Време е влогърите да пораснат

Потребителски аватар
board
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Re: Време е влогърите да пораснат

Мнение от board » 07 авг 2019, 19:14

Хората са си казали, няма лоша реклама. Аз от тази статия разбрах за този влогър Слави, както и изгледах няколко от споменатите му клипове.
Та да си кажа и моето мнение. Не мога да се съглася с основната критика по повод изкачването на Мусала. Не е лошо да мотивираш децата да изкачват планини. От видето изглежда, че има някаква организация, има спалсители и доброволци, пък и повечето деца са си с родителите.
Пуснах и споменатото клипче за свещените числа, споменават се разни глупости, ама да привлечеш вниманието на деца говорейки за пи, фи и числата на Фибоначи, явно трябва да има и нещо странично. Погледнах и видео за 50 факта за интернет, което беше сравнително интересно.

Обаче последното нещо което гледах е за антигравитацията и там нещата наистина минаха в коренно различна насока, разни доста измислени теории. И по-скоро осъзнах, къде е проблема срещу, който е насочена критиката. Ако редуваш факти и полезна информация с научна фантастика и мистика, има голяма вероятност аудиторияти ти да не може да направи разликата, за това трябва да се подхожда внимателно.

Mutanta
Регистриран: 17 яну 2005, 17:26

Мнение от Mutanta » 08 авг 2019, 06:17

Първо да благодаря на "tzincbg" за споделянето на готиният влогър който обикаля света, Благодаря!

Смятам за повече от очевидно, че "mishobehar" е редкатора на статията, която, впрочем подкрепям с две ръце.

Знам за влогъра Слави от няколко години, никога не съм го харесвал, дразнещ ми е. Участвал съм в турнир на който той беше поканен за водещ, на който турнир установих колко много го харесват лапетиите. Още тогава ми стана ясно, че рано или късно този "пич" който си отива на чичка според мен, ще успее да привлече много от децата в канала си въпреки, че изобщо не го бива нито в игрите, още по-малко пък разбира от техника, че да прави ревюта. Явно е интересен и забавен, за да има такава аудитория.

Лично аз съм ЗА глобата, тъй като евента който е направил не е получил съгласието на службите, това, че той е изпратил писмо не е достатъчно след като няма отговор. Както каза някой по-горе, какво щеше да стане ако бяха отишли много повече хора? Аз лично съм изкачвал върха при което станах свидетел как една англичанка си изкълчи глезена, при което се наложи 3-ма младежи със строителна количка да я носят , не бутат, носят, за да стигнат до място където можеше да дойде джип. Малка и жалка държава с почти никакви закони, но поне разум да имаме преди да съберем сумати деца на височина почти 3000 метра.

Не целя да обидя някой или да започна спор, хубав и успешен ден.

Ванката
Регистриран: 15 сеп 2011, 10:28

Мнение от Ванката » 08 авг 2019, 07:35

Моите няколко думи по темата. Каквото и да е направил пича, това си е една добра реклама за него. Лошата реклама е също вид реклама, и дори с тази статия му се прави безплатна такава. Заговори се за него вече и по медиите и току виж, как от 600 000 последователи станали 1 000 000. А това си е сериозна цифра за една шепа народ. Бъдете сигурни, че няма да плати и една стотинка от тези 5000 лева, а ще изкара многократно повече!

Лично за мен този влогър е интересен и забавен, съчетава добре полезното с приятното. Илюстрира добре познати и доказани научно постижения, както също имплементира мистика. Кара децата да фантазират, а не да се превръщат в роботи пред компютъра. Когато едно дете фантазира - се учи от малко да бъде по-креативно. Праволинейността не е най-сигурният начин за успех. Както сега се споменават антигравитационни подемни сили и влизат в графата “фантазия”, а хората говорещи за тях стават обект на присмех, така и преди няколко стотин години се е вярвало, че земята е плоска, а всички останали планети, че дори и слънцето са се въртели около нея, а тя е и център на вселената...

...моите две стинки по темата...
Samsung GALAXY S22 Ultra

nmnikolov
Регистриран: 19 ное 2008, 22:47

Мнение от nmnikolov » 08 авг 2019, 08:53

Какъв е този влогър и с какво привлича последователите си е без значение. Проблемът е, че е завел толкова голяма група хора на място, където това не е разрешено. А за да не е разрешено си има причини. Струпването на толкова много хора в планината носи голям риск. Това не е разходка в парка. В планината условията се сменят за минути. Отделно повечето "туристи" на такива места ходят напълно неподготвени за евентуално влошаваше на времето. Риска за инциденти с толкова голяма група хора, голяма част от които деца, е много голям. Всички знаем колко безразсъдни могат да бъдат децата при опит за правене на "най-яката" снимка за facebook, instagram и т.н. И като станат инцидентите после ще се обърне палачинката в обвинения защо държавата реагира толкова бавно...

TrEnIoRa
Регистриран: 18 окт 2005, 23:02

Мнение от TrEnIoRa » 08 авг 2019, 09:01

Проблема не е в него, проблема е в тези които му плащат за да баламосва децата, той е само инструмент на системата.
Ако я нямаше системата и него нямаше да го има, както нямаше да ги има и всички хора поддържащи тая система!

Потребителски аватар
board

Мнение от board » 08 авг 2019, 10:28

nmnikolov написа:
08 авг 2019, 08:53
Проблемът е, че е завел толкова голяма група хора на място, където това не е разрешено.
Ако аз ви кажа, айде утре да изкачим Черни връх и някак там се изсипят всички посетители на сайта, дали трябва да ми се наложи глоба, че съм ви организирал?

