Тим Кук: Съдбата на Nokia е напомняне какво се случва без иновации

strk
Регистриран: 28 фев 2008, 02:03

Re: Тим Кук: Съдбата на Nokia е напомняне какво се случва без иновации

Мнение от strk » 20 сеп 2013, 02:32

В кое точно съм в залбуда? Казах, че ОСХ за мен е най-добрата десктоп ОС от 2001-ва насам (преди това бях фен на ОС/2, но за жалост я няма от много време.). Ти се отклони в някаква съвсем друга посока.

[Quote]Драйверите за едната с леко преправяне стават за другата.[/Quote]
Това просто не е вярно. Кернел internals на двете ОС нямат почти нищо общо.

[Quote]Реално OSX се пише за точно един хардуер[/Quote].
По принцип е така, но когато преди почти 10 години преминаха от PowerPC към x86, поддържаха и двата вида хардуер и нямаше никакви проблеми.

[quote]И въпреки това след всеки ъпдейт едно 30% от Маковете не тръгват.[/quote]
Също невярно, имал съм много лични макове, в офиса също сме само с макове от много време насам. Нито един не е имал проблем след ъпдейт.

За останалото си прав, но няма връзка с това, което написах в предишното мнение. :)

A4i
Регистриран: 08 фев 2009, 02:32

Мнение от A4i » 20 сеп 2013, 09:22

Отношението на потребителите към компютърната техника е деформирано от маркетинга и рекламата. Които плаща , той поръчва музиката. Последните 30 години рекламата се плаща от софтуерните компании, които прибират повече от половината от цената на компютърната техника. \"Иновации\" при софтуера означава почти винаги промяна в потребителския интерфейс и нищо повече. Така например офис пакетите са с почти непроменена функционалност вече 20 и повече години. Това което крепи цената им толкова продължително време на 500 лева е периодичната промяна на GUI.
В този ред на мисли , Apple е различна с това , че приходите и са основно от продажба на хардуер. Софтуера е безплатен или на цена, която покрива разходите по разработването и подръжката му. Няма икономическата принуда Apple да излиза всеки 2 години с различен потребителски интерфейс.
Това , което направиха с интерфейса на iOS 7 беше под натиск на измислени \"анализатори\". За мен като потребител ще е много по-ценно да мога да си разцъквам игри от ранга на Crysis на iPada-а. Това е реална иновация, без значение това че иконката на играта в менюто ще изглежда \"стара\" на някои анал-лизатор.

todortk
Регистриран: 16 май 2007, 12:15

Мнение от todortk » 20 сеп 2013, 10:47

Много си прав.
Навремето играех игрички на 300Мхц процесор без никакъв проблем.
В момента повечето игри, които играя почват да влачат, а телефона ми е на 1Гхц. И то не играя екшъни, а стратегии.
Но истината е, че нещата опират не само до желание за оптимизация, но и до скорост. Като програмист виждам какво се случва с продуктите - никога няма достатъчно време и всичко се прави набързо. Оптимизации се правят само ако някой клиент се оплаче, че му е бавно.

KOBRETI
Регистриран: 30 авг 2005, 16:44

Мнение от KOBRETI » 20 сеп 2013, 10:58

[Quote]Ос-то е може би с най-добре замисления мултитаскинг[/Quote]
Малииииии :D Тук вече се изказа супер неподготвен :D

KOBRETI
Регистриран: 30 авг 2005, 16:44

Мнение от KOBRETI » 20 сеп 2013, 11:12

Като почнете да говорите наизуст и да си натъкмявате фактите, много забавно ми става...

[Quote]Факт е, че всички очакваме прекалено много нови иновации от епъл, защото се разглезихме последните 10-12 години постоянно да пускат неща, от които конкурентите остават с отворени усти. И понеже последната 1-2 години няма нищо интересно, някои са разочаровани, други пък злобеят.[/Quote]
Аз ли бъркам, или иФон беше пуснат 2007-ма? Как ги сметна 10, че чак 12 години??? 2013-2007 = 6... А споменатите от теб 2 години от 6 са 33%...

