СЕРИЯТА IPHONE 14 ИЗПОЛЗВА ПОВЕЧЕ КИТАЙСКИ КОМПОНЕНТИ ОТ ПО-СТАРИТЕ МОДЕЛИ
СЕРИЯТА IPHONE 14 ИЗПОЛЗВА ПОВЕЧЕ КИТАЙСКИ КОМПОНЕНТИ ОТ ПО-СТАРИТЕ МОДЕЛИ
Вътрешността на серията iPhone 14 разкрива, че устройството е толкова китайско, колкото и американско. Добре е, ако сте против китайските марки и използвате iPhone. Ако обаче сте против китайските технологии и използвате iPhone, значи използвате китайски технологии. В момента всеки модел от серията iPhone 14 използва китайска технология. Независимо дали отвън или отвътре има китайски технологии. Серията OLED екрани на iPhone 14, екрани с органични светодиоди, високоговорители, батерии, чипове с флаш памет и други компоненти са от китайски компании.
Re: СЕРИЯТА IPHONE 14 ИЗПОЛЗВА ПОВЕЧЕ КИТАЙСКИ КОМПОНЕНТИ ОТ ПО-СТАРИТЕ МОДЕЛИ
Изполват компоненти сглобени в Китай и други страни по американски технологии. Тъй,че сглобени компоненти в Китай да, китайски технологии категорично не.
Не са китайски технологии, но не са и американски. Нито OLED технологията е американска, нито Li-Ion батерия, нито паметите, нито дори ARM архитектурата.
Ако на машината произвеждаща литографии на ASML в която е бъкано с американски патенти не казваш американска технология здраве му кажи.
Така ли? По тази логика повече е бъкано с европейски патенти, защото основите на електротехниката и електрониката са поставени в Европа, не в САЩ. Но всъщност ARM архитектурата е английска, не американска, пък машините за литография най-вероятно са правени в Япония, но ти си вярвай, че всичко е американска технология.
Китайците имат собствена (или копирана за сега няма повече инфо) технология за 7nM. Въпреки че не е толкова съвършенна дори в момента им позволява да произвеждат масово чипове с нея. Харчат най много пари за R&D така че според мен скоро (в тази сфера скоро е 5+ години) няма да има пречки и да я усъвършенстват за да са независими от санкциите.
-
- Регистриран: 19 ное 2018, 22:29
Те не крадат, а си взимат.reedsolomon написа: ↑18 окт 2022, 22:56
Ако има нещо, за което китайците НЕ дават пари, това е за R&D, защото масово крадат - къде по-добре, къде по-зле.
Пиши си глупости не ми пречишreedsolomon написа: ↑18 окт 2022, 22:56Ако има нещо, за което китайците НЕ дават пари, това е за R&D, защото масово крадат - къде по-добре, къде по-зле.
А ето и фактите - 7нМ технологията на SMIC се базира на усъвършенстван deep ultraviolet (DUV) процес докато всички останали производители развиват extreme ultraviolet lithography (EUV) процес така че и да искат няма как да крадат от някой понеже DUV литографията при другите е спряла на ниво 10nM при преминаване към EUV.
-
- Регистриран: 19 ное 2018, 22:29
Или с други думи, китайците слагат вода пред лещите, за да напънат старата технология до ръба на възможностите й, защото е по-евтина, тъй като съществува отдавна (отново разработена не от тях), докато останалите развиват EUV, защото по-късата дължина на вълната й позволява и по-добра резолюция. А когато и EUV поостарее, китайците пак ще я ползват наготово, твърдейки, че са разработили нещо невероятно.
Иначе, винаги ме забавляват изказвания на "специалисти по всичко" от типа "пиши си глупости, не ми пречиш". Един вид - човекът знае всичко, останалите са глупаци и са под нивото му...
Иначе, винаги ме забавляват изказвания на "специалисти по всичко" от типа "пиши си глупости, не ми пречиш". Един вид - човекът знае всичко, останалите са глупаци и са под нивото му...