Дискусия относно покупката на F-16 за българската авиация

Spikul
Регистриран: 23 ное 2014, 12:17

Re: Дискусия относно покупката на F-16 за българската авиация

Мнение от Spikul » 27 юли 2019, 23:17

treyyy написа:
27 юли 2019, 21:40
"Пък ветото на Радев е политическо, защото той не е единствения пилот в държавата и други пилоти са предложили тези самолети."
Кой? Коцето Попов ли, който да ти кажа ли как Бойко го направи Командир на ВВС. Един слънчев ден дойде в Графа и го метна в кучкарника на джипа (ако знаеш на кое се вика кучкарник) и така си го закара в София, като куче. Той Коцето и сега се държи като куче или по-точно, като придворен помияр. Можеш да провериш и колко години Коцето го возиха като куфар в спарките за да му се водят летателни часове и да взима допълнително парици.

"А доводът, че първо трябвало да се превъоръжава кашимерията, изобщо няма да го коментирам."
Няма и какво да коментираш. Военни операции се печелят тогава, когато стъпи кашишки чепик в зоната. Кажи ми за една завладяна територия само с авиация. Друг въпрос е, че предизвикателствата пред България са такива, че на ход ще са жандармерия и кашимерия. Искаш ли още жокери? Нещо за циганизацията и предстоящата миграция от третия свят да си чувал?

"Както и да е, аз така и не видях някой нещо да предлага, освен че нищо не ни трябва и явно е най-добре да даваме парите си само за помощи на циганите."
А досега не ги ли даваме?
Странно, все си мислех, че кучкарници имат само джиповете на СПС от Бенковски, но щом казваш, че и на Бокича джипа е такъв - ок.
А да ти кажа ли за Косово как е спечелена, май само с авиация? А ние няма какво да завладяваме, че кашимерията да ни е първостепенна.
Сещам се обаче само за едни, които твърдят, че кашимерията е най-важна и това са... кашиците.
Та в този ред на мисли, да не си кашик работещ в НСО? Защото кашимерията е последното нещо в една армия, преди нея винаги ще бъдат ВВС, артилерия и танкове. Ама какво ли разбирам аз, важно е да се плюе.

treyyy
Регистриран: 03 май 2008, 18:56

Мнение от treyyy » 28 юли 2019, 08:29

"...А да ти кажа ли за Косово как е спечелена, май само с авиация?"
Интересно, не си ли чувал за АОК и KFOR?

"А ние няма какво да завладяваме, че кашимерията да ни е първостепенна."
Обаче Ф-16 са ни най-важни, при това в такъв орязан вариант, че само за паради ще стават.
И ми дай довод, поради каква причина трябва да платим тези играчки на 100% още тази година залагайки дефицит, а да ги получим "евентуално" чак след 5 години.

Ванката
Регистриран: 15 сеп 2011, 10:28

Мнение от Ванката » 28 юли 2019, 09:45

Признавам си, че не разбирам какво се случва точно покрай тази сделка, но все си мисля, че руснаците щяха да ни дадат поне три пъти повече чисто нови СУ-35 за тези пари, (които са по-добри - лично мнение) плюс пълно въоръжение и поддръжка, но за съжаление сме от другата страна на барикадата. :)

Малко извън темата, но гледах до къде са стигнали с последният си модел прехващач МИГ-41 от 6-то поколение, и ще кажа само едно - брутализъм!!! Четири пъти скоростта на звука и може да води бой във високите слоеве на атмосферата. Водят го, че ще е първият космически изтребител. Тия руснаци разбиват...
Samsung GALAXY S22 Ultra

Spikul

Мнение от Spikul » 28 юли 2019, 10:52

treyyy написа:
28 юли 2019, 08:29
"...А да ти кажа ли за Косово как е спечелена, май само с авиация?"
Интересно, не си ли чувал за АОК и KFOR?

"А ние няма какво да завладяваме, че кашимерията да ни е първостепенна."
Обаче Ф-16 са ни най-важни, при това в такъв орязан вариант, че само за паради ще стават.
И ми дай довод, поради каква причина трябва да платим тези играчки на 100% още тази година залагайки дефицит, а да ги получим "евентуално" чак след 5 години.
Не, не съм чувал KFOR да са спечелили война, както и не съм чувал Япония да е капитулирала заради кашишки успех на САЩ срещу Токио, но както казах, аз нищо не разбирам.
Относно това, че нямало причини за плащане предварително на самолетите, вече 100 пъти писах, че и при F-35 е така, но гледам, че доста държави са го платили предварително и вече 10 години чакат, ама и те нищо не разбират.
Ванката написа:
28 юли 2019, 09:45
Признавам си, че не разбирам какво се случва точно покрай тази сделка, но все си мисля, че руснаците щяха да ни дадат поне три пъти повече чисто нови СУ-35 за тези пари, (които са по-добри - лично мнение) плюс пълно въоръжение и поддръжка, но за съжаление сме от другата страна на барикадата. :)

