Гаранцията е невалидна при препродажба на апарата!

asar
Регистриран: 24 мар 2007, 20:34

Re: Re: Re: Гаранцията е невалидна при препродажба на апарата!

Мнение от asar » 28 ное 2014, 17:17

За абсолютната глупост звучи интересно :).
Не винаги гаранцията се издава от производителя.
Освен това:
"Чл. 125. (1) Рекламацията се предявява пред търговеца или пред упълномощено от него лице."
Горното е от ЗЗП.
Ако производителят е осигурил собствена мрежа или оторизирано сервизно обслужване, и е препоръчал потребителите да се обръщат направо към него е само в плюс. Прескача се едно звено от веригата и нещата стават по-бързо. Това не значи, че не може да рекламирате стоката пред продавача.
В случай, че в гаранционната карта има записано име и то не е Вашето, може и да имате проблем, ако някой иска да се формализира.
За обща информация. Не съм търговец, но ми се наложи доста да се зачета в ЗЗП, последната версия от Юли тази година. Има интересни неща и много промени в сравнение с предходната.

zmeyan
Регистриран: 18 юли 2007, 15:31

Re: Re: Re: Re: Гаранцията е невалидна при препродажба на апарата!

Мнение от zmeyan » 28 ное 2014, 17:32

Чел си, ама не си доразбрал.
Има разлика между гаранция и рекламация. Докато не си изясниш разликата, нищо няма да разбереш в законите.

JFOX
Регистриран: 25 сеп 2014, 10:39

Re: Гаранцията е невалидна при препродажба на апарата!

Мнение от JFOX » 28 ное 2014, 17:32

толкова много неща се продават в продавалника с неизтекли гаранции -значили че всички се прецакват?
Друго купувам кола с 5 години гаранция, продавам я на друг и гаранцията пада- смяххххххх!

edintam
Регистриран: 11 дек 2004, 00:52

Re: Re: Re: Re: Гаранцията е невалидна при препродажба на апарата!

Мнение от edintam » 29 ное 2014, 00:55

Един важен въпрос във връзка с дискусията, който не е съвсем по темата, но не е и извън темата.

Може ли някой да ми отговори с категоричност колко би трябвало да е минималната гаранция на един продукт в България, и в крайна сметка има ли или няма значение дали купувачът е физическо или юридическо лице?

Например, в Мтел скоро ми заявиха, че всяка техника в ЕС е с минимум 2 г. гаранция, и нямало значение дали ще си купя телефон от тях на мое име, или на името на фирма - гаранцията си е 2 г. В много други магазини, обаче, както знаем, когато вземеш фактура на фирма, директно ти пляскат 1 година гаранция. Това е понеже в ЗЗП при изясняването на отношенията купувач-потребител, под "потребител" е описано, че се разбира физическо лице. И от там, купиш ли на фирма, условието за 2 г. гаранция, посочено в ЗЗП, не се спазва. Кое е правилно в крайна сметка и редно ли е на фирмите да дават 1 г. вместо 2 г.?

@asar - Интересно ми е, понеже каза, че си чел скоро закона, какви са промените в последната му и настояща версия?

[email protected]
Регистриран: 15 дек 2014, 22:44

Re: Re: Re: Re: Re: Гаранцията е невалидна при препродажба на апарата!

Мнение от [email protected] » 03 мар 2015, 20:58

Аз моя телефон съм го купувала на името на фирмата. Тази година ми се наложи да го ремонтирам, дадох го в http://gsmservice24.com/iphone-5s-service/ и ме го ремонтираха по гаранция. Нямаше никакъв проблем, телефона имаше 1 година и половина.

Отговори