BMW iX показва електрическото бъдеще на компанията
Новина от MobileBulgaria BMW iX показва електрическото бъдеще на компанията
-
Последна промяна от npet на 06 дек 2020, 13:08, променено общо 1 път.
-
Батерията може да бъде заредена от 10 до 80% за по-малко от 40 минути и от 0 до 100% за под 11 часа през 11kW зарядна станция
За 1 милион автомобила ще трябват 11 милиона kw или 11 хиляди мегавата. Един блок на АЕЦ Козлодуй е 1000 MW. Ако в България някога има 1 милион електрически коли, ще трябва да се изградят още 11 блока по 1000 MW
За 1 милион автомобила ще трябват 11 милиона kw или 11 хиляди мегавата. Един блок на АЕЦ Козлодуй е 1000 MW. Ако в България някога има 1 милион електрически коли, ще трябва да се изградят още 11 блока по 1000 MW
Re: BMW iX показва електрическото бъдеще на компанията
Производството ще започне 2021, а кога ще се появи - 2022, 2023? Дотогава тези 300 км. ще са като пробега на Renault Zoe от 2017. И тук говорим за огромен автомобил от типа на X5 и X6, който позволява монтажа на големи батерии. За сравнение, Тесла можеше да побере вероятно два пъти енергийния капацитет на модел S в това пространство, за поне 600 км. До 2022-23 с този пробег ще е напълно неконкурентен...
Доста е специфично, но на мен въобще не ми харесва и предното табло от снимките. Можеше екранът да го монтират точно по средата в нещо като издатина с приплъзване при прибиране на 100% под нея, а въздуховодите да го заобикалят отляво и отдясно равномерно или центрирани под него, така че и от двете седалки да изглежда симетрично и да може да се използва и за мултимедия от задните пътници. Така половината екран е скрит зад волана, а е и изнесен силно вляво...
А и с този цвят и завършек на канапе. Трябват му само няколко димящи фаса;]]
Доста е специфично, но на мен въобще не ми харесва и предното табло от снимките. Можеше екранът да го монтират точно по средата в нещо като издатина с приплъзване при прибиране на 100% под нея, а въздуховодите да го заобикалят отляво и отдясно равномерно или центрирани под него, така че и от двете седалки да изглежда симетрично и да може да се използва и за мултимедия от задните пътници. Така половината екран е скрит зад волана, а е и изнесен силно вляво...
Само че в бг не мисля, че има как да се случи скоро 1 милион електрички, които и да се зареждат по едно и също време.stancheff написа: ↑12 ное 2020, 10:50Батерията може да бъде заредена от 10 до 80% за по-малко от 40 минути и от 0 до 100% за под 11 часа през 11kW зарядна станция
В повечето случаи купуваш електричка ако имаш гараж, в който да я зареждаш. Докато стигнем да има един милион електрички в България сигурно вече ще има изградени 7ми, 8ми блок и АЕЦ Белене
-
Последна промяна от npet на 06 дек 2020, 13:08, променено общо 1 път.
-
То и в момента България разполага с над 12 000 MW мощности, така че това няма да е никакъв проблем, оособено ако се направи Белене + другите източници.stancheff написа: ↑12 ное 2020, 10:50Батерията може да бъде заредена от 10 до 80% за по-малко от 40 минути и от 0 до 100% за под 11 часа през 11kW зарядна станция
И защо се споменава само АЕЦ... имаме Вецове и Тецове + новите възобновяеми източници от които има над 1000 MW.
-
- Регистриран: 15 авг 2020, 17:01
Батерията ще е 100 kWh, а това хич не е малко.MEnergy написа: ↑12 ное 2020, 17:11Производството ще започне 2021, а кога ще се появи - 2022, 2023? Дотогава тези 300 км. ще са като пробега на Renault Zoe от 2017. И тук говорим за огромен автомобил от типа на X5 и X6, който позволява монтажа на големи батерии. За сравнение, Тесла можеше да побере вероятно два пъти енергийния капацитет на модел S в това пространство, за поне 600 км. До 2022-23 с този пробег ще е напълно неконкурентен...
Да, така е. Не може да се концентрира генерацията на електроенергия на едно място. Няма как такива гигантски мощности да се пренесат до големите консуматори, а това са големите градове. Значи трябва първо да си сложим слънчевите батерии на покривите и тогава да си купуваме електоркари.wer_aac написа: ↑12 ное 2020, 20:20То и в момента България разполага с над 12 000 MW мощности, така че това няма да е никакъв проблем, оособено ако се направи Белене + другите източници.stancheff написа: ↑12 ное 2020, 10:50Батерията може да бъде заредена от 10 до 80% за по-малко от 40 минути и от 0 до 100% за под 11 часа през 11kW зарядна станция
И защо се споменава само АЕЦ... имаме Вецове и Тецове + новите възобновяеми източници от които има над 1000 MW.
Аз цитирах пробега от статията, 300 км. Не, че е малък, но за мастодонт от този тип и то излизайки на пазара от 2022, дотогава ще има такива, правещи по много повече.Huaweimatexs написа: ↑12 ное 2020, 20:23Батерията ще е 100 kWh, а това хич не е малко.MEnergy написа: ↑12 ное 2020, 17:11Производството ще започне 2021, а кога ще се появи - 2022, 2023? Дотогава тези 300 км. ще са като пробега на Renault Zoe от 2017. И тук говорим за огромен автомобил от типа на X5 и X6, който позволява монтажа на големи батерии. За сравнение, Тесла можеше да побере вероятно два пъти енергийния капацитет на модел S в това пространство, за поне 600 км. До 2022-23 с този пробег ще е напълно неконкурентен...
Зелените източници не могат да покрият такова потребление и се задъхват и с нормално такова. Както ветрогенераторите, така и соларните панели имат живот до 30 г. с производствен капацитет, намаляващ с времето (от физическо увреждане на панела от времето, прах и замърсявания, система на пренасяне на енергия и т.н.), а останалите възобновяеми източници са силно зависими, дали от приливи/отливи, дебит, геотермална енергия или други сезонни или ограничени във времето природни/физични явления, на които не може да се разчита постоянно. Единственото спасение с текущите технологии са АЕЦ-ите, но те не са чисти. Големите може да пренасят или заравят/изхвърлят отработеното ядрено гориво в колониите си без никакви регулации (Франция примерно) или ние от Козлодуй да го връщаме на Русия, но не искаме да знаем какво се случва с населението в региони с ядрени хранилища или атомни центрове като Мурманск. Или, ако трябваше да си го съхраняваме на собствена територия, особено с още една АЕЦ в Белене. Според мен, ако открият по-екологичен и разходно-ефективен начин за добив на водород, водородните автомобили биха били отлична алтернатива на батерийните автомобили. Също и технологии като nanoFlowCell - https://www.nanoflowcell.com/ или самозареждащите се хибриди (батерия + изкопаеми горива), при които последните зареждат батерията при изтощаване/спиране. И последно, супер- и хиперкондензаторите. Последните се използват супер успешно от Китай за публичен транспорт, може скоро да видим нещо подобно и в индивидуални автомобили.Да, така е. Не може да се концентрира генерацията на електроенергия на едно място. Няма как такива гигантски мощности да се пренесат до големите консуматори, а това са големите градове. Значи трябва първо да си сложим слънчевите батерии на покривите и тогава да си купуваме електоркари.