И това го има, защото у нас колите са милионници, особено дизелите. Но непукизма от обгазяването на останалите хора по пътищата, наистина ме кара и мен да се замислям, че има нещо сбъркано в народопсихологията ни.A4i написа: ↑02 сеп 2019, 20:51Проблемите с батериите са технически. Вече имат решения в посока гелов или направо прахообразен - твърд електролит но производителите смятат да капитализират безплатната реклама на електромобилите и да натрупат пачки докато клиента ги смята Фенди иновация . До преди две години Самсунг имаше подобна стратегия при смартфоните , като използваше метализирана пластмаса за корпусите , а вместо полимерни батериите влагаше обикновени със силно запалим органичен разтворител за електролит, щото са с 5 стотинки по евтини.
Абе аз бих казал че електромобилите са на далавера, особено цената на тока от 2 лева за 100 км пробег и липсата на двигател, скоростна кутия, съединител, резервоар и масла течности, филтри, ремъци и т.н. консумативи за редовна смяна. Прави ми впечатление че под предния капак на Ел. голфа е празно като в хралупа. Има части , колкото да напълнят две кутии от обувки. В същото време обслужването на един дизел Евро5/6, втора ръка е ултра-мега скъпо удоволствие предвид множество екологични чаркалаци/консумативи за подмяна или почистване. За това са много малко хората, които го правят. Карат си ги скопени, димящи, смърдящи и тропащи. Само ремонтния комплект за почистване на 4-те дюзи е 200 лева, а това са 8 малки О- пръстенчета , четири медни шайби и четири гумени уплътнения. Демонтаж чистене със спрей , смяна на уплътнения и монтаж е още 400. Тестване на стенд за валидиране че атомизират правилно и в точния обем , а не пишкат - още 400. Едни 1000 лв се дават като почнат да умират конете и се молиш да се размине само с това , че подмяната на само една дюза с нова е 2000.
Иначе електричките също имат антифриз и водна помпа за охлаждане на батерията, спирачна течност, дискове и накладки, масла на диференциала, дори и скоростна кутия си имат и филтри на купето разбира се.
Дори и да наложат електрички със забрани у нас, пак ще се намери някой с теч на антифриз например.
Има си технически прегледи и държавата трябва да си влезе в ролята на регулатор и да спира от движение барутниците, а чак тогава да се мисли за субсидии на електрички.