Въпрос за обхвата
Въпрос за обхвата
От толкова глупости изписани във форума за гсм-и забравихме за какво са направени те-а именно за разговори. Та имам нещо като голямо чудене-даваме сумати пари за суперскъпи гсм-и с сумати екстри а непрекъснато отвсякъде слушам хора, които докато говорят повтарят "какво викаш?", "не те чувам", "абе говори по-високо", "нещо ми прекъсваш", "излез някъде за да е по силен обхвата" и т.н. Та се чудя дали например в една Великобритания хората имат същия проблем и дали това не е от самите гсм-и ами от БГ оператори. Доколкото знам Мтел работят с най-високите и би трябвало най-добрите честоти (говоря за София).
Re: Въпрос за обхвата
Много се съмнявам и там да е така. Също така се съмнявам телефон например от 500-1000 лв. да има проблем с обхвата. Може би е от операторите. Аз лично съм пробвал и трите оператора. Най - добър е обхвата на Мтел естествено. Не че съм им фен а просто с годините си подобряваха обхвата навсякаде. Винаги съм си бил на Мтел и съм нямал проблем, освен при слаба батерия. Доколкото знам и ние във Варна маи сме на високите.
Така е при всеки нов оператор. Спомнете си от началото Глобул как беше. Сега и Вивател са така ама сякаш малко по бързо си увеличават обхвата:
А ето и един факт:
Аз съм с СЕ к700. Батерията ми с Мтел издържа 4 дни. При това говоря.
А със Вивател 3 дни максимум без да говоря толкова много.
Картата на глобул я слагам само като излизам извън България и не мога да дам обективно мнение.
Така е при всеки нов оператор. Спомнете си от началото Глобул как беше. Сега и Вивател са така ама сякаш малко по бързо си увеличават обхвата:
А ето и един факт:
Аз съм с СЕ к700. Батерията ми с Мтел издържа 4 дни. При това говоря.
А със Вивател 3 дни максимум без да говоря толкова много.
Картата на глобул я слагам само като излизам извън България и не мога да дам обективно мнение.
temata e mnogo hubava...mnogo hora ne se zamisliat vurhu tova nai vazno ka4estvo na gsm-te tai kato kogato ne 4uva6 dobre subesednika si po vreme na razgovor(4uva se gluho,slabo,samo visoki i t.n.)za kakvoti e gsm-a ako 6te daze 5megapikselova kamera da ima:)a tova e realizirano nai dobre v biznes klas modelite,mn.modeli sum testval i pove4eto imat problemi s ka4estvoto na zvuka osobeno novite modeli...kristalen 4ist zvuk imat NOKIA 3310,6110 novite modeli na NOKIA obiknoveno imat samo visoki 4estoti i ako govori6 po dulgo zapo4va da te drazni,ot SIEMENS-nai dobur zvuk imat ME45,S55,S65 DRUGITE MODELI ILI SE 4UVA GLUHO ILI SAMO VISOKI,ot SAMSUNG-a nai dobre e C100,SE-ta sa na edno nivo obiknoveno pove4e visoki,za ALKATEL i MOTOROLA e izli6no da komentiram,za da se 4uva dobre zavisi koi kodek e aktiven v mrezata na gsm operatora,MTEL ve4e izpolzvat i nai niskia bitrate HR za smetka na ka4estvo na zvuka toest vmesto da investirat v izgrazdaneto na pove4e bazovi stancii uveli4avat kapaciteta za smetka na ka4estvoto i kogato e natovarena mrezata se 4uva otvratitelno izklu4enie pravi SOFIA kadeto ne smeqt da praviat tova tai kato 6te ostanat bez abonati:)))v momenta nai kristalnia zvuk e na VIVATEL vupreki 4e imat nai malko bazovi stancii prosto izpolzvat po novi tehnologii nezavisimo 4e sa kitaiski,taka 4e kogato si kupuvate GSM 1-to ne6to koeto trqbva da napravite da slozite sim karta i da razberete kak e ka4estvoto po vreme na razgovor i silata na zvuka.
Съгласен съм теб. само не разбирам защо такъв скептицизъм към китайските технологии. В края на краищата има китайско и китайско.
Tuka si prav!!!
razlichnite operatori nastroivat bazovite si stancii na opredelen interval ot vreme da izprashtat "opresnjavasht sluzheben signal".
Pri Vivatel sam zasjakal toi e na 15 do 45 minuti, no mozhe i da e po chesto.
kachestvoto na vrazkata mi e otlichno, no i aparata mi e s dobar predavatel.
