101
Re: Nokia 101
Това за високоговорителя се появи някъде на втория месец при мен :( Като цяло батерията ме устройва, защото не говоря много по едната карта, а основно по втората, тъй че обективна оценка не мога да дам. Но наистина е много дразнещо това, че когато говориш, тоя до тебе в рейса чува всичко... Съжалявам че не се доверих отново на Самсунг - правят страхотни двукартови джаджи, от 2152 нямам никакви оплаквания, но го подарих...
Общо взето за седмица не могат да му лъснат всички дефекти... По-добре доплатете някой лев и си вземете нещо друго, защото за 60лв. - толкова...
Общо взето за седмица не могат да му лъснат всички дефекти... По-добре доплатете някой лев и си вземете нещо друго, защото за 60лв. - толкова...
Като цяло ако нямате претенции телефона става. Но освен ако не Ви го дават без пари ( примерно с договор ) не го взимайте.
защо когато някой ми звъни ми изписва само номера без името
-
- Регистриран: 15 окт 2007, 11:19
Най-вероятно причините са 2:
1 Телефонът ти е пълен боклук
2 Иска номерата да са написани с +359ххххххххх
1 Телефонът ти е пълен боклук
2 Иска номерата да са написани с +359ххххххххх
Най-вероятната причина според мен е дублиране на записите (имаш два ИЛИ ПОВЕЧЕ пъти един и същ номер записан). Не знам как точно е организиран указателя на тази Нокия, но на няколко други Нокии съм виждал как при дублиране не изписва името на този който ти звъни. Ако смесва записите от SIM картата с тези от собствената си памет и си копирал картата в паметта на телефона, просто избери за "сторидж" едно от двете ИЛИ изтрий записите в телефона/SIM картата.
Днес имах възможността да го разгледам лично. Ще спомена само нещата които не съм ги срещал написани из нет-а. Радиото е доста добро, по-точно селективността му е добра. Кулата е отсреща и силния сигнал много трови уредбата ми Сони, докато на тази Нокия хич не и пука. Звука е приличен, добра честотна лента и незабележими изкривявания. Аудио усилвателя обаче е с лошо съотношение сигнал/шум. Слушах я с неодимовите си слушалки (с висока чувствителност - който не зане) и доста добре се чува шума. В същото време при звук засилен на максимум силата ми се вижда слабичка. С нормални слушалки шумът сигурно няма да се чува, но тогава определено ще му липсва мощност на звука (един евтин плеър TEAC MP-113 имах с абсолютно същия звук). Слушах набързо 2-3 mp3-ки и ми направи впечатление, че нещо високите ги криви леко, не са така чисти както съм свикнал. Процесора малко не му достига мощност, колкото и да е елементарен телефона на моменти се бави. Вероятно за това криви mp3-ките.
Клавиатурата е някак си пружинираща. Това води до две неща които леко дразнят. При натискане на клавишите понякога се случва да "прецъка" два пъти някой клавиш. Също, при натискането се усеща някакво "дрънчене", някакъв резонанс, също и при почукване по телефона. Не че съм сигурен, но може да идва от феноменалния революционен компонент "слушалко-вибрационен високоговорител". Ако човек се е примирил с конструктивния недъг, трябва да се примири и с факта че звука който чува при разговор ще е малко изкривен. Сякаш от усилвател клас B (за който разбира от аудио техника). Донякъде положението се подобрява ако слушаш от към гърба на телефона. Може би решението при евтините Самсунг-и е по-добро, просто да няма отвори отзад а да си звъни от "дупката" през която се спуша по време на разговор. Все пак, признавам, че звука по време на разговор е по-качествен от странните "гъргорения" на евтините Самсунг-и. Иначе микрофона предава добре звука и в ролята на събеседник чувах ясно.
Не можеш да присвояваш на всеки номер от указателя от коя карта да звъни. Така се налага да го ползваш в режим "питай всеки път" което е малко досадно. Също не намерих начин, за разлика от други Нокии които съм ползвал, да му зададеш коя памет (SIM1, SIM2, телефон) да се вижда в указателя (който излиза с джойстика надолу). Показва всичко на куп. Ако някой знае, да подскаже. Също, като номер на гласова поща не може да се задава команда към мрежата (примерно *123# - проверка на сметка за Виваком), опъва се с мотив "невалиден номер". Екрана не стига че е кофти, ами и половин час сменях теми и цветове докато нацеля комбинация с която надписите да се четат с по-малко усилия. Това може би беше най-голямото препятствие пред възрастния човек който ще го ползва. Не намерих опция за копиране на каквото и да е на картата памет, но не съм и очаквал да намеря.
Но за тия пари телефона си е идеален :)
Малко офтопик - литиевите акумулатори, за разлика от старите никел-металхидридни обичат да са заредени. Всъщност най-обичат да са заредени на половина. Не обичат да стоят дълго време заредени докрай, а пък разредени - това си е направо аварийна ситуация за тях :) Така че след като направите 2-3 ПЪЛНИ цикъла на новата си литиева батерия, то избягвайте да я оставяте дълго време разредена или заредена - закачена на зарядното. Много знайни и незнайни фирмички си имат все още опаковки от стари батерии с написани на тях инструкции за Ni-MH технологията и случайно или нарочно продават Li-Ion батерии окомплектовани с такива инструкции.
EDIT1: Потвърждавам, че регулирането на усилването на микрофона е супер некадърно (или просто липсва). Ако ползвателя на телефона иска да го чуват ясно, трябва да говори с нормален тон (да не повишава глас) и да не говори от шумна среда. Всеки опит да се "прокара" по-силен звук през тоя телефон води до ужасна неразбираема шумотевица при отсрещната слушалка.
