ЕС може да забрани продажбата на нови автомобили и микробуси с ДВГ от 2035

Spikul
Регистриран: 23 ное 2014, 12:17

Re: ЕС може да забрани продажбата на нови автомобили и микробуси с ДВГ от 2035

Мнение от Spikul » 04 ное 2022, 21:48

Johnniie написа:
03 ное 2022, 19:03
Ще се опитам да отговоря доколкото е възможно.
1. Сметките са правени при поръчката на автомобила месец Август мисля и цените са на база цените тогава. Цената на бензина за последния месец усреднено е 2,95лв, не знам къде ги виждате тези 2,6лв. Моите сметки са ако не се лъжа на цена 3,3лв.
2. Смяна масло на 10к километра на Артеон 2021 с 2 филтъра е точно 720лв с ДДС. Смяната е на 10к километра по гаранционни условия.
3. Смяна на дискове е по гаранционни условия и няма бягане от тях. Износени или не се сменят. Цената е оринетировъчна на база такова облсужване на гаранционен автомобил Санта Фе в ИНД Комерс от 2021г. Там цената е 3.5к. Смятам,че ще е по-ниска за Туксон само и единствено заради това,че е по-достъпен модел,но пък никъде не е калкулирана инфлацията.
Аз не казвам кой какъв автомобил да кара. Всеки си прави избора за себе си. При нас избора беше улеснен от факта,че така или иначе ще купуваме нов автомобил и разликата в цената не е толкова голяма. Ако се купува автомобил "запазен" на 10 години там ситуацията е коренно различна. Както казах въпрос на избор. Аз карам служебен дизелов авотмобил,но за семеен избрахме електричката. А и да не си помислете,че я караме вече :) , чакане му е майката.
Поздрави.

ПС: Обслужването на Артеона е 720лв, не 870лв моя грешка сега погледнах фактурата.
Screenshot 2022-11-03 at 17.08.571.jpg
1. Както казах в сметките на бензина няма как да не се калкулира отстъпката от 25 ст плюс 5 стотинки с карта. Ето например в София на Лукойл до Орион за А-95, цената е 2,90 лв, но с тези 30 ст отстъпа става 2,60 лв. Август също имаше такава отсъпка, така че сметките ти просто не са коректни в случая.
2. Сравняваш с Артеон, който е един вид наследник на Фаетон, а той беше в най-високия клас.
3. Смяна на дискове ако е заложена по гаранция, спокойно може и да го направят и за електричката, след като не ги вълнува износването.
Та както казах, за мен такива сметки не може да са коректни, защото разликата е на кантар и то след 7 години или 70 000 км експлоатация.
Много е относително всичко, но и всеки сам си решава защо и каква кола да кара, след като сам си я плаща.

defierofodds
Регистриран: 11 юли 2019, 07:00

Мнение от defierofodds » 05 ное 2022, 06:59

12lkjhgfds написа:
05 ное 2022, 06:50
Johnniie написа:
04 ное 2022, 10:48
Както казах дали и какво бъдещето ще покаже. Нито съм против ДВГ, нито съм фанатик на тема електрички. Не съм съгласен с определенито,че електрически автомобил е само за града в момента определено и вече има станции които осигуряват 30' зареждане 300км пробег. Нормален ДВГ с един резервоар изминава около 700-900км, макар пак да зависи от автомобила. Сегашния ни семеен автомобил Аутлендър 2010 изминава с един резервоар бензин около 450-500км. От моя гледна точка честотата на зареждане няма да е много по различна. Ако сравнявам с Артеона има чувствителна разлика в пробега. Артеона изминава около 1000км с един резервоар. Както казах въпрос на личен избор. Кога цената на електрическата енергия ще се изравни с фосилните горива смятам никой не може да каже към момента.
Поздрави.
Личният избор си е хубаво нещо, но винаги идва след използване на собствената логика...

