Напредък при литиево-металните батерии

Spikul
Регистриран: 23 ное 2014, 12:17

Re: Напредък при литиево-металните батерии

Мнение от Spikul » 04 сеп 2019, 08:31

Ванката написа:
04 сеп 2019, 08:12
А нали другото звено, което бутат, са самоуправляващите се коли. Така че след 30 години, като нищо да си слезеш пред блока, а колата сама да отиде да се зареди.
Прахосмукачките iRobot и подобните на тях си имат док станция бодната в мрежата, и когато паднат под определени проценти отиват сами да се зареждат. Какъв е проблема технологията да се пренесе при автомобилите? Не е някаква новост.
Проблемът е, че живеем в България, където нито има маркировка по улиците, за да могат автономните системи да работят нормално, нито има нормална инфраструктура, нито някой ще седне да пази тези зарядни от циганите.
За сега електричките си остават екзотика за богаташи (говоря за Тесла, Нисан Лийф е по-достъпен, но с по-малък живот на батерията).
По-реалистично ми се струва държавата да затегне драстично ГТП, за да може всички да дишаме по-чист въздух, пък другото само ще си дойде.

Потребителски аватар
SteveHG
Регистриран: 03 фев 2009, 23:16

Мнение от SteveHG » 04 сеп 2019, 11:59

От няколко години в София има монтирани колонки за заряд и никой циганин не ги закача.
Фотоволтаик комбиниран с акумулатори може да ги зарежда и с индиректна светлина, не му е нужно силно слънце за подзаряд.
iPhone 16 Pro Max & watch Ultra 2
Mac mini M4 Pro, iPad Pro 13" M4

Spikul

Мнение от Spikul » 04 сеп 2019, 12:03

SteveHG написа:
04 сеп 2019, 11:59
От няколко години в София има монтирани колонки за заряд и никой циганин не ги закача.
Къде е това, пред блоковете или пред магазините и охраняемите паркинги? Защото има лека разлика.
И аз мога да си зареждам в къщи електричка, но като тръгна на дълъг път, къде ще я заредя?
Никой няма да си мръдне пръста да строи нещо, което ще се ползва безплатно. Дори и сега на бързите зярядни станции се плаща доста по-висока цена за тока.
А що се отнася до фотоволтаика, цитирах таблици на производители, които са дали средни стойности за добив на електроенергия и зимата са почти 5 пъти по-ниски от тези лятото. Не съм си ги измислил аз.

Потребителски аватар
SteveHG

Мнение от SteveHG » 04 сеп 2019, 16:09

При тези които зареждат батерии май няма значени, освен ако не се разредят до минимума.
Безплатни зарядни за автомобили има на няколко места в София и някои от тях не са охраняеми. То може и мангалите да не са се сетили за тях още.
А по повод многото самозапалили се автомобили, в България засега няма нито един. Когато пишете за такива новини, цитирайте процнти.

Spikul

Мнение от Spikul » 04 сеп 2019, 18:25

SteveHG написа:
04 сеп 2019, 16:09
При тези които зареждат батерии май няма значени, освен ако не се разредят до минимума.
Безплатни зарядни за автомобили има на няколко места в София и някои от тях не са охраняеми. То може и мангалите да не са се сетили за тях още.
А по повод многото самозапалили се автомобили, в България засега няма нито един. Когато пишете за такива новини, цитирайте процнти.
Аз не съм журналист, нито работя в медия. Просто дадох линкове. В България има около 700 електромобила - това успях да намеря като инфо.
И аз искам процентно някой да си направи труда колко са самозапалилите се електромобили спрямо колите с ДВГ, но в същия ценови клас и същата година на производство, за да е коректно всичко. Такава статистика няма.
И никъде не съм твърдял, че всеки втори електромобил се пали, но ако имам, няма да съм много спокоен, че във всеки един момент ще ми пламне къщата докато го зареждам или си стои в гаража.

