Тим Кук: Съдбата на Nokia е напомняне какво се случва без иновации
Тим Кук: Съдбата на Nokia е напомняне какво се случва без иновации
Точно този ли говори за иновации?
iphone 2007
http://www.mac-history.net/wp-content/uploads/2009/01/10_mac25_iphone_3501.jpg
iphone 2013
http://www.theinquirer.net/IMG/865/269865/apple-iphone-5s-silver-gold-black-540x334.png?1378891495
iphone 2007
http://www.mac-history.net/wp-content/uploads/2009/01/10_mac25_iphone_3501.jpg
iphone 2013
http://www.theinquirer.net/IMG/865/269865/apple-iphone-5s-silver-gold-black-540x334.png?1378891495
Re: Тим Кук: Съдбата на Nokia е напомняне какво се случва без иновации
Ако не бяха Епъл щеше да е някой друг.
За много от нещата които предлагат не са нито първите нито най-добрите.
Повечето нови разработки в индустрията не тръгват от Епъл дори и в момента.
Колкото за нокия - за мен сбъркаха, че се хванаха да правят няколко различни операционни системи. Ако бяха останали със Симбиан щяха да успеят. Или ако бяха избрали андроид. Но те се хвърлиха на няколко платформи и това им създаде проблемите.
Което пък предизвика обвързващите им договори с МикроМек.
Едно навременно минаване към андроид, дори и леко закъсняло можеше да ги изведе на водеща позиция. Дори и сега ако почнат да произвеждат телефони с Андроид, имат голям шанс да отчупят пазарен дял от Самсунг и НТС.
За много от нещата които предлагат не са нито първите нито най-добрите.
Повечето нови разработки в индустрията не тръгват от Епъл дори и в момента.
Колкото за нокия - за мен сбъркаха, че се хванаха да правят няколко различни операционни системи. Ако бяха останали със Симбиан щяха да успеят. Или ако бяха избрали андроид. Но те се хвърлиха на няколко платформи и това им създаде проблемите.
Което пък предизвика обвързващите им договори с МикроМек.
Едно навременно минаване към андроид, дори и леко закъсняло можеше да ги изведе на водеща позиция. Дори и сега ако почнат да произвеждат телефони с Андроид, имат голям шанс да отчупят пазарен дял от Самсунг и НТС.
На този дори само физиономията му е противна и злобна, какво остава за нещата, които говори...
Вместо да погледне собствената си компания, която след загубата на великия Стив Джобс постоянно се закопава все повече и повече, той тръгнал да коментира другите. Да, Нокиа наистина допуснаха някои фатални грешки, но да се говори, че не са иноватори, е просто смешно. В сферата на камерафоните особено бяха и все още са ненадминати, а пък преди ерата на днешните смартфони, стандартите и новите неща ги внасяха именно Нокиа и другите се ръководеха по тях.
Според мен това, което е казал в интервюто следва да си казва всеки ден на себе си - "Ето какво ще стане, ако продължавам да ръководя компанията единствено с цел печалба на първо място и тотална липса на иновация"...
Отделно, че почти всяка новина за Apple е, коя компания за еди си какво е купила, а не за технологични иновации. Аз напоследък освен за 64-битовата архитектура, друга важна иновация не съм видял от тях. А, да, забравих - златистия цвят... :D
Истината е само една - Apple бяха истински иноватори само един единствен път - през 2007г., когато излезе първия iPhone. От тогава е едно дълго падане по инерция, да видим само докога ще продължи... ;)
Вместо да погледне собствената си компания, която след загубата на великия Стив Джобс постоянно се закопава все повече и повече, той тръгнал да коментира другите. Да, Нокиа наистина допуснаха някои фатални грешки, но да се говори, че не са иноватори, е просто смешно. В сферата на камерафоните особено бяха и все още са ненадминати, а пък преди ерата на днешните смартфони, стандартите и новите неща ги внасяха именно Нокиа и другите се ръководеха по тях.
Според мен това, което е казал в интервюто следва да си казва всеки ден на себе си - "Ето какво ще стане, ако продължавам да ръководя компанията единствено с цел печалба на първо място и тотална липса на иновация"...
