S21 или iPhone 12 64GB

Потребителски аватар
radko89
Регистриран: 30 авг 2008, 21:42

Re: S21 или iPhone 12 64GB

Мнение от radko89 » 25 авг 2021, 14:42

Викаш и Раковски е обикалял и се е оправял без англииски, защо ни е тогава на нас.
То навремето и с хартиена карта са се оправяли хората, какво значение има дали навигацията говори на български или англииски ако изобщо няма GPS.
И какво толкова ценно има в един език? Хората са хора, без значение какъв език говорят.
Аз не предпочитам англииския пред българския. Говоря на този език, който ми е по-удобен.
В момента англииският език наред с други неща ми изхранва семейството, какъв е проблемът навигацията да ми говори на англииски - аз не разбирам…
Не казвам, че не трябва да сме патриоти, но патриотизмът убива и дърпа назад, либерализмът бута напред.
Това е мое лично разбиране и не задължавам никого с него!

Потребителски аватар
board
Регистриран: 25 окт 2006, 14:01

Мнение от board » 25 авг 2021, 14:55

Spikul написа:
25 авг 2021, 14:19
Абе той и Раковски е обикалял Европа доста преди вас, без да се е бил наложил английския, пък се е оправял. Не ми е известно той някога да се е увличал като вас и да величае чуждите езици.
Това да предпочиташ навигацията да ти говори на английски, вместо на български, е супер неразбираемо за мен.
Най-важни за една държава са хората, езикът и земята - все неща, които сме готови да предадем заради нов телефон, нова кола и някоя екскурзийка в чужбина.
Ти шегуваш ли се .... имаш ли някаквя идея Раковски колко езика е знаел

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0 ... 0%BA%D0%B8
Раковски е с несистемно частно високо образование. Освен родния си български език, като поданик на Османската империя, а по-късно и на Гърция, владее турски език, както и гръцки в двата му варианта. Овладява говоримо и писмено и няколко европейски езици, сред които сръбски, френски – за непосредствена и за научна цел, английски и др. Служи си с арабски и персийски.
Та какво искаше да кажеш с този пример? :lol:

Иначе какво точно предаваме? Искаш като съм в чужбина да говоря на всички на български(за да съм патриот), пък хората да ме гледат тъпо, защото не ме разбират. Гениално просто.

Потребителски аватар
Вито
Регистриран: 09 яну 2008, 01:07

Мнение от Вито » 25 авг 2021, 15:29

По-скоро да си ползваш навигацията на български. В чужбина ясно, че на английски се говори предимно. За тва се дразня някой като каже на английски ми е по-удобно менюто... Е! На мен пък на български ми е много по-удобно всичко. Радвам се, че и spotify ми е на български вече. Почти нямам програма, която да е на английски. Само feedly от често ползваните, но там така или иначе имам сайтове на английски...

Spikul
Регистриран: 23 ное 2014, 12:17

Мнение от Spikul » 25 авг 2021, 15:31

radko89 написа:
25 авг 2021, 14:42
Викаш и Раковски е обикалял и се е оправял без англииски, защо ни е тогава на нас.
То навремето и с хартиена карта са се оправяли хората, какво значение има дали навигацията говори на български или англииски ако изобщо няма GPS.
И какво толкова ценно има в един език? Хората са хора, без значение какъв език говорят.
Аз не предпочитам англииския пред българския. Говоря на този език, който ми е по-удобен.
В момента англииският език наред с други неща ми изхранва семейството, какъв е проблемът навигацията да ми говори на англииски - аз не разбирам…
Не казвам, че не трябва да сме патриоти, но патриотизмът убива и дърпа назад, либерализмът бута напред.
Това е мое лично разбиране и не задължавам никого с него!
Много ми харесва наивитетът ти.
То и в името ти няма нищо ценно. Доказано е обаче, че малко хора могат да се справят добре на няколко езика. В крайна сметка доста нобелови лауреати не знаят английски, но мисля, че са доста по-умни от теб и мен.
И ако не бяха патриотизма и конкуренцията, нямаше да пишем сега в нета, а щяхме да сме още в Средновековието.
Либерализъм може да има в свят с образовни и интелигентни хора, какъвто никога няма да има!
board написа:
25 авг 2021, 14:55
Spikul написа:
Абе той и Раковски е обикалял Европа доста преди вас, без да се е бил наложил английския, пък се е оправял. Не ми е известно той някога да се е увличал като вас и да величае чуждите езици.
Това да предпочиташ навигацията да ти говори на английски, вместо на български, е супер неразбираемо за мен.
Най-важни за една държава са хората, езикът и земята - все неща, които сме готови да предадем заради нов телефон, нова кола и някоя екскурзийка в чужбина.
Ти шегуваш ли се .... имаш ли някаквя идея Раковски колко езика е знаел

