Операторите ще вдигнат цените на всички абонаментни планове

Потребителски аватар
JKRL
Регистриран: 18 фев 2021, 10:41

Re: Операторите ще вдигнат цените на всички абонаментни планове

Мнение от JKRL » 22 дек 2021, 19:30

mishobehar написа:
22 дек 2021, 16:57
А и това, че основният разход на компаниите се е вдигнал 4-5 пъти (електричеството), кой според теб трябва да покрие разликата? Да си работят на загуба...
Кой мобилен оператор работи на загуба? Даже печалбите им са се увеличили през 2021г. спрямо 2020г. Хич не ги съжалявам аз.
mishobehar написа:
22 дек 2021, 17:30
Произволен мобилен оператор от Черна Гора - почват от 20 евро на месец планвоете (няма по-евтин): https://www.telenor.me/cg/privatni/ponu ... ni-paketi/
Сравняваш държава с население по-малко от София с България? Сам казваш, че в Румъния плановете са по-изгодни. Двете държави сме на долу-горе на едно икономическо ниво.
Да ти покажа ли стандартната такса в UK на всичко неограничено? Точно £20, като има често промоции и може за далеч по-малко. http://www.three.co.uk/Store/SIM/Plans_for_phones Пак в UK срещу за £3/месец имаш неограничени минути и 5GB интернет. operatorite-obshta-diskusiya-f14/sravne ... l#p2571062 Дали щяхме да видим неограничени планове и на такива цени, ако не бяха Vivacom???

Всъщност няма значение какво е в другите страни, а е важно как е в България.
Последна промяна от JKRL на 23 дек 2021, 04:09, променено общо 1 път.

newgraf
Регистриран: 17 ное 2017, 11:12

Мнение от newgraf » 22 дек 2021, 20:59

mishobehar написа:
22 дек 2021, 16:57
Xiaomi написа:
22 дек 2021, 16:27
mishobehar (собственик на mobilebulgaria):
"Очаквано повишение. ...Има го в общите условия, че могат да актуализират цените според официалния индекс на инфлацията на НСИ."

Вито (един от най-редовните участници във форума):
"Голям рев за 2 лв."

Ванката (модератор и купуващ си само флагмани):
"Всичко се вдига поетапно, както и заплатите нагоре! За 1,5-2 лева е нещо нормално."

И... мнение на случаен човек, но мислещ и обективен - zoroaster1980:

"Първо - клаузата в общите условия е неравноправна, защото предвижда единствено повишение на цените при инфлация, но не предвижда понижение при дефлация.

Второ - искат да индексират с инфлацията за 2020 и 2021 г. ...Биха могли да индексират и с 10-годишната инфлация. ...Ако си сключил договора 2021 г., защо ще ти го индексират с инфлацията за 2020 г.? Ако сключиш договор Януари 2022 г., защо ще ти го индексират през февруари с инфлацията за 2020 и 2021 г.?

Трето - начинът на обявяване по едно и също време от два оператора, индексиране по един и същи начин и от един и същи момент е очевидно съгласувана търговска практика, която е забранена. КЗК?"
Тая "опорка" с "неравноправната клауза" е глупост, защото никой не те е задължавал да подписваш тези условия. Това е твое лично и доброволно решение. Скоро ми се мерна, че и банките вдигат цените на таксите - отказваш ли се от банката си в този случай? Естествено, имаш възможност, но реално с по средно 1-2лв не е някакво "колосално" увеличение. Само сметни бензинът колко е скочил за тази година? С поне 0.50лв на литър, тоест за 3 литра бензин си на същото увеличение. А 3 литра бензин до къде ще ти стигнат?

А и това, че основният разход на компаниите се е вдигнал 4-5 пъти (електричеството), кой според теб трябва да покрие разликата? Да си работят на загуба, защото "Xiaomi" от форума на mobilebulgaria е добро момче. Точно проверих скока на електричеството - 22.12.2021 към 22.12.2022 е точно 465% ... 4.65 пъти!!
КРС и КЗП им е позволила да ме принудят да подпиша такава клауза, в мой ущърб. Къде да ходя, след като явно я има и при трите(Була и Макс улетеха)?
Как пък сметна след година колко ще е цената (22.12.2022) ?
В кой от трите бачкаш :)

dicho_bg
Регистриран: 29 яну 2006, 13:53

Мнение от dicho_bg » 22 дек 2021, 22:36

Знаете ли колко е печалбата на А1 в края на 3-тото тримесечие? Над 100 млн. лева до края на септември! Няма да пействам сайта, но "Тя се повишава с 9.1% на годишна база през третото тримесечие до 56.9 млн. евро." В този ми ред на мисли, да сте чули по време на криза БГ банка или телеком да е бил на загуба? Та живи да ги оплачеш с тези 4.5 пъти увеличение на разходите им за ток... :lol: :D То, 'щото и вашите приходи (доходи) са нарастнали колкото разходите ви, нали?! :D

Потребителски аватар
vstorm
Регистриран: 19 ное 2018, 22:29

Мнение от vstorm » 22 дек 2021, 23:21

Голяма врява за увеличение от 0,5 до 1 лв на месец, а нито дума за това, че основни продукти поскъпнаха с 10 - 15% и повече. :roll:

STE1
Регистриран: 14 окт 2006, 20:35

Мнение от STE1 » 22 дек 2021, 23:34

Да врявата е голяма защото се подписва договор на фиксиран абонамент , ако не им изнася на оператора цената предлага с едномесечно предизвестие увеличаване на цената или прекратяване на договора.Който иска подписва кой не прекратява , това е честното отношение.

portis10
Регистриран: 23 юли 2019, 17:49

Мнение от portis10 » 22 дек 2021, 23:39

Мисля си, че това което операторите сега правят ще им коства в бъдеще повече от самите приходи от увеличението.