[Quote]- OSX - все още най-добрата десктоп операционна система (макар че от доста време няма нищо съществено ново при нея)[/Quote]
Самият факт, че Windows е по-скъпа, а се продава повече, трябва да ти говори нещо... OSX беше силна навремето когато си ползваше собствени процесори и разказваше играта на Windows в определени приложения поради хардуерната архитектура... Зарязаха собствената архитектура и минаха на Интел... Погледни и пазарния дял....

[Quote]- Safari - много хора забравят или не знаят, че Chrome е с основата на Safari. Не ми се мисли какво щеше да бъде нивото на уеб-а без този браузър.[/Quote]
Приятелю, и iOS е на основата на линукс, ама не го споменаваш... А ти знаеш ли, че CASIO става фирмата, която е, след като купива лиценза на бългрската ЕЛКА... Или че Хонда стават Хонда, след като купуват лиценза на българското Балканче.... Айде сега по същата логика сигурно ще ми кажеш, че в момента нямаше да имаме калкулатори и мотори, ако не беше ЕЛКА-та и Балканчето....

[Quote]- iPod - [B]не е първият mp3 плейър[/B], но мисля че беше първият, който предостави 5 GB (2001-ва година)[/Quote]
Това е ключовото в изказването...

[Quote]- макбуците им са толкова добри, че дори Linux Torvalds ползва Air[/Quote]
Дааа, маркетинга на Аппле продължава да промива мозъци :D А той съм сигурен,, че също така го ползва с OSX, нали? :D

[Quote]За жалост наистина напоследък буксуват, досега не помня да е имало такъв период, в който нито един техен продукт да не ме привлича. [/Quote]
Е, това имаме предвид и ние, \"хейтърите\"...

[Quote]И все пак дори в това състояние и най-големият apple хейтър следи keynote-овете им и после коментира какво ново. Аз, например, никога не съм знаел и не съм се интересувал кога и какво представят Самсунг. :)[/Quote]
Поне аз никога не съм следял какво правят, освен по теми тук във форума... Ако авторите на сайта не обръщаха такова внимание на всяка глупост около Епъл, например бил излязъл нов кабел, или нова калъфка, никога нямаше да ги разбера тези неща....

todortk
Регистриран: 16 май 2007, 12:15

Мнение от todortk » 20 сеп 2013, 11:32

Последното е много вярно за Епъл - имат невероятен маркетинг. Ето сега ние с вас седим и обсъждаме .... Епъл.
Ако Директора на Самсунг излезне и каже нещо, никой няма да го отрази, но когато директора на Епъл каже нещо, навсякъде го публикуват.
Това е което най-много ме дразни в тази компания - плащат си всяка дреболия която направят да се шуми около нея сякаш е кой-знае какво. И като резултат хората остават с грешното впечатление, че Епъл правят нещо уникално, а останалите нищо не правят.

A4i

Мнение от A4i » 20 сеп 2013, 12:33

Ами ти като програмист започни да обясняваш на потребителите за сигурността при UNIX, BSD, OS X и iOS срещу Android, SE Linux (NSA Edition :P ) aka KNOX :D
Обикновения потребител е с ограничени IT познания. Това добре се разбира от маркетинга на Apple. Затова липсваше до скоро каквато и да е техническа информация за джаджите. Премиерата на 5s е показателна в това отношение. За първи път обявиха площта и броя на транзисторите в чипсета, но пропуснаха да споменат че процесора е новият ARMv8, както и наличието на последно поколение графичен ускорител от Imagination - PowerVR Series 6 ROGUE G6430.
С няколко думи - за маркетинговият отдел на Apple обикновените потребители са глупаци, щото нищо не разбират от техниката. Тези \"глупаци\" обаче се възмущават от отношението, но с нищо не показват че то е неправилно. Луд на шарено се радва. Затова потребителите базират избора си на различните цветове, дизайна на иконките и други подобни \"секси\" щаренийки. С нищо не показват че са надраснали нивото на \"офца\". Когато го демонстрират на практика, тогава ще получат чейндж лога с действителните иновации.
(beer)

strk
Регистриран: 28 фев 2008, 02:03

Мнение от strk » 20 сеп 2013, 14:15

KOBRETI, пак се изказваш неподготвено по част от нещата.

