Напредък при литиево-металните батерии

Spikul
Регистриран: 23 ное 2014, 12:17

Re: Напредък при литиево-металните батерии

Мнение от Spikul » 04 сеп 2019, 22:35

AVKansazov написа:
04 сеп 2019, 22:32
Значи според теб когато се претрепеш и изгориш с обикновен автомобил е нормално но когато стане същото с електричка е недопустимо?
Започвам да си мисля, че или не може да четеш или си измисляш глупости, които никога не съм казвал. Ти изобщо имаш ли СУМПС?

A4i
Регистриран: 08 фев 2009, 02:32

Мнение от A4i » 05 сеп 2019, 23:22

Преди месец минах 3200 км из Европата . За седмица време видях повече от 10 изгорели автомобила, останала беше само опушена ламарина и не бяха блъснати . Един сварих в момента когато ги товареха на репатрак от мястото където е горял. Това са вероятно газови/ метанови автомобили. Преди два месеца лично видях на ОМВ в София едно такси да се подпалва и изгоря цялото на газоколонката. Всички хора се разбягаха като пилци. Пламъците и дима са като в екшън филм, само че се случва на живо. Така че ми се струва крадеца да вика "дръжте крадеца". Енергийнта стойност на горивото в газовите бутилки и резервоарите е вероятно десетократно и нагоре по-висока отколкото тази на полимерния електролит в батерията на електромобил.

Spikul

Мнение от Spikul » 06 сеп 2019, 08:32

A4i написа:
05 сеп 2019, 23:22
Преди месец минах 3200 км из Европата . За седмица време видях повече от 10 изгорели автомобила, останала беше само опушена ламарина и не бяха блъснати . Един сварих в момента когато ги товареха на репатрак от мястото където е горял. Това са вероятно газови/ метанови автомобили. Преди два месеца лично видях на ОМВ в София едно такси да се подпалва и изгоря цялото на газоколонката. Всички хора се разбягаха като пилци. Пламъците и дима са като в екшън филм, само че се случва на живо. Така че ми се струва крадеца да вика "дръжте крадеца". Енергийнта стойност на горивото в газовите бутилки и резервоарите е вероятно десетократно и нагоре по-висока отколкото тази на полимерния електролит в батерията на електромобил.
Едно си баба знае, едно си бае.
Аз ти обяснявам за електомобили, които са под 5 години и струват над 100 000 лева, ти ми обясняваш за някакви незнайни коли, преработвани незнайно къде и струващи само колкото гумите на нова Тесла.
Никога не съм твърдял, че ДВГ не се самозапалва, но то НИКОГА не се самозапалва като си стои в гаража. Да не говорим, че електриките почти не могат да се гасят с обикновения пожарогасител в колата:
"Навярно повечето шофьори си мислят, че когато се запали електрически автомобил не е кой знае колко страшно, защото липсва голям резервоар за гориво или газова бутилка. Т.е. няма предпоставки за експлозия и силно замърсяване на околната среда с изгорели газове и сажди. И дори не подозират в каква голяма грешка са...В инструкцията се подчертава и необходимостта от големи количества вода. За да се угаси един горящ електромобил, Tesla препоръчва резерв от най-малко 11,5 тона вода.Това е единственият начин да охладите изгарящата батерия Tesla. Изключването на високоволтовата система е приоритет за пожарникарите. Това обаче е осъществимо само, ако има достъп до електрически контур." - https://auto.blitz.bg/novini/gori-tesla ... nimkivideo
"Според местните медии инцидентът станал веднага след като машината започнала да се зарежда. Случката се разиграла при т.нар. Superchrager – станция на Tesla за бързо зареждане в местен хотел. Когато собственикът се върнал малко по-късно, колата и станцията вече били в пламъци.
Пожарникарите използвали интересен подход, за да загасят пожара и да са сигурни, че той няма да пламне отново – нещо, което е особено проблемно при електрическите коли. Те потопили колата на Tesla в контейнер с вода, където тя останала цяла нощ.
Пожарите на зарядни станции на Tesla са редки, но това не е първият път, когато се случва подобен инцидент. През 2016 г. Tesla Model S се запали в Норвегия, като тогава причината беше късо съединение в колата. Само за последните два месеца има четири такива случая и всичките касаят Tesla Model S.
Най-притеснителното е, че все още не знаем точната причина за пожарите. Ако проблемът идва след включването в станцията, важно е да се разбере какво го причинява. В случая с инцидента в Норвегия обаче колата бе изгоряла напълно и това направи разследването на аварията много трудно.
" - https://hicomm.bg/auto/tesla-i-zaryadno ... aciya.html
Друг самозапалил се от Хонг Конг - https://lifestyle.bg/speed/tesla-model- ... -mask.html
И това са само част от пожарите при Тесла. За Leaf и Zoe изобщо няма да коментираме.
Та заравянето на главата в пясъка и отричането на очевидни факти, едва ли е нормално поведение.

Ванката
Регистриран: 15 сеп 2011, 10:28

Мнение от Ванката » 06 сеп 2019, 08:54

Нещо прясно от русия и тесла.

Супер коли са, но нещо не ми харесва идеята да дам 200000 лева за огрев...

Samsung GALAXY S22 Ultra

Потребителски аватар
board
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Мнение от board » 06 сеп 2019, 10:48

След толкова случаи на самозаплващи се Note 7, пък и други телефони, силно ви съвртвам да спрете да ползвате мобилни телефони ;)

А за колко случая на самозапалване на телефон с шайба знаете... :D

AVKansazov
Регистриран: 22 сеп 2010, 14:10

Мнение от AVKansazov » 06 сеп 2019, 12:52

Ония с манивелата са най-сигурни :lol:
Honor 50 13.0 + Samsung Galaxy Tab S7 13.0 + Xiaomi MiBox 3 9.0
+ Xiaomi MiBox S 9.0 + Huawei Watch GT Sport

Spikul

Мнение от Spikul » 06 сеп 2019, 13:26

board написа:
06 сеп 2019, 10:48
След толкова случаи на самозаплващи се Note 7, пък и други телефони, силно ви съвртвам да спрете да ползвате мобилни телефони ;)

А за колко случая на самозапалване на телефон с шайба знаете... :D
Не знам как може да сравняваш батерия за телефон с батерия за електромобил? :shock:
Едната е има-няма 50 000 пъти по-мощна от другата, а тази в телефона ти, нито те вози, нито е създадена за такива натоварвания.
Все едно да питаш лекарите защо използват ботокс, след като само една супена лъжица може да убие милиони души.
Аз казах какво не харесвам в електрикчите, не, че не ги харесвам тях самите. Но така и не получих смислен отговор, какво вие харесвате толкова в електричките, че отричате очевидни неща. Май вярвате в безплатния обяд, нали?
Последна промяна от Spikul на 06 сеп 2019, 15:22, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
board
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Мнение от board » 06 сеп 2019, 15:01

Spikul написа:
06 сеп 2019, 13:26
Но така и не получих смислен отговор, какво вие харесвате толкова в електричките, че отричате очевидни неща. Май вярвате безплатния обяд, нали?
В момента нищо не им харесвам на електромобилите, но предполагам, че след времето ще се решат повечето има проблеми и ще се превърнат в добър начин за транспорт с по-малко замърсяване.

Отговори