Състояние на мрежите плюсове и минуси

Apple_fan
Регистриран: 24 ное 2013, 14:39

Re: Състояние на мрежите плюсове и минуси

Мнение от Apple_fan » 22 фев 2022, 17:39

trynkata написа:
22 фев 2022, 17:07
Arthur написа:
22 фев 2022, 14:15
много ми е любопитно някой дали се е пренесъл към А1 и какви са му впечатленията
От 10 януари аз също съм абонат на А1, след почти 20 години на Глобул/Теленор. Услугата им е меко казано лоша. В сграда на 80%от случаите съм на 3G, volte работи когато си иска. В селата около Пловдив ( Белозем, Шишманци, Чалъкови и др.) мрежата е плачевна влезнали в къща или сграда съм на 3G. Не се побирам в кожата си за тая глупост, която сътворих. С Теленор всичко беше супер. Причината за смяна на оператора е хубавите роуминг пакети с Турция на А1, но не си струва качеството е лошо.
Трите оператора имат детайлни карти на покритие, вижда се, че А1 са доста зле в региона около Пловдив и Пазарджик, Теленор и Виваком са доста по-добре. Не знам защо не си проверил какво е покритието в региона.

kanar
Регистриран: 17 сеп 2014, 15:38

Мнение от kanar » 22 фев 2022, 17:43

Аз пътувам доста из България не е само там . Проблема е ,че дори там където има и пълен обхват на мрежата услугата е кенеф.
Утре ще звъня на акаунт мениджъра да видя как мога да махна картата от А1 , не мога да се мъча пове.

trynkata
Регистриран: 31 яну 2010, 19:57

Мнение от trynkata » 22 фев 2022, 18:12

Apple_fan написа:
22 фев 2022, 17:39
trynkata написа:
Arthur написа:
22 фев 2022, 14:15
много ми е любопитно някой дали се е пренесъл към А1 и какви са му впечатленията
От 10 януари аз също съм абонат на А1, след почти 20 години на Глобул/Теленор. Услугата им е меко казано лоша. В сграда на 80%от случаите съм на 3G, volte работи когато си иска. В селата около Пловдив ( Белозем, Шишманци, Чалъкови и др.) мрежата е плачевна влезнали в къща или сграда съм на 3G. Не се побирам в кожата си за тая глупост, която сътворих. С Теленор всичко беше супер. Причината за смяна на оператора е хубавите роуминг пакети с Турция на А1, но не си струва качеството е лошо.
Трите оператора имат детайлни карти на покритие, вижда се, че А1 са доста зле в региона около Пловдив и Пазарджик, Теленор и Виваком са доста по-добре. Не знам защо не си проверил какво е покритието в региона.
Картите на покритие ги разгледах и наистина очаквах да е една идея по зле от Теленор, но не очаквах да е чак толкова зле. По селата дори на 3G интернет не тръгва, мъка е. В Пловдив влизам в сграда и прехвърля на 3G, излизам става 4G и трябва да мина през самолетен режим за да се появи volte. Нямам думи, незнам как ще ги изтърпя 2 години.

mamuta70
Регистриран: 11 фев 2010, 21:11

Мнение от mamuta70 » 22 фев 2022, 20:17

kanar написа:
22 фев 2022, 14:39
Аз след дълги години на Теленор минах преди 2 месеца на А1 и съм втрещен как е възможно в 21 век някой да предлагат толкова некачествена услуга. Разговорите са тотал щета, VoLTE ..... думи нямам ( прекратява разговора при преминаване от 5/4g на 3g докато се провежда , работи както и когато му е кеф ) , интернета го има ама не съвсем, единствения плюс ако може да се нарече е ,че при 3g страниците се зареждат доста бързо .... Нищо,че в другите държави започнаха да го изключват ние тепърва го развиваме явно ....
Имам и една служебна на Виваком , там съм на кантар да кажа дали са една идея по-добре от А1 .
За мен най-качествена услуга предлагат от Теленор. Разговорите са просто без думи с кристално качество, свързването е мигновено. Интернета е стабилен, поне на местата които аз посещавам из България не съм имам значителни проблеми.
За съжаление с глупостта си се прецаках и сега ще им сърбам попарата на А1 докато успея пак да се върна на Теленор
Хубавото при Теленор е че мрежата им е изцяло с оборудване на Huawei с произтичащите от това последствия като лесна настройка на всички мрежови компоненти и от там предоставянето на качествена услуга. При Виваком и най-вече при А1 мрежовото оборудване е сбирщайн от различни доставчици и както се досещате не всичко работи както трябва. Точно по тази причина големите чужди оператори залагат при избора си на един вендор за да предоставят качествена и безпроблемна мобилна услуга.