И аз, и куп хора около мен караме нови коли от магазина, а не 15+ годишни каруци свалени от автовоза. Текущо в семейството имаме 3 коли извадени от магазина в някакъв момент в последните 4 години и при всичките съм смятал внимателно разходите като човека и крайният резултат все беше с лек превес за ДВГ-то заради безобразната цена на електричките. Но НЕ цената ме е спряла да купя кола на ток, а зверските ограничения:
- зареждането е бавно и нерядко проблемно, не рядко зарядните станции са повредени или не работят с пълната си мощност- смяташ ли, че ми помага зарядна станция която незнайно що подава 3-4квт вместо 20? И така 3 месеца докато я оправят...
- станциите са изключително малко дори и в града, а извън него са супер рядко срещани
- бързите зарядни са буквално единици
- магистралният разход при постоянни скорости над 120км./ч. е убийствен. С коя да е кола можеш да минеш магистралата Бургас-София със 140км./ч. на темпомат, с електричката е невъзможно. С моята кола съм постигал средна скорост на този маршрут над 160км./ч. и в Бургас все още си имах нафта в резервоара- 10 мин. да заредя догоре и пак съм на линия да се върна до София със същото темпо...
- и не, зареждането у дома НЕ Е решение

И за финал- изминал съм едни 7-8000км. с Тесла в Германия и Франция и дори там положението с дългите преходи е трагично. А най-противното нещо е да ти остават 50км. пробег, да стигнеш до Суперчардж станцията на Тесла с 8-10 места и да ги намериш всичките заети... Следващата зарядна станция (каква да е) се намира на 40км. и ти е извън маршрута- или губиш 1+ часа в пътуване + молби да има свободен кабел, или седиш в колата и чакаш някой да освободи място за зареждане. Чакал съм и по 1 час... И после чакаш да зареди- найс, а...

Тея коли ще станат масови когато:
- цените им паднат с 30%, абсурдно да дам 80+ бона за кола която не може да излезе от града
- батериите им станат много по-мощни и осигуряват над 1500км. РЕАЛЕН пробег зимата
- или батериите остават на ниво 500км. като сега, но стават масови бързите зарядни даващи по 300+квт
- под "масови" разбирайте на всяка сегашна бензиностанция да има поне по 2 кабела за бързо зареждане
Като засегнахме разхода, предполагам и при престой на едно място електричката изкарва драстично по-малко време с едно зареждане заради климатика, особено пък зимата, когато също е на климатик и по всяка логика трябва да харчи още повече спрямо работата му на студено през лятото.

И друг фактор, който традиционно се пренебрегва от типичните консуматори-материалисти е доколко вредна и опасна е технологията. Наскоро имаше клипче, в което човек показваше каква огромна електромагнитна радиация се излъчва при зареждане. Също като с блутут слушалките. Хем неудобно само да зареждаш, хем вредно. Обаче дресираха народа, че това е най-нормалното нещо и хич не им дреме за жак за слушалки.

Johnniie
Регистриран: 20 апр 2013, 16:35

Мнение от Johnniie » 05 ное 2022, 15:49

Spikul написа:
04 ное 2022, 21:48
Johnniie написа:
03 ное 2022, 19:03
Ще се опитам да отговоря доколкото е възможно.
1. Сметките са правени при поръчката на автомобила месец Август мисля и цените са на база цените тогава. Цената на бензина за последния месец усреднено е 2,95лв, не знам къде ги виждате тези 2,6лв. Моите сметки са ако не се лъжа на цена 3,3лв.
2. Смяна масло на 10к километра на Артеон 2021 с 2 филтъра е точно 720лв с ДДС. Смяната е на 10к километра по гаранционни условия.
3. Смяна на дискове е по гаранционни условия и няма бягане от тях. Износени или не се сменят. Цената е оринетировъчна на база такова облсужване на гаранционен автомобил Санта Фе в ИНД Комерс от 2021г. Там цената е 3.5к. Смятам,че ще е по-ниска за Туксон само и единствено заради това,че е по-достъпен модел,но пък никъде не е калкулирана инфлацията.
Аз не казвам кой какъв автомобил да кара. Всеки си прави избора за себе си. При нас избора беше улеснен от факта,че така или иначе ще купуваме нов автомобил и разликата в цената не е толкова голяма. Ако се купува автомобил "запазен" на 10 години там ситуацията е коренно различна. Както казах въпрос на избор. Аз карам служебен дизелов авотмобил,но за семеен избрахме електричката. А и да не си помислете,че я караме вече :) , чакане му е майката.
Поздрави.