Отделно, че почти всяка новина за Apple е, коя компания за еди си какво е купила, а не за технологични иновации. Аз напоследък освен за 64-битовата архитектура, друга важна иновация не съм видял от тях. А, да, забравих - златистия цвят... :D
Истината е само една - Apple бяха истински иноватори само един единствен път - през 2007г., когато излезе първия iPhone. От тогава е едно дълго падане по инерция, да видим само докога ще продължи... ;)
-
- Регистриран: 17 ное 2009, 22:39
А от другите какви велики иновации си видял ? Може би големите дисплеи са голямата иновация? Аз също харесвам един дисплей от рода на 4,7 инча ,но това не е нищо иновативно .Процесорът на Apple е по-мощен от всички конкурентни ,Ос-то е може би с най-добре замисления мултитаскинг , изработка - добра с хубави материали.Та така другите производители какво иновативно предлагат? Аз също харесвам новите smart глезотики на самсунг , но това ли е голямата иновация или процесорите с 20 ядра ,който релно погледнато отстъпват на такива с 2 или 4 ядра .Немога да ви разбера нямате си работа и се чудите какви простоти да измислите и да се заяждате ли ?Какво ти пречи физиономията на човека ,да не би да идва във вас да те агетира за продукти на Apple ? Едните вкарват сензори за пръстови отпечатаци , другите smart stay и т.н , трети друго , всеки прави каквото може , какво толкова има че така мразите ту apple , ту google , ту microsoft ? Да не би да ви карат на сила да им купувате продуктите ?
Точно хората, които препродават един и същи телефон вече почти седем години, не може да се изказват по този въпрос.
-
- Регистриран: 12 дек 2010, 16:34
Първо, нормално е система, която е направена за един телефон да е по-добре оптимизирана от такава, която се слага на стотици видове хардуер, затова и процесорът изглежда по-бърз, но всъщност е 1:1 като конкурентните. Второ, процесорите на Епъл се произвеждат от Самсунг. Трето, алуминиевият корпус се използва в изработката на телефони още преди да се появят смартфоните и четвърто, iOS е може би системата с най-лошия мултитаскинг от всички, нищо, че засега няма мобилна система с истински мултитаскинг като на десктоп. И да, големите дисплеи са иновация, защото не е много лесно да увеличиш размера с 1 инч, а да удвоиш резолюцията, все пак iPhone вече отстъпва на МНОГО смартфони относно ретина дисплеят им и дори изостават и то не отскоро.
4-то iPhone е супер и не виждам причина да го сменя с друг :) Минали да ми доста телефони. Дори тъч преживяването още на никоя марка не е на същото ниво, като в iOS още от първия iPhone, какво да си говорим повече.
[Quote]Може би големите дисплеи са голямата иновация? [/Quote]
Точно така е - иновация е! Но не в технически аспект. Иновация е, защото, ако някой не беше се осмелил да го направи, стадото щеше още да робува на измислените \"проучвания\" на Епъл - кой размер бил най-удобен. Е, оказа се, че и жени и деца нямат проблем с големите екрани и си ги купуват и ползват. Иновация е в мисленето и разчупване на оковите на ксенофобията. Големият брат щом е казал 3.5 инча, значи всичко друго е кофти и табу. Е, да... ама като видя дебелия, и тихомълком забрави какво е говорил - дигнаха с 0.5.
Нищо нов не са направили като технология Епъл! [u]НИЩО[/u]!
Гледаха отстрани и използваха чуждите грешки. Видяха навремето, че Майкрософт пренебрегваха суетността на крайния потребител с бизнес ориентацията си, и използваха момента да пуснат мъниста на гладните за шаренко индианци. И спечелиха. Сега MS си хапят гъза от яд, но те не разчитат само на един лъскав телефон и имат реален шанс да оцелеят. Епъл нямат такъв! Магьосникът им от Оз си отиде. Няма кой да пусне новото лъскаво My Precious. Резултатът е налице - пълно боксуване. Само голямата им уста остана. Падането на Нокиа ще е нищо в сравнение с това, което ще сполети Епъл, ако не си променят манталитета из основи. Ако някой от апаратите им догодина не е с коренно-различен интерфейс и поне 5 инча диагонал, са дотам.
Точно така е - иновация е! Но не в технически аспект. Иновация е, защото, ако някой не беше се осмелил да го направи, стадото щеше още да робува на измислените \"проучвания\" на Епъл - кой размер бил най-удобен. Е, оказа се, че и жени и деца нямат проблем с големите екрани и си ги купуват и ползват. Иновация е в мисленето и разчупване на оковите на ксенофобията. Големият брат щом е казал 3.5 инча, значи всичко друго е кофти и табу. Е, да... ама като видя дебелия, и тихомълком забрави какво е говорил - дигнаха с 0.5.
Нищо нов не са направили като технология Епъл! [u]НИЩО[/u]!
