Състояние на мрежите плюсове и минуси
-
- Регистриран: 11 юли 2019, 07:00
Re: Състояние на мрежите плюсове и минуси
Извънградско А1 винаги (Освен в по-далечното минало, когато 3Г-то навлизаше и Вива сериозно ги изпревариха тогава) са били най-добре откъм адекватно покритие (Поне 3Г, което силно се игнорира от другите, но е по-добре да имаш 3Г, отколкото нищо. А Теленор и 4Г-то игнорират и масово не ползват 900mhz, като гледам). Градско единствено проблемът беше, че 4Г-то минаваше лесно на 3Г, не знам това оправиха ли го. Броят базови станции си казва думата извънградско, а освен това при Теленор не е само това проблемът, а и честотите, и като цяло слабото покритие на една клетка сравнено с останалите оператори, дори на 2Г. Имам чувството, че при подмяната на мрежата са ползвали некачествена техника, все пак и физически са им по-малки антените.
Това е най-големият ми проблем с тях и се опитват да го оправят, напоследък държи на 4G повече. Ако върнат и агрегацията на честоти с Band 8 LTE в градовете отново, ще е супер.defierofodds написа: ↑01 фев 2022, 05:17Градско единствено проблемът беше, че 4Г-то минаваше лесно на 3Г, не знам това оправиха ли го.
Забелязвам, че последните месеци държи повече на 4Г и то на банд 3, при сила на сигнал около 110-115 дбм. Преди това винаги дропваше на 3Г.ivobel721 написа: ↑01 фев 2022, 07:48Това е най-големият ми проблем с тях и се опитват да го оправят, напоследък държи на 4G повече. Ако върнат и агрегацията на честоти с Band 8 LTE в градовете отново, ще е супер.defierofodds написа: ↑01 фев 2022, 05:17Градско единствено проблемът беше, че 4Г-то минаваше лесно на 3Г, не знам това оправиха ли го.
Може би и заради волтето са си настроили мрежата им да държи повечко 4Г сигнал.
Но забелязвам разлика между А1 и Виваком.
При първите, когато сигналът падне под 105-110 дбм, минава на банд 3, докато при Виваком до последно държи на банд 7, не зависимо от силата на сигнала и така доста често при вторите се получават по-високи скорости дори и при по-слаб сигнал.
-
- Регистриран: 11 юли 2019, 07:00
То не само държи до последно, ами и минава на 3Г, вместо на 900mhz 4Г, когато съвсем отслабне сигналът. Нещо и при тях не е съвсем както трябва настроено. Или може би и от мястото зависи, все пак не са много местата с толкова слабо 4Г в града, за да се разбере лесно.Apple_fan написа: ↑01 фев 2022, 09:12Забелязвам, че последните месеци държи повече на 4Г и то на банд 3, при сила на сигнал около 110-115 дбм. Преди това винаги дропваше на 3Г.ivobel721 написа: ↑01 фев 2022, 07:48Това е най-големият ми проблем с тях и се опитват да го оправят, напоследък държи на 4G повече. Ако върнат и агрегацията на честоти с Band 8 LTE в градовете отново, ще е супер.defierofodds написа: ↑01 фев 2022, 05:17Градско единствено проблемът беше, че 4Г-то минаваше лесно на 3Г, не знам това оправиха ли го.
Може би и заради волтето са си настроили мрежата им да държи повечко 4Г сигнал.
Но забелязвам разлика между А1 и Виваком.
При първите, когато сигналът падне под 105-110 дбм, минава на банд 3, докато при Виваком до последно държи на банд 7, не зависимо от силата на сигнала и така доста често при вторите се получават по-високи скорости дори и при по-слаб сигнал.
Ъммм... твоят телефон не може ли да агрегира честоти? Дали са агрегирани 3+1+7 или 7+1+3 няма значение за скоростта на теглене, а само върху скоростта на качване (качването се извършва чрез основната). Виваком обича при лош сигнал от антена с всичко да ме държи само на Band 3 без да агрегира 1, 7 или 8, което допринася до по-ниски скорости.Apple_fan написа: ↑01 фев 2022, 09:12Но забелязвам разлика между А1 и Виваком.
