договора и това основание трябва да е обективно да не зависи от волята на търговеца. Например инфлацията е фактор, който не зависи от волята на търговеца и е предвидено в договора, че може да измени цената при определен размер на инфлацията. Тази клауза е ОК.
Изменение на останалите условия и на цената /извън инфлацията/ защото търговеца така е преценил, вече е нищожна клауза.

nike09
Регистриран: 14 юли 2008, 00:55

Мнение от nike09 » 10 мар 2023, 19:31

Днес сутринта и на мен ми дойде sms,че в едномесечен срок трябва да избера друг план.Бях на BOB 14.90лв 1000 национални минути и 2000мб от 2014 година.Отне ми по-малко от 2 часа да да отида до офис и си прехвърля номера на предплатена карта към vivacom FREE2GO!Не ги разбирам тоя от А1 от 2014 плащам без нито веднъж да се се забавил и да ми спрат телефона защо така ме изпуснаха?Или си мислеха,че ще им подпиша договор като ми поставят ултиматум(говора и за другите клиенти на Боб не само за себе си)?Кьорави ли са,че съм им сигурен клиент и щом не съм предпочел по-изгодна услуга с договор явно има причина?Сега сигурно са по-доволни като отидох в Виваком!Някой знае ли трябва ли да платя последната фактурата която вече ми е издадена от БОБ(а1)?Понеже помня,че когато минах на БОБ предплатих за един месец!Очаквам да започнат да ми звънят за последната неплатена фактура затова питам ако някой е имал подобен случай?

gonz0104
Регистриран: 04 май 2021, 21:08

Мнение от gonz0104 » 10 мар 2023, 22:59

nike09 написа:
10 мар 2023, 19:31
Някой знае ли трябва ли да платя последната фактурата която вече ми е издадена от БОБ(а1)?Понеже помня,че когато минах на БОБ предплатих за един месец!Очаквам да започнат да ми звънят за последната неплатена фактура затова питам ако някой е имал подобен случай?
Би трябвало да изчислят пропорционално колко си ползвал и да ти върнат пари.На Йеттел бях на безсрочен и ми върнаха.А поразрови се с търсачката в сайта,достатъчно е дискутирано.

Потребителски аватар
JKRL
Регистриран: 18 фев 2021, 10:41

Мнение от JKRL » 11 мар 2023, 09:45

nike09 написа:
10 мар 2023, 19:31
Някой знае ли трябва ли да платя последната фактурата която вече ми е издадена от БОБ(а1)?
Винаги се плащат фактурите без значение смяташ ли или не смяташ за редно да ти искат тази сума. После си търсиш парите обратно.

Отговори