Galaxy S20 Ultra

Spikul
Регистриран: 23 ное 2014, 12:17

Re: Galaxy S20 Ultra

Мнение от Spikul » 07 мар 2020, 21:24

CuBG написа:
07 мар 2020, 20:34
По-късно ще напиша малко по-дълго резюме върху първите ми няколко дена с телефона но като приключа работа. Има доста какво да кажа за него точно за по-деликатните неща които се изписаха по негов адрес и не чак толкова деликатни.
Честито :)
Да, ще е интересно да напишеш нещо реално, защото имам чувството, че всички блогъри се хвърлиха с настървение да оплюват и да си изсмукват от пръстите недостатъци, които при никой друг телефон не са споменавали. Писна ми по всички ревюта да чета колко бил скъп и колко бил голям, а нито е най-скъпия, нито най-големия. А за камерата пък съпоставят на половин екран две снимки, знаейки много добре, че не там е силата на Ултрата, а в зуума, бил и то цифров.
Явно много бръкна на някой в очите този модел, защото е първия флагман с 6,9 инчов AMOLED дисплей, първия с 120 Hz, първия с 5000 mA батерия, първия с 16GB RAM и първия с 1/1.33 инчов 108 МР сензор. За мен лично размаза конкуренцията и за това са всички тези абсурдни и лъжливи ревюта с цел да плюят, вместо да признаят истината, че този пък Самсунг удари конкуренцията в земята.

dani_z
Регистриран: 20 фев 2009, 10:19

Мнение от dani_z » 07 мар 2020, 22:07

Първият със 120 hz ? Ти сериозно ли?

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Боби13
Регистриран: 02 яну 2007, 21:59

Мнение от Боби13 » 07 мар 2020, 22:44

Не всичко опира до числата и се надявам първите му притежатели много скоро да напишат за реалните си впечатления :)

Spikul

Мнение от Spikul » 07 мар 2020, 22:54

dani_z написа:
07 мар 2020, 22:07
Първият със 120 hz ? Ти сериозно ли?

Всъщност е втория след геймърския Asus, но той е с по-малък дисплей и по-малка резолюция. Все пак единия телефон е флагман, а другия е геймърски без водоустойчивост.

dani_z
Регистриран: 20 фев 2009, 10:19

Мнение от dani_z » 07 мар 2020, 23:07

Razer представиха телефон с 120 hz qhd панел през ноември 2017 г. След това и втори... И да, геймърски но какво от това?

Spikul

Мнение от Spikul » 07 мар 2020, 23:22

dani_z написа:
07 мар 2020, 23:07
Razer представиха телефон с 120 hz qhd панел през ноември 2017 г. След това и втори... И да, геймърски но какво от това?

Мисля че ясно съм написал AMOLED дисплей. Този Razer е с LCD дисплей и няма база за сравнение!

Потребителски аватар
CuBG
Регистриран: 20 ное 2019, 19:02

Мнение от CuBG » 08 мар 2020, 05:42

Мисля че мога да напиша част от впечатлението си от последните няколко дена спрямо телефона. Ще ги разделя в няколко категории за по-лесно.

Батерия - Това е деликатна за мен тема тъй като има не малко фактори които могат да влияят. Живота на батерията ми е трагедия, нека с това започна. СоТ от повече от 4-5 часа немога да направя и тъй като моя работен ден започва рано рано сутринта няма никакъв шанс да ме избута до края на деня. Казано така си има и някой особености. Първо използвам 5Г мрежата на Т-Мобил и работата ми е в кола по цял ден. Подозрение номер едно е че един път 5Г-то влияе негативно на батерията и второ по цял ден прескача от 5Г клетка в клетка. След като вече изминаха няколко цикъла и не се подобри съм решил да тествам още няколко със спряно 5Г да си тествам теорията. Другият фактор който мисля е че през Smart Switch клонирах цялата си информация, настройки, апликации и прочие на този от С10ката и е възможно да е станало някакво мазало. Ако след теста без 5Г отново няма промяна ще връщам фабрични настройки и без възстановяване на информацията ми ще си инсталирам всичко от начало. Надеждата ми идва от това че други хора като мен със снапдракон процесор също получили телефоните си заедно с мен или ден по-рано докладват 9+ часа СоТ и безупречност на батерията като цяло.

