Ти.ком стартира всеки момент

NedP
Регистриран: 23 фев 2017, 14:51

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ти.ком стартира всеки момент

Мнение от NedP » 24 май 2018, 00:41

70g-11.90;115g-17.90

tzincbg
Регистриран: 22 май 2014, 08:20

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ти.ком стартира всеки момент

Мнение от tzincbg » 24 май 2018, 05:03

Ако това е вярно, значи леко по-добри цени от Булсатком 4g, а сим карти на булсатком вече не се предлагат. Предполагам просто съвпадение...

Ванката
Регистриран: 15 сеп 2011, 10:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ти.ком стартира всеки момент

Мнение от Ванката » 24 май 2018, 08:32

На мен вече не ми трябват много гигабайти, не повече от 30. При наличието на 100 мбпс скорости по оптика вкъщи и на работа, за мен е безсмислено. Само, че като излезя някъде навън не се чудя, дали ще ми зареди каквото и да било през вивата и теленора. Не ме впечатляват с многото гигабайти, а с тяхната използваемост.
Samsung GALAXY S22 Ultra

tzincbg

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ти.ком стартира всеки момент

Мнение от tzincbg » 24 май 2018, 09:03

Така е. Като магистралата излезе от софийското поле да ти спира интернета е тъпо. Но пък в Плевен, Пловдив, Варна, на Слънчака и др. имаш пак. ;)

tzincbg

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ти.ком стартира всеки момент

Мнение от tzincbg » 24 май 2018, 10:51

За отбелязване е и нещо друго интересно. Бях миналата година на място, близо до голям град, където често спираше тока, заради сериозните инвестиции на електроразпределителното дружество в "качествен" далекопровод:
Макс телеком изкарваше 5 мин. след това и умираше сигнала, докато не се възстанови тока.
Явно толкова им изкарва UPS-a.
Vivacom изкарваше 20мин. и след това умираше.
Теленор превключване на друга клетка от 5 черти 4g на 3 черти 3g и си бачкаше стабилно без никакви прекъсвания.

Mr2faces
Регистриран: 11 юли 2006, 00:20

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ти.ком стартира всеки момент

Мнение от Mr2faces » 24 май 2018, 11:22

От няколко месеца имам една карта на Булсат, която така и не успях да подкарам на Xiaomi Redmi 5 Plus и я зарязах (на места, където със сигурност имат пълно покритие, телефона ме свързваше с мрежата и след 4-5 секунди просто ме разкача... мрежата беше на LTE Only). Вчера пак пробвах в телефона, този пък се закачи без проблеми на мрежата на Тиком ? Това в Пловдив. Явно станциите им работят, а за мен остава чуденето какво по мрежата на Тиком е по-различно от тази на Булсат, че се регистрирам в нея брез проблеми ?

tzincbg

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ти.ком стартира всеки момент

Мнение от tzincbg » 24 май 2018, 11:51

Не знам. Но винаги е била по-бърза и по-безпроблемна на повечето места.
Мрежата на тиком е със станции на Nokia като на А1(мтел - носят се слухове, че са помагали), на булсатком е с Huawei, но явно си е до квалифицирана настройка, защото Telenor и Viva c Huawei станции са си екстра. Служители на Макс са ми казвали, че много по-лесно навремето се е настройвала wimax клетка, все едно си настройваш wifi рутера, а lte се е оказало много по-скъпо и трудоемко за поддръжка и настройка. И уж по-голям обхват на 1800 mhz спрямо 3.6 ghz, ама като мощностите са по-ниски...
Но като производителите ти предлагат почти само това, няма накъде да ходиш.

Weishaupt
Регистриран: 12 май 2017, 16:25

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ти.ком стартира всеки момент

Мнение от Weishaupt » 24 май 2018, 12:16

По-бърза е, защото има лиценз за 2х10MHz, а Булсат имат лиценз за 2х5, което автоматично означава 50% по-ниски скорости. С 2х10 имаш 75/25mbps, а на 2х5 - 36/12mbps, ако се ползва стандартната конфигурация с MIMO 2x2, без 256QAM DL и без 64QAM UL. Иначе, двете мрежи са съвсем сходни по параметри. Когато Булсат имаха разрешение за временно ползване на 2х10, скоростите бяха 1:1.

tzincbg

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ти.ком стартира всеки момент

Мнение от tzincbg » 24 май 2018, 13:55

Чисто практически на Макс съм вдигал 60 mbps на пълен обхват, сега към 40-50.
Веднъж преди фалита успях 80.5
На булсатком 15мбит на клетката срещу мене 5 черти(знаех къде е), един път, два пъти видях скорости снимани 30_35мбит. Но често е 1-2 до 7 мбит с външна антена, а на Макс на същото място 35 мбит без усилия.

Така че явно зависии от 4те неща:

1.Честотна лента. Адски много си прав.

2.Гъстота на клетките - тези на булсатком явно са теоретично изчислени, обаче в гъста градска среда трябват повече, за да не крета.

3. Настройки - на някои модели телефони свързването и роуминг вървят адски трудно или хич, на други е песен.
Имам едно Xiaomi - с MIUI се свързва, но не и в роуминг. С Андроид 6 хич не ще да се свърже с Булсатком и Макс, с Андроид 7.1.1 се свързва и с двете почти веднага. С други оператори този проблем го няма на който и да е ROM, явно не са доизпипани нещо настройките на мрежите.

4. До какъв интернет са се добрали за съответната клетка - оптика(пък каква оптика, явно не случайно има понижение в скоростите сега на Макс, макар и не значимо) , радио-релейка(да, тук всички знаем за някои теленорски бавни станции без оптика)

Регистриран: 06 мар 2013, 13:23

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ти.ком стартира всеки момент

Мнение от avatarcho » 24 май 2018, 14:07

само за инфо - няма да го превеждам - нека бъде цитат
и да допълня -дори клетките да го поддържат и телефона също, трябват и още много хардуер, който да управлява нещата - едни големи шкафове по 3 метра височина.
хубавото е, че хаоми/qualcom поддържат 64QAM

Carrier aggregation in the uplink takes the maximum uplink rate for an LTE user from 50 megabits per second to 100 Mbps with traditional 16 QAM, while LTE-Advanced Pro with 64 QAM supports up to an additional 50% increase in uplink data speed – so the uplink could, at least in theory, be as fast as 150 Mbps. Most LTE features so far have focused on downlink speeds, which don’t address upload speeds for applications such as social networking and cloud services.

The simplest modulation techniques allow one wave to represent just one single bit of information (0 or 1). Sixty-four QAM is a higher order modulation technique, which allows one single radio wave to represent six bits of data by manipulating the amplitude and phase of the radio wave into one of 64 different discrete and measurable states.

край на цитата

Отговори