Понятието Авто-фокус при камерофоните

ShinG0
Регистриран: 17 май 2005, 18:06

Понятието Авто-фокус при камерофоните

Мнение от ShinG0 » 25 юли 2009, 14:43

Здравейте.
Поводът да пусна тази тема е, че днес след щателна обиколка по магазините и тестването на доста нови и добри камерофони достигнах до този извод:
Понятието "Авто-фокус" на камерите на телефоните е преувеличено и непълно. А именно: Авто-фокуса работи при режим "СНИМАНЕ на IMAGE файл", но ОТКАЗВА да работи при ЗАПИС на ВИДЕО КЛИП. В началото си помислих, че това е пропуск само за конкретния модел (Nokia N78), но след това преминах през Nokia 5800 и един-два модела на Blackberry и Samsung - при всичките беше така. Авто-фокус при заснемане на видео клип просто липсваше, т.е позицията на лещата на запис на видео клип си е определена и не може да бъде изменяна, каквото и да правите. Та въпроса ми е - има ли въобще телефон, който да има авто-фокус при заснемане на видео клип и защо производителите спестяват това инфо в характеристиките си - слагат Auto-Focus , като екстра, но спестяват инфото, че този авто-фокус работи само при снимки, но не и при видео?!

fashion_m
Регистриран: 28 яну 2006, 21:29

Re: Понятието Авто-фокус при камерофоните

Мнение от fashion_m » 25 юли 2009, 14:48

Samsung Omnia има автофокус и при снимане на видео.

ShinG0

Мнение от ShinG0 » 25 юли 2009, 15:04

Мерси. Сега погледнах, че и N93 има продължителен дори авто-фокус при заснемане на видео клип.
Но защо другите телефони с Авто-фокус го нямат? Толкова ли е трудно като направиш камерата с Авто-фокус да работи при снимки, да направиш същото и при видео клипове? Ако не е въпрос на мързел от страна на производителите - въпрос на какво е?

Потребителски аватар
chilko
Регистриран: 12 авг 2004, 21:10

Мнение от chilko » 25 юли 2009, 15:58

n93i имаше продължителен автофокус само в прототипите. после функцията беше изключена, защото генерираше голям шум в записания звук и от nokia се опасяваха че ще доведе до бързо износване на механизма на камерата. не мисля че сега има камерафони с продължителен автофокус

повече може да видиш тук:
http://www.allaboutsymbian.com/features/item/Camera_Nitty_Gritty-Extra_Video_focus.php

ShinG0

Мнение от ShinG0 » 25 юли 2009, 16:15

Това го прегледах и аз :)
Не става въпрос за продължителен авто-фокус, а просто за начален (initial) авто-фокус, както при Motorola Z10, INNOV8, iPhone 3 GS. При първоначалния авто-фокус не би имало чак такова износване на лещата и шум при запис на звук по простата причина, че това фокусиране ще се прави в началото на видео клипа.
Не знам как я мислят производителите на камерофони тази работа, но ако ще и 20 Mpx камера да ми сложат на телефона, която да записва на 1280x960 видео, ако това видео не ми е фокусирано правилно - за какво ми е - бих си избрал фокусирано видео дори VGA пред нефокусирано HD...

chicho_tomovata_koliba
Регистриран: 18 авг 2006, 11:51

Мнение от chicho_tomovata_koliba » 25 юли 2009, 16:22

Omnia - нямах преки впечатления от видеото до миналата седмица и като видях как снима се зачудих да се смея или да плача. Просто е плачевно, направо нямам думи. N93 наистина има страхотно видео, определено е поне 2 класи над омнията. Макар и да е по-стар модел наистина мисля, че това е един от малкото телефони с качествено заснемане на видеоклип.

ShinG0

Мнение от ShinG0 » 25 юли 2009, 16:30

Има нещо такова, приемуществото като авто-фокус при видеото се компенсира от малкото кадри в секунда (20-тина) и лошият звук (8 000 Hz, само за сравнение - на Нокиа повечето телефони след 3.2 Mpx камери записват звук на 48 000 Hz).

jamesjames
Регистриран: 04 дек 2008, 16:17

Мнение от jamesjames » 25 юли 2009, 18:25

Едва ли е толкова плачевно, колкото снимките при ХМ. Но така или иначе е най-доброто видео, което може да снима под WinMo. X1 с ниския си битрейт и изходния формат е по-скоро нещо като шега.
N93 наистина е добър модел, може би най-любимият ми на Nokia и в топ 3 въобще. Все пак да кажеш, че е ''2 класи над Omnia'' е смешно, но истината е, че този телефон е създаден предимно за видео, а не за снимки. Това поне е личното ми мнение. Може би специфичния му дизайн с внушението за дигитилна видеокамера ми създава такова впечатление.
Така или иначе, винаги Nokia са имали посредствени снимки в телефоните си, но най-доброто видео. От известно време насам и това се промени - Samsung и LG предлагат доста по-конкурентни модели що се отнася до видео и то без въобще да броим OmniaHD.

ShinG0

Мнение от ShinG0 » 25 юли 2009, 19:17

За OmniaHD да не забравяме посредствения запис на звук (8 000 Hz), което е удар под кръста на това добре изглеждащо видео (HD).
Просто няма пълно щастие - мамка му! :D

Martous
Регистриран: 01 фев 2008, 22:25

Мнение от Martous » 26 юли 2009, 00:12

Незнам защо е така но СЕ К550 има :D

Отговори