ivobel721
Регистриран: 05 юни 2018, 17:37

Мнение от ivobel721 » 22 фев 2022, 21:18

angelstamb написа:
22 фев 2022, 10:38
А1 нямат никакъв роуминг за мобилен интернет в Италия с Водафон Италия.
Пълна трагедия.
След два рестарта на телефона пак няма нет, а от кол центъра на А1 просто ми казаха: " Сменете си оператора".
Явно сами го желаят.
Имал съм проблеми да се свързвам с оператори в чужбина, с които А1 твърдят, че имат 4G роуминг, но А1 дори твърдят, че имат 5G роуминг с vf IT. Ппц А1 винаги имат достъп по vodafone в чужбина и дори се свързва с тях по подразбиране. WINDTRE толкова ли са зле, че не можеш да ги ползваш? Последно бях в Италия преди 3 години и ползвах vodafone и WINDTRE без проблем с картата ми на А1.

vodafone IT вече нямат 3G и може би това ти създава проблем? В Германия аз можех да ползвам и трите оператора с 4G, а Telekom и vodafone с 5G, но понеже никой няма 3G там вече, понякога с Telekom телефонът ми засядаше на 2G и не искаше да пусне 4G. А пък Виваком отказваха тотално да се свържат с Telekom в Baden-Württemberg (не само на мен), докато знам, че в München на приятел с Виваком му работи Telekom.

Ако гледаме Италия, Теленор и Виваком имат достъп до всички оператори и от тази гледна точка може би са по-добре за там. Но пък мобилния интернет в Италия е много евтин и винаги можеш да си вземеш местна сим карта.

А другите оплакващи се тук не разбирам защо не тествахте оператора с предплатена карта преди да минете на тях... Аз пробвах и Теленор, и Виваком и особоно вторите не са за мен към момента и си стоя на А1 като доволен клиент от мрежата им, но не и от ужасното обслужване на некадърния им персонал.

alexandrov1
Регистриран: 29 юни 2012, 20:36

Мнение от alexandrov1 » 22 фев 2022, 21:41

trynkata написа:
22 фев 2022, 18:12
Apple_fan написа:
22 фев 2022, 17:39
trynkata написа:

Картите на покритие ги разгледах и наистина очаквах да е една идея по зле от Теленор, но не очаквах да е чак толкова зле. По селата дори на 3G интернет не тръгва, мъка е. В Пловдив влизам в сграда и прехвърля на 3G, излизам става 4G и трябва да мина през самолетен режим за да се появи volte. Нямам думи, незнам как ще ги изтърпя 2 години.
Не са чак толкова зле А1. На открито и без да се движиш с кола, в повечето случаи, може да се говори спокойно и разбираемо.

Относно качеството на телефонията при червените, да, не е съизмеримо с първенците от Теленор, те са недостижимо напред в тези дисциплини.

Ако имаш основен телефон на Виваком или на Теленор, не виждам голям проблем да се ползва карта на А1, препоръчително в по-големите градове.

Поздрави

и гледайте позитивно на нещата 👍

trynkata
Регистриран: 31 яну 2010, 19:57

Мнение от trynkata » 22 фев 2022, 22:24

И така да обобщя за себе си. При мен водещото беше роуминга в Турция ( предстои да прекарвам около 5 дни всеки месец там за поне година). Теленор нямат адекватен пакет за там, и след като разгледах другите два оператора какво предлагат се спрях на А1. Прегледах и картата на покритие и ме удовлетвори за местата, които посещавам най-често. Но реалността се оказа друга, за разговори става, за нет извън града е лошо, когато съм в сграда, почти винаги съм на 3G и нета бавен или го няма. Качеството на разговора е по-лошо от това на Теленор с който и оператор да говоря, освен с друг от мрежата на А1. Телефона който ползвам с А1 е същия с който ползвах и Теленор ( Xiaomi Redmi Note 6 Pro ). Ще си изпълня договора с А1, а след 2 години ще го мисля, дано Теленор добавят подобен роуминг пакет за в Турция, а може и да не се налага да стоя вече там. Хубава вечер от мен.