ПС: Обслужването на Артеона е 720лв, не 870лв моя грешка сега погледнах фактурата.
Screenshot 2022-11-03 at 17.08.571.jpg
1. Както казах в сметките на бензина няма как да не се калкулира отстъпката от 25 ст плюс 5 стотинки с карта. Ето например в София на Лукойл до Орион за А-95, цената е 2,90 лв, но с тези 30 ст отстъпа става 2,60 лв. Август също имаше такава отсъпка, така че сметките ти просто не са коректни в случая.
2. Сравняваш с Артеон, който е един вид наследник на Фаетон, а той беше в най-високия клас.
3. Смяна на дискове ако е заложена по гаранция, спокойно може и да го направят и за електричката, след като не ги вълнува износването.
Та както казах, за мен такива сметки не може да са коректни, защото разликата е на кантар и то след 7 години или 70 000 км експлоатация.
Много е относително всичко, но и всеки сам си решава защо и каква кола да кара, след като сам си я плаща.
1. Няма как да се калкулира отстъпка за гориво която ще е в сила няколко месеца, когато се прави калулация на разход за 7 години.
2. Казвам моя опит с обслужване на чисто нов атомобил. Ти защо сравняваш с Октавия от ниския клас?
3. Смяна на дискове е заложена и няма бягане от нея. Ioniq 5 няма заложена такава поддръжка. Най-скъпата е смяна на антифриза на батерията на 3-та година. Другото е преглед за 40лв.
Кой какъв авотмобил да кара какта каза е личен избор.
Поздрави.

Spikul

Мнение от Spikul » 05 ное 2022, 18:01

Johnniie написа:
05 ное 2022, 15:49

1. Няма как да се калкулира отстъпка за гориво която ще е в сила няколко месеца, когато се прави калулация на разход за 7 години.
2. Казвам моя опит с обслужване на чисто нов атомобил. Ти защо сравняваш с Октавия от ниския клас?
3. Смяна на дискове е заложена и няма бягане от нея. Ioniq 5 няма заложена такава поддръжка. Най-скъпата е смяна на антифриза на батерията на 3-та година. Другото е преглед за 40лв.
Кой какъв авотмобил да кара какта каза е личен избор.
Поздрави.

1. Как тогава изобщо калкулираш цената на бензина? На каква база стъпваш, че да знаеш колко време ще е отстъпката? Откъде знаеш каква ще е цената на петрола в бъдеще и каква ще е цената на електроенергията след 5 години примерно? Аз ти казвам в момента колко е и не гадая какво ще стане след 7 години експлоатация.
2. Къде видя да сравнявам Октавия? Правиш ли разлика между Супърб с 280 к.с. и Октавия в ниския клас с 120 к.с.???
3. Както казах, не при всички е заложена смяна на дискове, но както и да е. Всеки гледа от неговата си камбанария.
За това няколко пъти писах, че сметките ти са доста пристрастни, но и също няколко пъти написах, че за мен не това е проблем да не си купя електричка, а силното им ЕМП.
За това всеки си решава как да си харчи парите и какво му доставя удоволствие в една кола.

d0n1
Регистриран: 16 юни 2017, 02:01

Мнение от d0n1 » 06 ное 2022, 14:18

defierofodds написа:
05 ное 2022, 06:59
Като засегнахме разхода, предполагам и при престой на едно място електричката изкарва драстично по-малко време с едно зареждане заради климатика, особено пък зимата, когато също е на климатик и по всяка логика трябва да харчи още повече спрямо работата му на студено през лятото.
Това е много грешно предположение. Тесла с пуснат климатик консумира към 800ват/ч. Батериите са между 60 и 80квч, така че може да изкара на място с пуснат климатик между 3 и 4 дни.

