eSIM от Виваком и защо не ми е нужна

peterbs
Регистриран: 12 юни 2020, 10:44

eSIM от Виваком и защо не ми е нужна

Мнение от peterbs » 29 сеп 2020, 17:02

Здравейте,
днес се наложи да водя доста мъчителен разговор с Виваком докато се разберем с тях, по ФБ не успяхме, но поне по телефона се получи.

Ето няколко важни неща преди да решите да ползвате eSIM:
- ако до сега сте били с физическа карта (чип) за да преминете към eSIM трябва да платите 6 лв.
- физическата карта (тази с чип) се деактивира и вече е невалидна и не може отново да се използва (хвърляте я в коша - по думите на Виваком)
- ако сте с eSIM и попаднете в непредвидена ситуация (примерно повреда на телефона) и се наложи да използвате друг апарат който няма eSIM - тогава го духате
- ако се наложи да използвате отново апарат с чип карта - трябва ОТНОВО да си купите нова карта за 6 лв.
- най-забавно е ако сте в чужбина и няма наоколо магазин на Виваком да си вземете физическа чип карта - оставате без връзка

От всичко това разбрах едно - Виваком не позволява да имаш едновременно текуща активна eSIM и резервна физическа карта с чип която да е неактивна и когато е необходимо да сменяш активната карта през тяхното приложение my.vivacom или през 123.

ivobel721
Регистриран: 05 юни 2018, 17:37

Re: eSIM от Виваком и защо не мие нужна

Мнение от ivobel721 » 29 сеп 2020, 17:11

При А1 по същия начин ли стои ситуацията?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

ilkor
Регистриран: 30 дек 2011, 21:49

Re: eSIM от Виваком и защо не ми е нужна

Мнение от ilkor » 29 сеп 2020, 17:19

При всички оператори предлагащи eSIM се деактивира предишната карта.
Ако това е толкова голям проблем всеки може срещу месечна такса да има втора (или дори трета) карта на същия номер и да си я държи в резерва https://www.a1.bg/pomosht-a1-extra-sim

Rumm
Регистриран: 15 окт 2006, 11:10

Мнение от Rumm » 29 сеп 2020, 17:43

peterbs написа:
29 сеп 2020, 17:02
Здравейте,
днес се наложи да водя доста мъчителен разговор с Виваком докато се разберем с тях, по ФБ не успяхме, но поне по телефона се получи.

- ако до сега сте били с физическа карта (чип) за да преминете към eSIM трябва да платите 6 лв.
- физическата карта (тази с чип) се деактивира и вече е невалидна и не може отново да се използва (хвърляте я в коша - по думите на Виваком)
- ако сте с eSIM и попаднете в непредвидена ситуация (примерно повреда на телефона) и се наложи да използвате друг апарат който няма eSIM - тогава го духате
- ако се наложи да използвате отново апарат с чип карта - трябва ОТНОВО да си купите нова карта за 6 лв.
- най-забавно е ако сте в чужбина и няма наоколо магазин на Виваком да си вземете физическа чип карта - оставате без връзка

От всичко това разбрах едно - Виваком не позволява да имаш едновременно текуща активна eSIM и резервна физическа карта с чип която да е неактивна и когато е необходимо да сменяш активната карта през тяхното приложение my.vivacom или през 123.
Информацията не е точна. Ходих в офис на Виваком и там ми обясниха, че механичната SIM карта остава активна, но НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА ЕДНОВРЕМЕННО С eSIM. Тоест при необходимост телефонът с eSIM трвбва да бъде изключен и обратното.

peterbs

Мнение от peterbs » 29 сеп 2020, 17:59

Rumm написа:
29 сеп 2020, 17:43
peterbs написа:
Здравейте,

Информацията не е точна. Ходих в офис на Виваком и там ми обясниха, че механичната SIM карта остава активна, но НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА ЕДНОВРЕМЕННО С eSIM. Тоест при необходимост телефонът с eSIM трвбва да бъде изключен и обратното.
Преди малко говорих със служител на 123, който ми каза така:
ако дадена карта се подмени с друга - старата вече е невалидна и не може да се ползва отново, може да я хвърлиш в коша (цитирам думите му).
Ето и чата от Виваком който те ми писаха след това (прикачената снимка)
Screenshot_1.jpg
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.