Apple_fan
Регистриран: 24 ное 2013, 14:39

Мнение от Apple_fan » 22 фев 2022, 22:56

mamuta70 написа:
22 фев 2022, 20:17
kanar написа:
22 фев 2022, 14:39
Аз след дълги години на Теленор минах преди 2 месеца на А1 и съм втрещен как е възможно в 21 век някой да предлагат толкова некачествена услуга. Разговорите са тотал щета, VoLTE ..... думи нямам ( прекратява разговора при преминаване от 5/4g на 3g докато се провежда , работи както и когато му е кеф ) , интернета го има ама не съвсем, единствения плюс ако може да се нарече е ,че при 3g страниците се зареждат доста бързо .... Нищо,че в другите държави започнаха да го изключват ние тепърва го развиваме явно ....
Имам и една служебна на Виваком , там съм на кантар да кажа дали са една идея по-добре от А1 .
За мен най-качествена услуга предлагат от Теленор. Разговорите са просто без думи с кристално качество, свързването е мигновено. Интернета е стабилен, поне на местата които аз посещавам из България не съм имам значителни проблеми.
За съжаление с глупостта си се прецаках и сега ще им сърбам попарата на А1 докато успея пак да се върна на Теленор
Хубавото при Теленор е че мрежата им е изцяло с оборудване на Huawei с произтичащите от това последствия като лесна настройка на всички мрежови компоненти и от там предоставянето на качествена услуга. При Виваком и най-вече при А1 мрежовото оборудване е сбирщайн от различни доставчици и както се досещате не всичко работи както трябва. Точно по тази причина големите чужди оператори залагат при избора си на един вендор за да предоставят качествена и безпроблемна мобилна услуга.
В случая няма значение на кого е оборудването, защото в конкретните населени места няма изградена базова станция, за да има качествено покритие. Просто има региони, където А1 са доста слаби и Пловдивския е един от тях. Да не говорим, че и по брой мобилни абонати са доста под Теленор там и реално не виждат смисъл в инвестиране там.
Също така това за мимаването на 3Г в сгради при А1 е до настройка на мрежата, т.е при еди колко си слаб сигнал да минава на 3Г. При мен в София, там където живея, редовно мрежата дропваше на 3Г, от няколко месеца го направиха така че да държи 2/5 черти поне. Явно в Пловдив не са го оправили.
Това е и основен недостатък на 4Г мрежата на А1, че в райони с по-слаб сигнал мрежата дропва до 3Г, ако не е зададен приоритет на 4Г. Теленор и Виваком го нямат този проблем. Там нета е бърз дори и при по-слаб сигнал.
Иначе е нормално при 3Г да няма много нет, все пак от него се отне доста ресурс за да се даде на 4Г мрежата.
И така. Наистина Теленор се оказаха най-качествения оператор в последните години-единствени те не пуснаха 4Г на 900 мхц, за да се фукат с голямо покритие, а заложиха и на качествените разговори и услуги.

kanar
Регистриран: 17 сеп 2014, 15:38

Мнение от kanar » 23 фев 2022, 10:27

Мамка им за съжаление ще трябва да ги изтърпя 2 г трябва да платя всички такси до края на договора ако искам да го прекратя защото било на фирма ....
Днес от сутринта съм на 3g , рестартирах телефона 3 пъти но не захапва по-нагоре. Явно пак човъркат нещо.

ivobel721
Регистриран: 05 юни 2018, 17:37

Мнение от ivobel721 » 23 фев 2022, 11:55

kanar написа:
23 фев 2022, 10:27
Мамка им за съжаление ще трябва да ги изтърпя 2 г трябва да платя всички такси до края на договора ако искам да го прекратя защото било на фирма ....
Днес от сутринта съм на 3g , рестартирах телефона 3 пъти но не захапва по-нагоре. Явно пак човъркат нещо.
С какво устройство си?
Аз на Galaxy S21 си заключвам към 4G/5G честотите, ако пада твърде често на 3G, и слагам някоя 2G/3G честота, която я нямаме в България, така че телефонът да стои на 4G/5G и VoLTE да работи (ако не сложиш никакво 2G/3G са настроили VoLTE да не пуска). Но пък в същото време при мен VoLTE никога не е прекъснало разговор.
https://play.google.com/store/apps/deta ... l=en&gl=US

Отговори