Малолитражен автомобил гори на място с пуснат климатик поне 2л/час. Т.е. може да изкара най-много един ден

d0n1
Регистриран: 16 юни 2017, 02:01

Мнение от d0n1 » 06 ное 2022, 15:45

12lkjhgfds написа:
06 ное 2022, 15:03
Като стане студено, да е поне -3 градуса, ще ти докарам една Тесла Х и някой новичък дизел с подобен обем на купето и ще мерим кой, кога и с какъв разход ще затопли колата до 25 градуса. Цъкаме бутона "авто" и чакаме... Електричката вероятно ще победи по скорост на затопляне (не е сигурно), но ще ревеш като видиш разхода...
И вярвай ми, климатика на електричката хич не ползва 800 вата- лично проверявано няколко пъти и шансът лятото консумацията да падне под 1,5квт е от минимален към никакъв. Сега когато реално няма какво толкова да се топли или охлажда може и да падне до около 1квт, но лятото забрави, а за зимата е абсурд да падне под 4квт потребление...

И не е коректно да сравняваш малолитражка (значи недоразумение тип Сандеро за 30 бона) с кола за 4-5 пъти повече пари. Даже предлагам да тестваме колите в реални условия- сутринта палиш и отиваш тихо и кротко на работа. Тогава може и да ти опада козината като се наложи и батерията да бъде затопляна и видиш колко реално ток заминава.
Предполагам, че тесла-та ти не е с новите термопопми, които са 2-3 пъти по-ефективни?

Нарочно дадох пример с малолитражка, защото е икономична. Реално, ако сравним консумацията с кола с голям двигател, разходът със сигурност ще отиде към 3-4л/ч. Това с първоначалния висок разход го има и при ДВГ. В студа, докато изкарам колата от двора и загрее, разходът ми е към 30-40/100 бензин (за 280кс)

Потребителски аватар
npet
Регистриран: 07 фев 2014, 12:05
Контакти:

Мнение от npet » 06 ное 2022, 23:03

.
Последна промяна от npet на 07 яну 2023, 13:39, променено общо 1 път.
-

Потребителски аватар
npet
Регистриран: 07 фев 2014, 12:05
Контакти:

Мнение от npet » 06 ное 2022, 23:14

.
Последна промяна от npet на 07 яну 2023, 13:39, променено общо 1 път.
-

Spikul

Мнение от Spikul » 07 ное 2022, 06:46

1. Калкулира се това което плащаш в момента. Иначе ако искаш си калкулирай и 10 лева за литър, но аз кристална топка нямам.
2. Артеона не е само СС, а е между него и Файтон.

defierofodds
Регистриран: 11 юли 2019, 07:00

Мнение от defierofodds » 07 ное 2022, 08:54

Хубаво сравняваме някакви премиум модели, ама какво става ако погледнем какво се предлага за 30К+?
Аз току-що го направих. Електричките почват от 45 к.с. и гаранция на батериите 8 години (Което на практика вероятно ще е и срокът на годност на автомобила...все пак батериите стареят даже и да не се ползват). срещу 100 к.с. (Има и 85 к.с, примерно, но на близка цена няма нито една електричка да сравняваме).
Е, сериозно, как да си купи електричка човек, на когото парите са му фактор? На когото не са, той пък няма да прави толккова тънки сметки за разходите така или иначе, а ще избира по това кой модел повече го кефи (С някои изключения, разбира се, както видяхме имаше такова изключение тук в темата).

Отговори