Дизайн и размери - Тук вече идва по-сериозното ми разногласие със мен самият. Първо да обърна внимание на тежестта. Телефона тежи колкото iPhone 11 Pro Max и това го прави доста тежък телефон. След няколко дена използване все още не мога да свикна с това при работа с една ръка и постоянно усещам тежестта ( при работа с две ръце нямам проблеми ).
На второ място са размерите. Докато имах S10+ използвах оригиналният кейс на Самсунг със светещите диоди на гърба. Дебелината на Ултрата е същата като дебелината която беше на S10-ката ВЪВ кейса. Това всъщност го прави доста удобен за държане което за мен е плюс. Тъй като Самсунг ми забавиха кейса, няколкото дена от които го ползвам е без кейс и ми е безкрайно удобен. Поръчал съм си ДБРАНД скин да го покрия и когато ми пристигне кейса може и да не го сложа в него за да не става прекалено дебел. С по-големия размер на екрана свикнах вече но можеше да бъде една идея по-малък и споменавайки това мисля, че чисто от тази гледна точка S20+ е по-приемливият вариант. ( след малко ще се върна на тази тема като засегна друга категория )

Камера - Темата с камерата е как да кажа..... Не малко неща се изписаха по неин адрес, не малко неща се казаха за нея от юТубъри. Личните ми впечатления са, че камерИте са страхотни. Успях много тестове да направя, с много различни сценарии да измъча сензора почти до край и виждам че не е перфектна ( почти ). По подразбиране камерата идва с включен 12 мегапикселов режим в който използва 108 пикселовия сензор и комбинира пикселите 9 към 1 ( pixel binning ) което прави снимките просто чудесни. Има отделен 108 мегапиксела режим който не препоръчвам. Първо снимките са 20+ мегабайта и второ не е толкова детайлна и може да не покаже цветовете както трябва.
Зуума е друг важен момент. Телефона може да прави снимки неразличими от стандартния сензор до 10х зуум. Цветове, острота, детайл, всичко е налице! А до 30х макар с лека деградация на качество, кадрите са напълно използваеми което създава цяла нова палитра от възможности за фреймване на даден кадър. При 100х вече нещата загрубяват. Там качеството е в канала и крайният резултат е трагичен НО имам основателна вяра, че при наличие на статив нещата макар не драстично могат да е променят.
Затруднения видях че изпитва повреме на трудни светлови моменти в които трябва HDR режима да се активизира. Понякога не успява да го приложи като хората и някоя друга сянка или небе ще бъдат издухани от кадър. В крайна сметка съм качил малко снимки във форума и който желае може сам да разгледа. В заключение за камерата мисля че нещата ще се подобряват със времето. Искаше ми се да е перфектна Out of the Box но мога да съм снисходителен поради факта че е поправим проблем. Хардуера е налице, остана да си дооправят софуера. Има още много което да кажа но за сега го оставям така.

OneUI + 120Hz - Тук нещата стават много интересни. Първоначално като го включих ми се видя напълно идентичен UI като на S10+-са но с времето започнах да виждам все повече и повече дреболии които доста промениха нещата. Един пример е Haptic Feedback-а. Моторчето е определено подобрено и са добавили на много места допълнителни вибрации с цел feedback към нас което го нямаше до сега. Един пример е при натискане на бутона за снимане при камерата получаваме една много приятна вибрация, друго място е когато се натискат радио бутони за включване или изключване на нещо, там също е добавена лека вибрация с цел индекиране на извършено действие.
Другият важен момент са тези така рекламирани 120 херца. Разликата е от небето до земята. Изживяването като цяло се променя коренно и не мисля, че някой ще може с ръка на сърце да се върне към 60 херца и да си каже че му е все тая. Не са gimmick и в комбинация със много добре оптимизиран OneUI, наличието на ЛАГ е абсолютно елиминиран.

Дисплей - Тук най-малко мисля да пиша. Дисплея е абсолютна красота. Пиковата яркост го прави прекрасен да виждане дори под директна слънчева светлина. Цветовете са топ, а най-изумителното е, че не откривам абсолютно никаква разлика между S10+ на 2К резолюция и този на FullHD които за сега съм принуден да ползвам ако желая 120 херца. Бих се радвал да има опция да използвам максимална резолюция + 120 херца но съм ОК да си останал така. Друго ново нещо е че отново промениха Aspect Ratio-то на екрана и е допълнително издължен. В началото като други неща ми беше странно, но се свикна най-бързо с това и дори си има положителен ефект. При пускане на 16:9 нормален филм, при използване на опцията за изпълване на екрана, чертите изчезват без да се яде отгоре и отдолу картината. Хора като мен които консумират доста видео на телефоните си биха оценили това доста.