И да клаузата е много долна, показваща на мен лично, че има зависимости между КЗС и операторите. Ако е в наша защита, защо е дала ОК на проектодоговора, в този му вид. Сега е късно и ми се спи, но със сигурност утре ще се постарая да напиша защо мисля, че това което се случва е мафиотско поведение.

ПС : Тезата че си бил подписъл и нямаш право да се оплакваш, е недомислена.
Знае се че и при трите оператора клаузите жт този сорт са подобни, други клаузи също, например 100гб на ден води до отлграничаване скороста. Това показва, по опростен начин - който и оператор да избереш даже и след пълно проучване, ти ще си пре***н.
Не може да се свържеш със мениджър от съпорт, единственото е да се оплачиш на забележете имейл. Тези оплаквания по имейл са затваряне на устите на потребителите, защото е нормално ако живееш в качествено общество, държава - въпреки че си подписал договор не ти го навират писмено, че си го направил - това вече ни е до втръсване известно, та затова те нямат вина. Мисълта ми е, че е безсмислено както и да го погледнеш - договорите са създадени от адвокати в корпоративно право работещи в милтимилионни компании. Пределно ясно е - че няма нарушение от страна на техните задължения, но вместо това КЗП трябва да подават оставка, отговорните, това е престъпно поведение да разрешиш такова унижение към хората за които работиш и след това да оцясняваш че ще проверяваш дали всичко е ок от документна гредна точка - с други думи , ще проверят и ще кажат ами да всичко е точно.. Но в подобни случаи е нужна проверка от вън, защото те са наясно, всички са наясно че има фоул плей от страна на КЗП. Ако казват вързани са ни ръцете и прочие. Кажете им вие какво направихте за да ги развържите? Значи сте работили като заложници с вързани ръце и после терористите удрят с помоща на троянския си кон, и този кон все още с вързани ръце обяснява в медиите че ще прави проверка. Ама всичко ни е ясно, моля ви се, скрийте се.

EMILEN
Регистриран: 08 окт 2006, 11:27

Мнение от EMILEN » 23 дек 2021, 00:59

JKRL написа:
22 дек 2021, 19:30

http://www.three.co.uk/Store/SIM/Plans_for_phones Пак в UK срещу за £3/месец имаш неограничени минути и 5GB интернет.
Аз чак за £3/месец не можах да видя план с неограничени минути и 5GB интернет.

Потребителски аватар
JKRL
Регистриран: 18 фев 2021, 10:41

Мнение от JKRL » 23 дек 2021, 04:09

EMILEN написа:
23 дек 2021, 00:59
Аз чак за £3/месец не можах да видя план с неограничени минути и 5GB интернет.
Цитираш грешно, а форумът не те прехвърля на мнението ми в темата, където постнах офертата. Това е https://mobile.lebara.com/gb/en/msm/exc ... 0/p/441175 Само за първите 6 месеца е на тази цена, но договорът е безсрочен и можеш да се откажеш по всяко време без неустойки. Дори стандартната цена(£5.90) е доста ниска спрямо стандарта на живот в UK, дори и за България.

defierofodds
Регистриран: 11 юли 2019, 07:00

Мнение от defierofodds » 23 дек 2021, 06:24

portis10 написа:
22 дек 2021, 23:39
Мисля си, че това което операторите сега правят ще им коства в бъдеще повече от самите приходи от увеличението.
Със сигурност е така. Дори да пренебрегнем принципността, заради която много хора ще ги накажат при първа възможност, то изобщо не е за пренебрегване и практичната страна на нещата - след като веднъж са ти вдигнати таксата, нямаш никаква сигурност кога пак могат да решат да го направят и съответно ще избягваш да подписваш на скъпи договори.

mishobehar
Регистриран: 30 апр 2007, 15:06

Мнение от mishobehar » 23 дек 2021, 14:13

Между другото, радвам се, че дадохте Великобритания за пример. Ето това е един перфектно изписан случай на икономика със силна и работеща конкуренция. Някой тук ми каза да не сравнявам Черна Гора, а Румъния - оказа се, че ЧГ са доста по-близо до нашия стандарт, отколкото северните ни братя. А и отвъд Дунав има четвърти оператор, който играе контра на цените и всички свалят, за да са конкурентни.

Тук идват въпросите - 4G честотите (и базите респективно) на Макс(Тиком)/Булсат - какво ще стане с тях и най-важният въпрос - защо няма MVNO оператори у нас? От малкото държави в Европа сме, където на практика почти няма конкуренция. Бях в Македния лятото - имаше виртуален Lycamobile, който даваше безплатни СИМ карти и дори там има такъв оператор. Реално ако нов само 4G/5G оператор трябва да навлезе на пазара, сега е моментът. Макс навлязоха доста преди правилното време, но вече всички смартфони (че дори и обикновени такива) поддържат VoLTE, както и VoWifi, така че ако има голям инвеститор - има и свободни честоти в момента.

Трябва да се работи в посока повишаване на конкуренцията. Това ще се случи и с домашния интернет - в момента А1 и Вива държат огромен дял от него и реално не сме далеч от момента, в който ще стане "дуопол"

Отговори