Интересно е също, как така се допускат хиляди хора да ходят на 7-те Рилски езера, ама за Мусала е проблем?

Не, че толкова искам да защитавам Слави, ама нека най-лошото което правят местните влогъри е, да стимулират младите да изкачват планини.

Потребителски аватар
board

Мнение от board » 08 авг 2019, 11:02

Ванката написа:
08 авг 2019, 07:35
Както сега се споменават антигравитационни подемни сили и влизат в графата “фантазия”, а хората говорещи за тях стават обект на присмех, така и преди няколко стотин години се е вярвало, че земята е плоска, а всички останали планети, че дори и слънцето са се въртели около нея, а тя е и център на вселената...
Няма нищо общо, Ванка, в конкретното видео силно се засяга ефекта на кухите структури като факт, а всъщност това е някакви пълна глупост. Приканват се хората да видят ефекта, слагайки кори за яйца една върху друга и в коментарите се стига до левитации и други подобни фантазии. В което няма нищо лошо, стига някой да не реши, че може да полети с корите за яйца през терасата.

mishobehar
Регистриран: 30 апр 2007, 15:06

Мнение от mishobehar » 08 авг 2019, 11:13

Ако сте прочели статията, щяхте да сте разбрали, че това за глобата е много малка част от нея. Идеята е, че наистина той трябва да поеме отговорност към информацията, която поднася към младите си потребители. Снощи отделих около 2 часа да гледам негови видеа и категорично заявявам, че има някои, които представляват интерес, но има някои, които са опасни. Пример: "Пробвам истинска пушка помпа по мишена". Да, и на мен би ми представлявало интерес как стреля тази пушка, но аз съм на 32 години и осъзнавам ако не стрелям по мишена, а по човек или животно, това какви последици може да има. Това видео е гледано от 162 хиляди човека. Песимистично да кажем, че 10 хиляди от тях са деца (те са много повече), ако на един баща му има пушка вкъщи, това може да доведе до последици. Кому е нужна такава информация?
Друг пример - книгата му "Топ мистериите на България".. Един от първите редове от описанието гласи "През нашата територия ли е заселена цяла Европа? Намерени ли са останки на прачовеци от преди 1 400 000 години?" Само да отбележа, че това е чиста лъжа, защото дори и да е истина, няма как да бъде доказано. Единствената технология, чрез която се доказва такова нещо е Радиовъглеродното датиране, което е с ограничения до 50 000 години, защото преди това въпросният материал няма да съдържа достатъчно въглерод, за да бъде измерен ( https://en.wikipedia.org/wiki/Radiocarbon_dating ).
И това е само капка в морето. Да, някои от видеата са му интересни и любопитни, но някои съдържат опасни и чисти лъжи. Просто се измисля едно число 1 400 000 и почва да се тиражира и... СЕНЗАЦИЯ!
Подобен подход се използва и от спекулантите с 5G.. Има си термин за тях - Useful idiots https://en.wikipedia.org/wiki/Useful_idiot
In political jargon, a useful idiot is a derogatory term for a person perceived as propagandizing for a cause without fully comprehending the cause's goals, and who is cynically used by the cause's leaders.
Сега, Слави не е точно такъв, защото (може би) няма умисъл в неговите действия или на сценаристите му, но кой знае?

А това че са отишли на Мусала - ОК.. Трябваше да го съгласува с властите. Утре ако отидат 10000 човека, лифта има само 1200/час капацитет. Ако 10 си навехнат глезена, защото не са с правилните обувки там горе какво правим? Ако нямат застраховки (той им беше казал да направят, но все пак ако нямат) и останат горе на върха и да не могат да ходят? Ще дойде на главата на него, защото се явява един вид "организатор", макар и да твърди че не е, а само "предава съобщение". Мисълта е, че с цялата тази публичност идва и огромна отговорност и тя почти винаги се пренебрегва, защото "сме известни". Да, ама не трябва да е така!

Apple_fan
Регистриран: 24 ное 2013, 14:39

Мнение от Apple_fan » 08 авг 2019, 11:48

vanci1990 написа:
07 авг 2019, 16:30
Нима да изкараш толкова хора навън и да ги накараш да изкачат връх Мусала не е повод за гордост?
Не, не е повод за гордост. Обичта към родината не се изразява в масово изкачване на върхове, тъпчене на тревата и ядене на кебабчета. А да не забравим и задължителното селфи и към него някой патриотичен коментар. Като цяло "еко" туризма е пълня селяния и простащина.
Не случайно по света най-красивите места са недостъпни за хора.

Ванката
Регистриран: 15 сеп 2011, 10:28

Мнение от Ванката » 08 авг 2019, 11:52

board написа:
08 авг 2019, 11:02
Ванката написа:
08 авг 2019, 07:35
Както сега се споменават антигравитационни подемни сили и влизат в графата “фантазия”, а хората говорещи за тях стават обект на присмех, така и преди няколко стотин години се е вярвало, че земята е плоска, а всички останали планети, че дори и слънцето са се въртели около нея, а тя е и център на вселената...
Няма нищо общо, Ванка, в конкретното видео силно се засяга ефекта на кухите структури като факт, а всъщност това е някакви пълна глупост. Приканват се хората да видят ефекта, слагайки кори за яйца една върху друга и в коментарите се стига до левитации и други подобни фантазии. В което няма нищо лошо, стига някой да не реши, че може да полети с корите за яйца през терасата.
Ахахахахахха, не съм го гледал това. Аз мислих, че става въпрос за видеото, където се споменаваше за Никола Тесла и неговите изобретения...
Samsung GALAXY S22 Ultra

Заключена