Tova estestveno se otrazjava na bateriata, no taka BS znae kade se namirash v momenta i drugi podobni shturotii.
razlichnite operatori nastroivat bazovite si stancii na opredelen interval ot vreme da izprashtat "opresnjavasht sluzheben signal".
Pri Vivatel sam zasjakal toi e na 15 do 45 minuti, no mozhe i da e po chesto.
kachestvoto na vrazkata mi e otlichno, no i aparata mi e s dobar predavatel.
Tova estestveno se otrazjava na bateriata, no taka BS znae kade se namirash v momenta i drugi podobni shturotii.
и аз мисля че китайците много напреднаха, говоря разбирасе за качеството, те количестно винаги са имали :) и мисля че тепърва ще има толкова да напредват, че ние в бг идея няма да си имаме за какво става въпрос.
-
- Регистриран: 17 фев 2006, 22:57
Абе всичките ни оператори са си злета! аз сега сам в сл.бряг и до преди седмица много често се случваше в квартирата да ми е трудно да говоря както и на моя колега, при това на М-тел! Затова че гсм апаратите са се развили до там че вече и апарат ат 50лв ще има същото покритие както и този за 1000лв, а друг е въпросът за оборудването на операторите.
-
- Регистриран: 05 дек 2005, 17:09
Това, че апарата е от висок клас въобще не е гаранция, че има добър обхват. Два примера:
- Мой познат до миналата година беше с един музеен експонат Siemens C25, който нямаше и часовник даже, цяло чудо е, че поддържаше SMS. Обаче извън града биеше всички възможни апарати, с които го е сравнявал по обхват.
- Motorola V600, култовия модел от 2003 си беше супер як по функции обаче по световните форуми е пълно с оплаквания, че постоянно губи обхват.
Сега за обхвата на Вива и останалите.
==============================
При станциите на Vivatel чувствителността на приемане е несъразмерно слаба спрямо мощността на излъчване.
Старият ми Siemens CX65 пък за проклетия беше наопаки - предавателната му мощност беше твърде слаба спрямо приемната му чувствителност.
И какво се получава:
- на M-Tel и GloBul апаратът работи по 4 дни, и има сравнително стабилен обхват, дори когато антенният индикатор е на 2/6.
- при Vivatel в по-крайните квартали и на по-ниски етажи при падане на сигнала под 3/6 обхватът за секунди направо пропада и започва сканиране за мрежа. (Т.е. апаратът все още приема сравнително добър сигнал, но клетката вече "не го чува", че е на линия)
В резултат на нестабилността на връзката в посока от слушалка към клетка апаратът вдига максимална мощност и работи по 2 дни (и нещо).
За щастие новата ми Motorola V360 няма такива проблеми и държи по 5 дни на Вива и по около седмица на останалите.
- Мой познат до миналата година беше с един музеен експонат Siemens C25, който нямаше и часовник даже, цяло чудо е, че поддържаше SMS. Обаче извън града биеше всички възможни апарати, с които го е сравнявал по обхват.
- Motorola V600, култовия модел от 2003 си беше супер як по функции обаче по световните форуми е пълно с оплаквания, че постоянно губи обхват.
Сега за обхвата на Вива и останалите.
При станциите на Vivatel чувствителността на приемане е несъразмерно слаба спрямо мощността на излъчване.
Старият ми Siemens CX65 пък за проклетия беше наопаки - предавателната му мощност беше твърде слаба спрямо приемната му чувствителност.
И какво се получава:
- на M-Tel и GloBul апаратът работи по 4 дни, и има сравнително стабилен обхват, дори когато антенният индикатор е на 2/6.
- при Vivatel в по-крайните квартали и на по-ниски етажи при падане на сигнала под 3/6 обхватът за секунди направо пропада и започва сканиране за мрежа. (Т.е. апаратът все още приема сравнително добър сигнал, но клетката вече "не го чува", че е на линия)
В резултат на нестабилността на връзката в посока от слушалка към клетка апаратът вдига максимална мощност и работи по 2 дни (и нещо).
За щастие новата ми Motorola V360 няма такива проблеми и държи по 5 дни на Вива и по около седмица на останалите.
-
- Регистриран: 05 дек 2005, 17:09
От тези които аз съм ползвал Siemens A60 и M55 имат много ясен и плътен тембър, при CX65 е малко по-зле, но пак се чува идеално. Става дума и в двете посоки (вкл. и отсреща).
и аз мисля така. не съм бил с vivatel но достатъчно далго с Мтел и Глобул. И мисля че за парите които даваме трябва да получаваме далеч по-добри услуги. За съжаление май нещата скоро няма да се подобрят.