EDIT2: Радиото рядко лови стерео, само 2-3 по-силни станции, останалите се чуват моно. В mp3 плеъра и радиото има малко недомислици: mp3 плеъра не може да превърта в рамките на файла а в "плейлистата" на радиото присъстват и празните канали, т.е. като стигна до 20-ти последен запаметен канал не минава на 1-ви, ами ми пуска 21-30 канали на които нямам нищо.
Клавиатурата е някак си пружинираща. Това води до две неща които леко дразнят. При натискане на клавишите понякога се случва да "прецъка" два пъти някой клавиш. Също, при натискането се усеща някакво "дрънчене", някакъв резонанс, също и при почукване по телефона. Не че съм сигурен, но може да идва от феноменалния революционен компонент "слушалко-вибрационен високоговорител". Ако човек се е примирил с конструктивния недъг, трябва да се примири и с факта че звука който чува при разговор ще е малко изкривен. Сякаш от усилвател клас B (за който разбира от аудио техника). Донякъде положението се подобрява ако слушаш от към гърба на телефона. Може би решението при евтините Самсунг-и е по-добро, просто да няма отвори отзад а да си звъни от "дупката" през която се спуша по време на разговор. Все пак, признавам, че звука по време на разговор е по-качествен от странните "гъргорения" на евтините Самсунг-и. Иначе микрофона предава добре звука и в ролята на събеседник чувах ясно.
Не можеш да присвояваш на всеки номер от указателя от коя карта да звъни. Така се налага да го ползваш в режим "питай всеки път" което е малко досадно. Също не намерих начин, за разлика от други Нокии които съм ползвал, да му зададеш коя памет (SIM1, SIM2, телефон) да се вижда в указателя (който излиза с джойстика надолу). Показва всичко на куп. Ако някой знае, да подскаже. Също, като номер на гласова поща не може да се задава команда към мрежата (примерно *123# - проверка на сметка за Виваком), опъва се с мотив "невалиден номер". Екрана не стига че е кофти, ами и половин час сменях теми и цветове докато нацеля комбинация с която надписите да се четат с по-малко усилия. Това може би беше най-голямото препятствие пред възрастния човек който ще го ползва. Не намерих опция за копиране на каквото и да е на картата памет, но не съм и очаквал да намеря.
Но за тия пари телефона си е идеален :)
Малко офтопик - литиевите акумулатори, за разлика от старите никел-металхидридни обичат да са заредени. Всъщност най-обичат да са заредени на половина. Не обичат да стоят дълго време заредени докрай, а пък разредени - това си е направо аварийна ситуация за тях :) Така че след като направите 2-3 ПЪЛНИ цикъла на новата си литиева батерия, то избягвайте да я оставяте дълго време разредена или заредена - закачена на зарядното. Много знайни и незнайни фирмички си имат все още опаковки от стари батерии с написани на тях инструкции за Ni-MH технологията и случайно или нарочно продават Li-Ion батерии окомплектовани с такива инструкции.
EDIT1: Потвърждавам, че регулирането на усилването на микрофона е супер некадърно (или просто липсва). Ако ползвателя на телефона иска да го чуват ясно, трябва да говори с нормален тон (да не повишава глас) и да не говори от шумна среда. Всеки опит да се "прокара" по-силен звук през тоя телефон води до ужасна неразбираема шумотевица при отсрещната слушалка.
EDIT2: Радиото рядко лови стерео, само 2-3 по-силни станции, останалите се чуват моно. В mp3 плеъра и радиото има малко недомислици: mp3 плеъра не може да превърта в рамките на файла а в "плейлистата" на радиото присъстват и празните канали, т.е. като стигна до 20-ти последен запаметен канал не минава на 1-ви, ами ми пуска 21-30 канали на които нямам нищо.
Мой познат ползва такава Нокия. Първото от което се оплака е говорителят, който е общ за звънене и за разговор, което е глупаво. Другото странно е, че от задната страна разговорът се чува по-ясно, отколкото отпред. Доволен е от батерията - 4-5 дни, но се случвало да се самоизключва или да се рестартира по време на разговор. За тези пари толкова де.
Нормално били. Така правили. За мен не е, но...
Това че от задната страна се чува по-добре е вярно и е доста забавно. Мой приятел на по-шумни места го слага наобратно и разправя, че доста го зяпат. Принципно е доста добро телефонче, ама това да не можеш да проведеш разговор на малко по-шумна среда си е меко казано излагация. Тези телефони се правят основно за 2-ри телефон или за по-възрастни хора. Не разчитайте по-възрастен човек да проведе нормален разговор с този телефон.
Батерията изкара почти 5 дни с първото зареждане, в смисъл не изкара нощта на 5-тия ден и вечерта бе включена да се зарежда. Предполагам след като се разработи ще изкарва повече а и сега потребителя все още се рови по-интензивно из телефона да го разглежда. Иначе говори по 10-20 минути на ден, за друго не го ползва. Да, при разговорите с човека за когото купих този телефон при обръщане на телефона да чува по-добре но той може и да ме чува по-добре, обаче аз пък започвам да го чувам по-зле и с повече околен шум. Също, бях писал по-горе, че микрофона предава добре сигнала (с изключение на кофти регулирането на усилването), обаче сега след малко по-продължително слушане забелязвам, че чувам събеседника си също толкова дървено колкото ме чува и той. Супер ограничена е честотната лента на звука, като от радио от магазин за 1 лев. Но поне не го модулира като евтините самсунги и спрямо тях е по-разбираем гласа. Пък е логично отзад да се чува по-силно, нали уж там е "високоговорителя" :|