В заключение - Общите ми впечатления са микс от емоции спрямо телефона. От една страна е един абсолютен звяр който може съвсем спокойно да се пропусне и да се мине на едно ниво надолу, а именно S20+. Не вярвам на всеки да се харесат размерите му и бих го разбрал но телефона улицетворява максимума на който в момента Самсунг са способни от към Хардуер. Хардуерно всичко вътре е налично, остана само да си довършат софтуера като хората. Друг фактор е цената. До момента единствените телефони излизали на пазара някога с цена по-висока от тази са били някакви лимитирани серии или нестандартни модели които не са целяли масовия потребител. Трудна хапка за преглъщане е цената и мисля че доста хора биха останали доволни и от долните модели. Хардуерните разлики са достатъчно малки но и достатъчно големи да направи по-малките модели по примамливи както и Ултрата по-желания избор.

П.С. Galaxy S20 Ultra може да бъде оценен от един истински ентусиаст и като такъв не съжалявам за избора си. В близко време когато повече хора са прекарали известно време с телефона, вярвам че много интересна дискусия ще можем да си спретнем.
Благодаря за търпението ако сте стигнали чак то тук и се извинявам че така дълго се получи. Не успях и половината да изкажа от това което ми беше на ума :D
Последна промяна от CuBG на 08 мар 2020, 12:33, променено общо 1 път.
Samsung Galaxy S20 5G Snapdragon Cosmic Grey
Galaxy Watch 46mm Silver 

Боби13
Регистриран: 02 яну 2007, 21:59

Мнение от Боби13 » 08 мар 2020, 08:34

Spikul написа:
07 мар 2020, 21:24
CuBG написа:
07 мар 2020, 20:34
По-късно ще напиша малко по-дълго резюме върху първите ми няколко дена с телефона но като приключа работа. Има доста какво да кажа за него точно за по-деликатните неща които се изписаха по негов адрес и не чак толкова деликатни.
Честито :)
Да, ще е интересно да напишеш нещо реално, защото имам чувството, че всички блогъри се хвърлиха с настървение да оплюват и да си изсмукват от пръстите недостатъци, които при никой друг телефон не са споменавали. Писна ми по всички ревюта да чета колко бил скъп и колко бил голям, а нито е най-скъпия, нито най-големия. А за камерата пък съпоставят на половин екран две снимки, знаейки много добре, че не там е силата на Ултрата, а в зуума, бил и то цифров.
Явно много бръкна на някой в очите този модел, защото е първия флагман с 6,9 инчов AMOLED дисплей, първия с 120 Hz, първия с 5000 mA батерия, първия с 16GB RAM и първия с 1/1.33 инчов 108 МР сензор. За мен лично размаза конкуренцията и за това са всички тези абсурдни и лъжливи ревюта с цел да плюят, вместо да признаят истината, че този пък Самсунг удари конкуренцията в земята.
Никога не съм предполагал, че ще изпитваш такъв детски възторг по даден модел смартфон :) От друга страна всеки мъж е едно пораснало дете, само където играчките са други :) Дано скоро дойде май и интересът ти бъде задоволен 🍻

Ванката
Регистриран: 15 сеп 2011, 10:28

Мнение от Ванката » 08 мар 2020, 09:22

Ето затова говоря. Мнение от собственик на телефона, а не на някакъв “експерт” и гуру в тубата. :D Като най-често им се плаща да плюят... :)
Samsung GALAXY S22 Ultra

Spikul

Мнение от Spikul » 08 мар 2020, 10:39

@CuBG, благодарим за обзора и отделеното време :)
Значи има какво да се желае от камерата, която обаче има потенциал. Интересно ми е каква резолюция предлага основния сензор, както и този с оптичния зуум - само 12 МР или имат и 40-50 МР?
Боби13 написа:
08 мар 2020, 08:34

Никога не съм предполагал, че ще изпитваш такъв детски възторг по даден модел смартфон :) От друга страна всеки мъж е едно пораснало дете, само където играчките са други :) Дано скоро дойде май и интересът ти бъде задоволен 🍻
И аз никога не съм предполагал, че след телефон като Nokia 1020, трябваше да чакам 7-8 години, за да се появи телефон с по-голям сензор.
Когато излезе 1020, веднага си го взех, въпреки че пак го оплюваха, но тогава Windows Mobile не поддържаше актуалния хардуер. Обаче имаше уникална камера, ксенонова светкавица и най-яркия OLED дисплей видим на слънце. Сега виждам в лицето на Ултрата, достоен негов наследник, като моята забележка е липсата на ксенонова светкавица. За това и съм такъв ентусиаст.

Отговори