8800 arte ili Motorola Aura

carze1n
Регистриран: 22 май 2005, 20:12

8800 arte ili Motorola Aura

Мнение от carze1n » 06 дек 2010, 15:13

Горе доло на една цена са и ако може да ме насочите към по добрия от двата. Материали, изработка и софтуер

блeкб(Ъ)ри
Регистриран: 31 май 2007, 06:34

Re: 8800 arte ili Motorola Aura

Мнение от блeкб(Ъ)ри » 06 дек 2010, 19:44

Моят приоритет вече са смарт телефони, но преди имах афинитет към имиджови телефони, но не и изхвърлячества като Верту и разни грозотии като Мередист итн. Имал съм 8800 Карбон Арте и съм ползвал Аура, но просто ми омръзна и някакси ми остаряха морално от техническа гледна точка. (сега имам БлекБери Болд + айФон 4).

---

А иначе за избора ти - Карбон Арте е доста добра изработка, елегантен и добър телефон. Аура-та съм я ползвал 6 месеца и ми беша странна с това отваряне и неконвенционални (закръглени) форми. Т.е. Моторолата има по-малък staying appeal (демек по-малко е вероятно да го ползвам ежедневно дълго време). Нокията я ползвах почти 2.5 години и не ме е дразнило нищо - класическа форма, добри материали, добро изпълнение на функционалностите (които са малко, но отлични за класически мобилен телефон - Symbian S40 - изпитана и тествана операционна система).

Ако търсиш класическа форма, удобство при говорене и елегантност - Нокия 8800 Карбон Арте, който е по-мъжкарски (Голд-а ми е 110% дамски, а Сапфир-а се износва (кожа и лъскава хром външност и малко по-остарял като визия) и пак е 90% дамски на вид.

Ако търсиш по-алтернативна визия (зависи от ефекта, който искаш да постигнеш) - Моторола Аура, но ще ти е малко странен от първия ден. Не прилепва толкова добре до ухото както Арте-тата.

Софтуера на Моторолата обаче е странен на моменти ако не си ползвал друг телефон на Моторола от по-висок клас. На мен лично не ми е толкова странен, защото съм ползвал и други неща на Моторола, но за повечето хора ще е малко странен. Като цяло обаче доста по-малко хора имат Аури, в сравнение с Арте-та. Ако идеята ти е максимален имиджов ефект - Аура-та е добър и рядко срещан избор. (Победител за софуер - Нокия заради по-масово срещания Symbian, ако си имал някога Нокия, Арте-то е същото)

За материалите - и двата модела имат сапфирено стъкло на екраните, което е недраскаемо, но има и двата случая недостатък, че ограничава яркоста на екрана при директно слънце. (Победител - на равно)

Нокията е с титанови обшивки, стоманен корпус, Аура-та е изцяло третирана литиева стомана, която е много здрава. (Победител - равни, но с малка преднина на Аура-та)

Механизмите - Нокията има перфектен механизъм на отваряне/затваряне - на мен никога не ми е правил приблеми, добра капсулация на пружината, плътно и елегантно движение, чудесно затваряне. Моторолата от друга страна има невероятен механизъм, който е изработен с качество на механиката на швейцарски часовник и гаранция за стотици хиляди отваряния/затваряния. Въпреки нестандартното странично решение механизмът е класа сам по себе си и е безотказен. (Победител - Аура)

Фабрични дефекти - При нокиите от серията Арте понякога говорителчето губи силата на звука си и се чува по-слабо - във всеки сервиз го подменят и не е проблем след това изобщо. Само някои партиди имат тоя проблем обаче. Моят беше перфектен в това отношение. За Аура - не съм чувал за такива дефекти. (Победител - без оценка, защото нямам информация за дефекти при Аура-та, но за Нокията има публикувани дефекти)

Звук - Нокията има чудесен звук в слушалката въпреки че е специфичен - на мен ми звучи като модулиран с леко механичен отенък, но звучи много добре, също чудесно елиминиране на страничните шумове в микрофона (от другата страна ще те чуват много добре. Аура-та от друга страна има изключително добра система за пресъздаването на звука във високоговорителя. За пръв път я тествах в модела им Razr V8. Чуваш звука много меко и прецизно с леки баси без да кънти и без да е механично. Също безупречна система за изолиране на шумовете. (Победител - Аура отвсякъде)

Следпродажбена стойност - За съжаление има прекалено много имитации/ментета на серията Арте, което въпреки че телефона е перфектен го прави сравнително лоша инвестиция. Даже някои малоумници са ме питали - оригинален ли е? Което съм считал за идиотизъм предвид разликата в качеството (личи си от разстояние оригинала, но ...) Пък и по-често се среща. Аура-та от друга страна е почти невъзможна за имитация, защото има този страхотен механизъм. (Победител - Аура)

Обща оценка - [B]Моторола Аура[/B] (по-алтернативен, по-интересен, по-здрав, уникален механизъм)

Дано съм ти помогнал при избора.

---

carze1n
Регистриран: 22 май 2005, 20:12

Re: 8800 arte ili Motorola Aura

Мнение от carze1n » 07 дек 2010, 15:57

Thanks A LOT :)

Отговори