Малко извън темата, но гледах до къде са стигнали с последният си модел прехващач МИГ-41 от 6-то поколение, и ще кажа само едно - брутализъм!!! Четири пъти скоростта на звука и може да води бой във високите слоеве на атмосферата. Водят го, че ще е първият космически изтребител. Тия руснаци разбиват...
Ванка, Су-35 е страхотен изтребител, но в никакъв случай не е по-евтин - напротив, по-скъп е. Руснаците от 80-те до сега, винаги са правили съвършени самолети в аеродинамично отношение, но ние нямаме право на такива самолети като член на НАТО.
Обявихме два пъти конкурси и никой не ни предложи нищо повече от стари EF-2000, стари F-16 и нови Gripen, F-16 block 70/72 и F-18 E/F. Та какво да изберем като никой не ни предлага повече от това?
Що се се касае до МиГ-41, то това в прототип, който трябва след 6 години да направи първия си полет, а до серийно производство, може изобщо да не стигне. Прочети с МиГ-1,42/1.44 какво се случи.
Иначе България имаше МиГ-25 (първообразът на сегашните МиГ-31) - най-бързия изтребител-прехващач, но ги върнахме на СССР, защото самолетът не може да завива на толкова малка територия като България на такива високи скорости.

treyyy

Мнение от treyyy » 28 юли 2019, 11:25

"..не съм чувал Япония да е капитулирала заради кашишки успех на САЩ срещу Токио."
Ясно! И за присъствието на американски бази в Япония не си чувал.
Впрочем да те светна и за войната в Югославия. Основните удари бяха не с авиация, а с крилати ракети. Авиацията не смееше да се появи, докато не подавиха ПВО-то на сърбите. Не че после сърбите не свалиха един "невидим" самолет. :D

"...но гледам, че доста държави са го платили предварително и вече 10 години чакат"
На това американците му казват "такса спокойствие", а по нашенски "рекет".

п.п. Виж няколко страници назад, какво съм качил за Ф-35. Това са констатации на западни източници, а не на руски медии. За да не го обявиш за хейт.
Последна промяна от treyyy на 28 юли 2019, 11:37, променено общо 2 пъти.

Ванката
Регистриран: 15 сеп 2011, 10:28

Мнение от Ванката » 28 юли 2019, 11:30

Аз пък чух, че Япония е поръчала 105 Ф-35 на стойност около $9.5млрд. :D
Samsung GALAXY S22 Ultra

Spikul

Мнение от Spikul » 28 юли 2019, 11:52

treyyy написа:
28 юли 2019, 11:25
"..не съм чувал Япония да е капитулирала заради кашишки успех на САЩ срещу Токио."
Ясно! И за присъствието на американски бази в Япония не си чувал.
Впрочем да те светна и за войната в Югославия. Основните удари бяха не с авиация, а с крилати ракети. Авиацията не смееше да се появи, докато не подавиха ПВО-то на сърбите. Не че после сърбите не свалиха един "невидим" самолет. :D

"...но гледам, че доста държави са го платили предварително и вече 10 години чакат"
На това американците му казват "такса спокойствие", а по нашенски "рекет".

п.п. Виж няколко страници назад, какво съм качил за Ф-35. Това са констатации на западни източници, а не на руски медии. За да не го обявиш за хейт.
Какво било - нали кашимерията превземала и побеждавала в една война? Та правиш ли разлика между капитулация и последващи полицейски и миротворни мисии на въоръжени сили от всички родове войски?
И от кога крилатите ракети или полицията са към кашимерията?