Nikoss
Регистриран: 15 юли 2015, 17:05

Мнение от Nikoss » 29 сеп 2020, 18:50

peterbs написа:
Здравейте,

СИМ картата е отживелица и време да се махне. Засега телефоните, които поддържат есим са малко, но това ще се промени и тогава ако се счупи телефона, ще може да се активира есим в друг. Сега не е необходимо да го духате просто да се купи нов чип.
Ако си в чужбина и няма друг телефон с есим, може да се купи местна сим карта.
Но това ще се промени скоро всички телефони ще имат есим.
Изображение

avanteex
Регистриран: 20 юни 2020, 16:01

Мнение от avanteex » 29 сеп 2020, 19:18

благодаря на автора на темата за полезната информация

peterbs

Мнение от peterbs » 29 сеп 2020, 20:17

Nikoss написа:
29 сеп 2020, 18:50
СИМ картата е отживелица и време да се махне. Засега телефоните, които поддържат есим са малко, но това ще се промени и тогава ако се счупи телефона, ще може да се активира есим в друг. Сега не е необходимо да го духате просто да се купи нов чип.
Ако си в чужбина и няма друг телефон с есим, може да се купи местна сим карта.
Но това ще се промени скоро всички телефони ще имат есим.
Изображение
Аз съм ЗА всички новости и подобрения, но тук Виваком не е обезпечила абонатите си. Ето какво куца:
- при другите оператори (разбира се в чужбина) eSIM може да се заяви директно от тяхното приложение или онлайн, все пак това е просто един QR код, защо трябва да се закупува или да се заявява в магазин?! Защо трябва да се плаща за QR код в който единствената себестойност е разпечатването му?!
- Виваком не предлага мултисим - или услуга която позволява ползването на 1 номер с 2 карти (за сега), това ще облекчи абонатите
- докато eSIM навлезе масово във всички телефони ще минат години.

Nikoss
Регистриран: 15 юли 2015, 17:05

Мнение от Nikoss » 29 сеп 2020, 20:42

peterbs написа:
29 сеп 2020, 20:17
Аз съм ЗА всички новости и подобрения, но тук Виваком не е обезпечила абонатите си. Ето какво куца:
- при другите оператори (разбира се в чужбина) eSIM може да се заяви директно от тяхното приложение или онлайн, все пак това е просто един QR код, защо трябва да се закупува или да се заявява в магазин?! Защо трябва да се плаща за QR код в който единствената себестойност е разпечатването му?!
- Виваком не предлага мултисим - или услуга която позволява ползването на 1 номер с 2 карти (за сега), това ще облекчи абонатите
- докато eSIM навлезе масово във всички телефони ще минат години.
Съгласен съм, особено с точка 1. Не виждам смисъл и аз :!:

LAODSE
Регистриран: 10 ное 2012, 16:02

Мнение от LAODSE » 29 сеп 2020, 21:45

ilkor написа:
29 сеп 2020, 17:19
При всички оператори предлагащи eSIM се деактивира предишната карта.
Ако това е толкова голям проблем всеки може срещу месечна такса да има втора (или дори трета) карта на същия номер и да си я държи в резерва https://www.a1.bg/pomosht-a1-extra-sim
Това с повече от една карта за номер е възможно само при А1.При тях е-сим е един QR код,като се счупи телефона просто го активираш на следващия,стига да пазиш картончето.Не вярвам при виваком да е по-различно.И за какво е тая мода с е-сим?Чипа при нужда може да го боднете в стандартен телефон,в модем,лаптоп и тн.събира доста телефонни номера и тн.Единствения плюс на е-сим за момента е като втора карта за крайно ограничен кръг от телефони(айфони).Друг смислен плюс практически няма.

Отговори