Виваком държи много повече на 4G (до -118 dBm мисля) и има силен приоритет за LTE 2600 дори когато има станция само с 900+1800+2100 до теб. В последния сценарий скоростите са по-ниски поради лошата приоритизация на честотите. На устройства с активно 5G нямат този проблем, защото тогава слагат за основна LTE 2100.
Проритизацията на скоростта на Виваком е под всякаква критика, предплатената ми има ужасяващи скорости в градовете, но в провинцията има перфектни такива.
-
- Регистриран: 22 яну 2007, 10:50
А1 нямат никакъв роуминг за мобилен интернет в Италия с Водафон Италия.
Пълна трагедия.
След два рестарта на телефона пак няма нет, а от кол центъра на А1 просто ми казаха: " Сменете си оператора".
Явно сами го желаят.
Двама приятели още преди месеци ми бяха разказали за този проблем и за нервите, които са скъсали с А1 в Италия, но явно на А1 хич не им пука за това.
Единият се прехвърли на Вива, другият на Теленор и сега нямат никъде проблеми.
Явно ще последвам примера им.
Пълна трагедия.
След два рестарта на телефона пак няма нет, а от кол центъра на А1 просто ми казаха: " Сменете си оператора".
Явно сами го желаят.
Двама приятели още преди месеци ми бяха разказали за този проблем и за нервите, които са скъсали с А1 в Италия, но явно на А1 хич не им пука за това.
Единият се прехвърли на Вива, другият на Теленор и сега нямат никъде проблеми.
Явно ще последвам примера им.
много ми е любопитно някой дали се е пренесъл към А1 и какви са му впечатленията
Аз след дълги години на Теленор минах преди 2 месеца на А1 и съм втрещен как е възможно в 21 век някой да предлагат толкова некачествена услуга. Разговорите са тотал щета, VoLTE ..... думи нямам ( прекратява разговора при преминаване от 5/4g на 3g докато се провежда , работи както и когато му е кеф ) , интернета го има ама не съвсем, единствения плюс ако може да се нарече е ,че при 3g страниците се зареждат доста бързо .... Нищо,че в другите държави започнаха да го изключват ние тепърва го развиваме явно ....
Имам и една служебна на Виваком , там съм на кантар да кажа дали са една идея по-добре от А1 .
За мен най-качествена услуга предлагат от Теленор. Разговорите са просто без думи с кристално качество, свързването е мигновено. Интернета е стабилен, поне на местата които аз посещавам из България не съм имам значителни проблеми.
За съжаление с глупостта си се прецаках и сега ще им сърбам попарата на А1 докато успея пак да се върна на Теленор
Имам и една служебна на Виваком , там съм на кантар да кажа дали са една идея по-добре от А1 .
За мен най-качествена услуга предлагат от Теленор. Разговорите са просто без думи с кристално качество, свързването е мигновено. Интернета е стабилен, поне на местата които аз посещавам из България не съм имам значителни проблеми.
За съжаление с глупостта си се прецаках и сега ще им сърбам попарата на А1 докато успея пак да се върна на Теленор
Да де да смениш роуминг оператора... Ползваш друг роуминг оператор в Италия,ако държиш на Водафон сменяш А1.
Аз се пренесох на А1 Април миналата година и съм доволен от услугата им. Проблеми с Волте имах в началото с невъзможност за набиране на номер в мрежата на А1 без Волте. От Септември този проблем при мен го няма. Служебните са ни на Вива и толкова лоша телефония не съм имал никога. Определено телефонията на Теленор е най-добра като качество.
От 10 януари аз също съм абонат на А1, след почти 20 години на Глобул/Теленор. Услугата им е меко казано лоша. В сграда на 80%от случаите съм на 3G, volte работи когато си иска. В селата около Пловдив ( Белозем, Шишманци, Чалъкови и др.) мрежата е плачевна влезнали в къща или сграда съм на 3G. Не се побирам в кожата си за тая глупост, която сътворих. С Теленор всичко беше супер. Причината за смяна на оператора е хубавите роуминг пакети с Турция на А1, но не си струва качеството е лошо.