Гледаха отстрани и използваха чуждите грешки. Видяха навремето, че Майкрософт пренебрегваха суетността на крайния потребител с бизнес ориентацията си, и използваха момента да пуснат мъниста на гладните за шаренко индианци. И спечелиха. Сега MS си хапят гъза от яд, но те не разчитат само на един лъскав телефон и имат реален шанс да оцелеят. Епъл нямат такъв! Магьосникът им от Оз си отиде. Няма кой да пусне новото лъскаво My Precious. Резултатът е налице - пълно боксуване. Само голямата им уста остана. Падането на Нокиа ще е нищо в сравнение с това, което ще сполети Епъл, ако не си променят манталитета из основи. Ако някой от апаратите им догодина не е с коренно-различен интерфейс и поне 5 инча диагонал, са дотам.
Факт е, че всички очакваме прекалено много нови иновации от епъл, защото се разглезихме последните 10-12 години постоянно да пускат неща, от които конкурентите остават с отворени усти. И понеже последната 1-2 години няма нищо интересно, някои са разочаровани, други пък злобеят.
А няма друга компания, която да е пуснала толкова успешни продукти за такъв кратък срок:
- OSX - все още най-добрата десктоп операционна система (макар че от доста време няма нищо съществено ново при нея)
- Safari - много хора забравят или не знаят, че Chrome е с основата на Safari. Не ми се мисли какво щеше да бъде нивото на уеб-а без този браузър.
- iPod - не е първият mp3 плейър, но мисля че беше първият, който предостави 5 GB (2001-ва година)
- макбуците им са толкова добри, че дори Linux Torvalds ползва Air
- за iphone и ipad всички знаят
А има и още - mac pro, final cut, mac mini, apple tv... За жалост наистина напоследък буксуват, досега не помня да е имало такъв период, в който нито един техен продукт да не ме привлича. Може би единствено новият ipad mini, ако наистина му сложат ретина.
И все пак дори в това състояние и най-големият apple хейтър следи keynote-овете им и после коментира какво ново. Аз, например, никога не съм знаел и не съм се интересувал кога и какво представят Самсунг. :)
А няма друга компания, която да е пуснала толкова успешни продукти за такъв кратък срок:
- OSX - все още най-добрата десктоп операционна система (макар че от доста време няма нищо съществено ново при нея)
- Safari - много хора забравят или не знаят, че Chrome е с основата на Safari. Не ми се мисли какво щеше да бъде нивото на уеб-а без този браузър.
- iPod - не е първият mp3 плейър, но мисля че беше първият, който предостави 5 GB (2001-ва година)
- макбуците им са толкова добри, че дори Linux Torvalds ползва Air
- за iphone и ipad всички знаят
А има и още - mac pro, final cut, mac mini, apple tv... За жалост наистина напоследък буксуват, досега не помня да е имало такъв период, в който нито един техен продукт да не ме привлича. Може би единствено новият ipad mini, ако наистина му сложат ретина.
И все пак дори в това състояние и най-големият apple хейтър следи keynote-овете им и после коментира какво ново. Аз, например, никога не съм знаел и не съм се интересувал кога и какво представят Самсунг. :)
В доста голяма заблуда си. Линукс и OSX са много подобни. Драйверите за едната с леко преправяне стават за другата. И двете се базират на Юникс. А той беше много добър за времето си. А това беше мноооого отдавна. От тогава в голямата си част се променя единствено визуалната част на ОС. Гони се търговски вид / опаковката. Вземи да напишеш някоя програмка за OSX, особено ако управлява някакъв хардуер и ще ти се проясни за какво става дума. И двете са еднаква боза. Може и в няколко форума за Apple компютри да се регистрираш и да прочетеш за какво иде реч. Реално OSX се пише за точно един хардуер. Компютрите се различават по памет, честота на процесора и подобни. И въпреки това след всеки ъпдейт едно 30% от Маковете не тръгват. За това и ъпдейтите се правят един или два пъти на година. И те не могат да докарат ОС да бъде читава. Камо ли ако беше различен хардуера. Вирусите не че ги няма, просто никой не им обръща внимание. А Андроида да сте забелязали, че последните няколко версии основно се различават само визуално. И те опряха до края. На последната версия, само за екрана се използва тройно буфериране. Колко разхищение на RAM. Просто тази идея с Java върху Линукс е малоумна. Думата оптимизация въобще не съществува. Замислете се 2GB RAM и 2GHz процесор за да си прелистите плавно менютата. И после батерията ви свършва за един ден. Работата отива на много зле. Гледа се шареното.