5G мрежата на А1 може да се ползва с още пет смартфона

Потребителски аватар
Kuzmanow
Регистриран: 13 авг 2019, 14:37

Мнение от Kuzmanow » 08 яну 2021, 16:17

Те ако карат така - апарат по апарат, ще наваксат (може би ?) някъде към 2025 г.
Бъди свободен 🤔❗

Потребителски аватар
radko89
Регистриран: 30 авг 2008, 21:42

Re: 5G мрежата на А1 може да се ползва с още пет смартфона

Мнение от radko89 » 08 яну 2021, 16:42

Интересно ми е как избират кой телефон да добавят като поддържан първо :roll:

pretorianec
Регистриран: 06 юли 2007, 16:11

Мнение от pretorianec » 08 яну 2021, 16:51

radko89 написа:
08 яну 2021, 16:42
Интересно ми е как избират кой телефон да добавят като поддържан първо :roll:
Тези които субсидират най-много Радко! В момента китайците настъпват яко...
Apple iPhone 14 Pro Max (128GB) Space Black
Apple Watch Nike SE 2 44mm Cellular
Apple AirPods Pro 2

arakchiev
Регистриран: 01 мар 2014, 11:45

Мнение от arakchiev » 09 яну 2021, 08:35

Не е само до плащане - в момента най-търсените телефони от клиентите, освен iPhone, са точно линията 10T. Братовчедка ми е корп. търговец в Мтел и казва, че откакто моделите са в каталога всички фирми купуват такива за служителите си. Думите й конкретно бяха "Не знам какво става, но всички са луднали по тия Xiaomi, заради кризата не им се купуват по-скъпи телефони, а тези работят страхотно за всички." Така че е логично да се поддържат от мрежата им.

Потребителски аватар
board
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Мнение от board » 09 яну 2021, 10:02

Добре де, поправете ме ако греша, но не си спомням да имаше подобни глупости при въвеждането на 4G или 3G мрежите. Да имаш съвместим телефон и не знам си колко време да не можеш да го свържеш с мрежата.

В друга тема прочетох някакви неща от рода, че ще можеш да ползваш 5G при някой оператор, само ако си си купил телефона от него и имаш актуално подписан договор... някакви подобни глупости. (Не знам дали са верни)

А в крайна сметка, като обикновен потребител, дори не разбирам каква точно ми е нуждата да ползвам 5G, когато скоростите предлагани и от 4G мрежата са над реалните ми нужди, че да го обвиват в така ексклузивност

andrianivanov
Регистриран: 28 дек 2011, 15:32

Мнение от andrianivanov » 09 яну 2021, 10:54

Нямам нормално 4G
Връзката прекъсва по време на разговор. През повечето време е 3G и не ме чуват отсреща...
Обхват нямат, когато съм в Ахелой в приятели...
Какво 5G са пуснали на китайски телефони?
Това е жива подигравка
Тук е курортно селище, което се посещава от чужденци!

ivobel721
Регистриран: 05 юни 2018, 17:37

Мнение от ivobel721 » 09 яну 2021, 13:43

board написа:
09 яну 2021, 10:02
Добре де, поправете ме ако греша, но не си спомням да имаше подобни глупости при въвеждането на 4G или 3G мрежите. Да имаш съвместим телефон и не знам си колко време да не можеш да го свържеш с мрежата.

В друга тема прочетох някакви неща от рода, че ще можеш да ползваш 5G при някой оператор, само ако си си купил телефона от него и имаш актуално подписан договор... някакви подобни глупости. (Не знам дали са верни)

А в крайна сметка, като обикновен потребител, дори не разбирам каква точно ми е нуждата да ползвам 5G, когато скоростите предлагани и от 4G мрежата са над реалните ми нужди, че да го обвиват в така ексклузивност

Активирането на 5G на даден телефон е подобно на както се пуска VoLTE, трябва софтуер на оператора върху телефона, за да работи правилно. Вероятно ще се намери начин за пускане и на неодобрени телефони, но още не ни е ясно.

Изрично казано е на сайтовете, че телефоните не е нужно да са закупени от оператора (но трябва да имат правилния софтуер, който често сам се инсталира, ако имате европейски модел). Нужно е абонатът да е на договор, а не на предплатена карта.

От продаваните им в момента А1 не поддържат iPhone, Samsung и два OnePlus модела, но са обещали скоро да ги поддържат. В сравнение с любимите на всички в този форум Виваком, А1 имат по-добра поддръжка на устройства. Ще видим дали ще пуснат поддръжка на модели, които не продават при тях - например Galaxy S20 5G и S20+ 5G, OnePlus 8 и 8 Pro и т.н.

5G с Massive MIMO се възползва от beamforming и високи скорости могат да се постигнат не само когато потребителят се намира в директна видимост от антените. Освен това капацитетът се увеличава неколкократно, позволявайки на операторите на пуснат планове с повече данни без да жертват скоростта в мрежата си.

andrianivanov
Регистриран: 28 дек 2011, 15:32

Мнение от andrianivanov » 09 яну 2021, 15:14

Естествено че неподържат Apple Да не да са официални дистрибутори
Компанията магазин няма в България, а ние се надяваме...
На българско меню в телефона...
От умрял писмо ще дойде!
Една нормална компания Първо на пазара пуска премиум тел след това обикновените
Няма логика За подобно поведение
Още едно доказателство, че в България живеят
Психично болни!
Има болници да се лекуват...
Върха на простащината
Ще седна да купувам Измислен телефон от Мобилтел, защото подържал 5G
По пътя на логиката Телефоните в Лидл на предплатена карта за 20 € също подържат
Обаче не този Лидл в България
Нерви да имам за да слушам и чета Психично болни!

rsk3568
Регистриран: 10 дек 2020, 16:55

Мнение от rsk3568 » 09 яну 2021, 15:37

Правят го, защото техниката която използват за излучване на 5G е на Huawei.
Кои други телефони да пуснат, естествено Китайските.
Тъпо!

Отговори