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0 ... 0%BA%D0%B8
Раковски е с несистемно частно високо образование. Освен родния си български език, като поданик на Османската империя, а по-късно и на Гърция, владее турски език, както и гръцки в двата му варианта. Овладява говоримо и писмено и няколко европейски езици, сред които сръбски, френски – за непосредствена и за научна цел, английски и др. Служи си с арабски и персийски.
Та какво искаше да кажеш с този пример? :lol:

Иначе какво точно предаваме? Искаш като съм в чужбина да говоря на всички на български(за да съм патриот), пък хората да ме гледат тъпо, защото не ме разбират. Гениално просто.
Ето колко съм бил прав, че няколкото езика, накрая водят до неразбиране на нито един.
Вместо да ми беше вадил част от биографията на най-великия български революционер - Съби Попович, да беше прочел отново какво съм написал, за да проумееш какво съм имал предвид.
Spikul написа:
Схващаш ли сега какво съм имал предвид???

Потребителски аватар
board

Мнение от board » 25 авг 2021, 15:57

Spikul написа:
25 авг 2021, 15:31
Схващам единствено, че направо трябва да си сложа в подписа, за да не забравям: "не спори със Spikul, по-добре спори със стената, има повече шанс да се разберете"

Spikul
Регистриран: 23 ное 2014, 12:17

Мнение от Spikul » 25 авг 2021, 16:03

board написа:
25 авг 2021, 15:57
Spikul написа:
25 авг 2021, 15:31
Схващам единствено, че направо трябва да си сложа в подписа, за да не забравям: "не спори със Spikul, по-добре спори със стената, има повече шанс да се разберете"
Това ли измисли?
Гениален си.
Надявам се вече да не спориш с мен, щом смяташ, че няма смисъл .
Наистина ще съм ти много благодарен.

Потребителски аватар
board

Мнение от board » 25 авг 2021, 16:25

Spikul написа:
25 авг 2021, 16:03
Гениален си.
Благодаря, радвам се, че си го забелязал :)

exgrigor
Регистриран: 16 май 2018, 17:28

Мнение от exgrigor » 25 авг 2021, 17:18

Хора,ние по-дъртите може да сме консерви,но в крайна сметка сме БЪЛГАРИ и не бива да отричаме нашия език,история и т.н.Нека всеки учи каквито езици иска,но да не забравяме кои сме,защото меко казано не е добре.Факт е,че без английски си за никъде във всяко отношение,но Вие по-младите и нашите деца вървите в грешна посока…Мойта щерка на 14 като ми разправя нещо и се губят думи на български и ги казва на английски-е sorry,ама не е нормално.Като искате всичко на английски-прав Ви път свят широк!
А темата беше Айфон 12 или S21 :D

Потребителски аватар
board

Мнение от board » 25 авг 2021, 18:44

Е сега, аз не мисля, че някой отрича езика ни. В случая @radko спомена, че не му хресва превода който са направили на български. Лично на мен също до някъде това е причината да ползвам интерфейс на английски... поне едно време имаше редица глупости в превода(от рода "Save" - "Спаси")... и като се заровя по менютата, направо ми е по-сложно да се ориентирам по начина по който са описани някои функции.

Потребителски аватар
radko89
Регистриран: 30 авг 2008, 21:42

Мнение от radko89 » 25 авг 2021, 18:45

Според мен виждате проблем так където не съществува поради една проста причина - работите с крайности.
Ако ползваш чужд език не означава, че не уважаваш майчиния.
Ако ползваш чужд език не означава, че забравяш майчиния.
Директно пращате някой в чужбина защото няма против чуждия език.. това са все крайности.
Не съм чуваш крайностите да са хубаво нещо.
Българският език си остава майчин и уважаван.
Българският лев след еврото ще си остане български лев и хубав спомен.

Отговори