Хайде малко по-сериозно!

treyyy

Мнение от treyyy » 28 юли 2019, 12:21

Spikul. ти май си служил в грамофонни войски? Все една и съща плоча въртиш и когато не ти изнася, игличката ти прескача. А и май не обичаш да четеш. Ето ти нещо смляно:
"На 6 август САЩ хвърлят атомната бомба над Хирошима, а на 9 август разрушават и Нагасаки. На 8 август Сталин нарушава все още валидния пакт за ненападание с Япония и съветската армия навлиза в Манджурия. По този начин Съветският съюз изпълнява едно тайно споразумение със съюзниците, сключено на конференцията в Ялта през февруари 1945 година. Там Съветският съюз обещава да обяви война на Япония три месеца след победата над нацистка Германия. Въпреки новата ескалация, японският военен съвет не успява да се обедини около единна линия. Едва след дълги дискусии, император Хирохито решава да приеме Потсдамската декларация."
Така че, малко по-сериозно за японската капитулация и за крилатите ракети изстреляни от 6-ти американски флот, а не от авиацията, която уцели и къща в Горна Баня. :lol:

Spikul

Мнение от Spikul » 28 юли 2019, 12:53

treyyy написа:
28 юли 2019, 12:21
Spikul. ти май си служил в грамофонни войски? Все една и съща плоча въртиш и когато не ти изнася, игличката ти прескача. А и май не обичаш да четеш. Ето ти нещо смляно:
"На 6 август САЩ хвърлят атомната бомба над Хирошима, а на 9 август разрушават и Нагасаки. На 8 август Сталин нарушава все още валидния пакт за ненападание с Япония и съветската армия навлиза в Манджурия. По този начин Съветският съюз изпълнява едно тайно споразумение със съюзниците, сключено на конференцията в Ялта през февруари 1945 година. Там Съветският съюз обещава да обяви война на Япония три месеца след победата над нацистка Германия. Въпреки новата ескалация, японският военен съвет не успява да се обедини около единна линия. Едва след дълги дискусии, император Хирохито решава да приеме Потсдамската декларация."
Така че, малко по-сериозно за японската капитулация и за крилатите ракети изстреляни от 6-ти американски флот, а не от авиацията, която уцели и къща в Горна Баня. :lol:
Няма какво повече да добавя. То за това ви имахме за най-ниското ниво в армията и като ви плюехме, вие си мислехте, че вали дъжд.
Дано си доволен от службицата в НСО, защото явно във военното във Велико Търново, са ти промили мозъка, че по-важно от камшика няма и държавата ни няма нужда от танкове, самолети и ПВО.
Всъщност очаквах поне ти да дадеш пример какво да се купи точно, но уви - само празнодумстване.

Няма да е лошо темата да се заключи, защото е безсмислено да се надприказваме и да няма едно конкретно изречение относно ТТХ на самолети или сравнения на финансови рамки по договора с други държави.

treyyy

Мнение от treyyy » 28 юли 2019, 13:07

Spikul, пак си в грешка. Нито съм в НСО, нито съм завършил Велико Търново. А теб те е срам да кажеш какъв специалист от ПВО си.
Ето нещо с което да се върнем към заглавието на темата:
Финалните параметри на договора са неясни
При ратификацията на договорите за покупка на F-16 в пленарната зала на Народното събрание се чуха обвинения, че финалните параметри на договорите са неясни и подлежат на едностранна промяна от страна на САЩ. В отговорите на МО тази теза фактически се потвърждава на няколко места.
Сроковете на доставка също били „прогнозни” и в момента са заложени така, че първите два самолета (едноместен и спарка) ще бъдат получени 48 месеца след подписване на договора или към средата на 2023 г. Други четири машини (всички едноместни) ще бъдат получени в края на 2023 г., а последните два изтребителя (отново спарка и едноместен) ще дойдат в първото тримесечие на 2024 г.
От МО признават, че не може да се спазят предварителните изисквания за доставка в рамките на 24 месеца от подписване на договора, нито изискването за достигане на първоначална оперативна готовност в рамките на 36 месеца от подписване на договора. МО (наивно), обаче заявяват, че изискването за достигане на пълна оперативна готовност ще стане в рамките на 60 месеца от подписване на договора, което е повече от абсурдно твърдение, предвид практиката, че пълната оперативна готовност се достига две – три години след получаването на цялото оборудване по сделката, което в нашия случай ще стане в началото на 2024 г., тоест достигане на пълна оперативна готовност ще стане към началото на 2026 - 2027 г. или повече от шест години след подписване на сделката.

В договора съществуват и т.нар. „позиции с неясно съдържание на доставките”. От публикуваните въпроси и отговори става ясно, че в близките месеци ще се проведе т.нар. „срещи за определяне на конкретните детайли“ (definitization conferences), на която тези позиции трябвало да бъдат изяснени (тоест, напълнени със съдържание и стойност). Въпросните позиции са свързани най-вече с доставката на резервни части и точните параметри на логистиката, която българската страна ще иска.

Още можете да намерете на сайта на АЕРО.

Отговори