[quote]Приятелю, и iOS е на основата на линукс, ама не го споменаваш… [/quote]
[B]Абсолютно невярно[/B]. iOS ползва Darwin, който идва от BSD и NextStep. Основата им е изцяло различна, общото е че са Unix подобни, но не се ползва нито един ред от Linux.

[quote]Аз ли бъркам, или иФон беше пуснат 2007-ма? Как ги сметна 10, че чак 12 години??? 2013-2007 = 6... А споменатите от теб 2 години от 6 са 33%…[/quote]

Говоря от 2001-ва та допреди 2-3 години. Тогава им беше пика на иновации. Аз реално ги ползвам от 2003-2004та, по това време не можем да говорим за агресивен маркетинг, защото в България много малко хора бяха запознати с продуктите и никакъв техен маркетинг не стигаше до тук. След мен много приятели преминаха към macbooks, защото им хареса ОС-а и хардуера. По това време не беше никаква мода, даже по-скоро ни гледаха като аутсайдери. :)

A4i

Мнение от A4i » 20 сеп 2013, 14:22

[Youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0lvMgMrNDlg[/Youtube]

[Youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7RZrv55B6Js[/Youtube]

[Youtube]http://www.youtube.com/watch?v=v3qGX3PNphw[/Youtube]

:P

angelovarna
Регистриран: 27 ное 2005, 21:09

Мнение от angelovarna » 20 сеп 2013, 14:55

Бисер след бисер ръсиш.

[quote]Аз ли бъркам, или иФон беше пуснат 2007-ма? Как ги сметна 10, че чак 12 години??? 2013-2007 = 6... А споменатите от теб 2 години от 6 са 33%...[/quote]
Човека ти говори за продукти от Apple - а Apple за твоя изненада не произвеждат само iPhone и iPad. Продукт е и софтуера. OSX бе пусната през 2001, новите iBook, след това PowerBook и до днешните Macbook, iMac също върви от доста отдавна. И всичкото това беше в периода 2001-2003. Продукти, които все още като ги погледне човек му правят впечатление с дизайн (защото вече функционалността е на съвсем други нива). Та кажи от 2001 до 2013 дали не се събират 10-12 години?

[quote]Самият факт, че Windows е по-скъпа, а се продава повече, трябва да ти говори нещо... OSX беше силна[/quote]
Самият факт, че Mac OS X е безплатна при покупка на хардуер, а след това новите версии струват смешни пари говори сам по себе си, че от Apple нямат за цел да продават софтуер, а да разпространяват максимално платформа, чрез която хората да си купуват: музика, приложения.

[quote]Приятелю, и iOS е на основата на линукс, ама не го споменаваш...[/quote]
Приятелю, iOS е на основата на Mac OS X.

[quote]Дааа, маркетинга на Аппле продължава да промива мозъци А той съм сигурен,, че също така го ползва с OSX, нали? [/quote]
На човека мнението му бе, че се ползва Apple хардуер. Да подчертая ли пак \"Apple\"?!?

[quote]Ако авторите на сайта не обръщаха такова внимание на всяка глупост около Епъл[/quote]
Обръща се внимание, защото не са много фирмите, пред чиито магазини хора правят палаткови лагери за да сдобият с продуктите им. А и журналистите търсят сензации. Е3, събития на Самсунг, на google също се отразяват.... или искате да се говори само за Киткат? :D

Отговори