Потребителски аватар
SteveHG

Мнение от SteveHG » 04 сеп 2019, 19:13

процента да ти пламне къщата от смартфона е много по-висок, особено ако е една известна марка.
Никой освен ти не е споменавал за всеки "втори електромобил".
И пак да кажа когато се цитира нещо от интернет, моля проверете вярно ли е и колко е процентното отношение, иначе по-добре не си правете труда да се излагате.
Ето в България от около 700 броя, nada (нито един - 0%)..

Spikul

Мнение от Spikul » 04 сеп 2019, 19:27

SteveHG написа:
04 сеп 2019, 19:13
И пак да кажа когато се цитира нещо от интернет, моля проверете вярно ли е и колко е процентното отношение, иначе по-добре не си правете труда да се излагате.
Я пак? Всичките статии, които съм си направил труда да дам линкове, са лъжа и ме излагат, само защото някой харесва електричките повече от истината???
Този тон май трябва да бъде насочен към всички електронни издания, които имат "наглостта" да пишат, че електромобилите се самозапалват непредсказуемо и дори 2 месеца след като са изгасени веднъж.
Та се вижда кой се излага, отричайки истината!
До сега така и не получих смислен отговор каква е тази болна фенщина и защо трябва да харесваме електричките повече от ДВГ.

Потребителски аватар
SteveHG

Мнение от SteveHG » 04 сеп 2019, 20:53

Ти не разбра ли, че говориш за един случай и постоянно парадираш с него.
Ако ми посочиш проценти , ще се суглася с тебе, но за твое голямо съжаление не става. а сега игнор на публикациите ти, тези фейк изказвания.

Spikul

Мнение от Spikul » 04 сеп 2019, 21:21

SteveHG написа:
04 сеп 2019, 20:53
Ти не разбра ли, че говориш за един случай и постоянно парадираш с него.
Ако ми посочиш проценти , ще се суглася с тебе, но за твое голямо съжаление не става. а сега игнор на публикациите ти, тези фейк изказвания.
Моля???
Човек, който си мисли, че в света има само една самозапалила се електричка ми говори за фейк новини - ти да не си заплата към някое НПО за електрички?
Поне си направи труда да четеш какво съм писал:
Spikul написа:
30 авг 2019, 12:33

Що не го кажеш на роднините на загиналите в този пожар: https://m.fakti.bg/avto/209381-dvoika-z ... v-na-tesla
Или на роднините на този изгорял човек: https://m.fakti.bg/avto/303513-shofyor- ... obil-tesla
Или пък искаш да кажеш, че е нормално да се самозапали електромобил ДВА МЕСЕЦА, след като е изгасен и си стои на паркинга: http://www.pan.bg/view_article-5-474556 ... video.html
А какво ще кажеш за внезапните взривявания:
https://lifestyle-bg.cdn.ampproject.org ... -mask.html
Или това: https://auto.blitz.bg/novini/vizhte-kak ... king-video

И това са само част от инцидентите и то с най-скъпите електрички.
Коя кола с ДВГ се взривява докато си стои? И колко процентно от новите коли с ДВГ, струващи над 100 000 лева, се самозапалват по този начин?
То сигурно ти е много трудно да напишеш в Google "Burn Tesla" и да видиш колко "фейк" новини с "фалшиви" снимки на горящи Тесли има.
Ето това е една от основните причини да не харесвам миксерите - техните фенове сте като коне с капаци.
А сега ИГНОР за теб!

AVKansazov
Регистриран: 22 сеп 2010, 14:10

Мнение от AVKansazov » 04 сеп 2019, 22:32

Значи според теб когато се претрепеш и изгориш с обикновен автомобил е нормално но когато стане същото с електричка е недопустимо?
Honor 50 13.0 + Samsung Galaxy Tab S7 13.0 + Xiaomi MiBox 3 9.0
+ Xiaomi MiBox S 9.0 + Huawei Watch GT Sport

Отговори