БОБ прекрати ли дейност?

ivk8l
Регистриран: 14 юни 2023, 17:43

Re: БОБ прекрати ли дейност?

Мнение от ivk8l » 28 юни 2023, 20:26

В кореспонденцията A1 признаха, че прилагането на новия тарифен план към договора е станало едностранно от тяхна страна.
"ЗАКОН ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ СЪОБЩЕНИЯ"

Чл. 226. (1) Преди потребителят да бъде обвързан от договор или от предложение за сключване на договор, предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни услуги, различни от услуги за пренос при свързване машина-машина, предоставят следната относима към заявената услуга информация:
[...]
12. цени на предоставяните услуги и доколкото е приложимо, съответните цени за активиране на електронната съобщителна услуга, както и за всички повтарящи се или свързани с потреблението такси;
[...]

Чл. 227. (1) Информацията по чл. 226, ал. 1 не подлежи на промяна, освен ако страните писмено не се договорят за това преди сключване на договора.
По закон, за да може A1 да промени едностранно договора, в него трябва да има клауза, която описва как и при какви условия може да стане това.

Комисията за регулиране на съобщенията е определила точния формат, който трябва да се спази, а именно:
ОБЩИ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ ЕЛЕКТРОННИ СЪОБЩЕНИЯ ОТ 2008 Г.
Чл. 43. Предприятията съставят условията на индивидуалния договор при спазване на изискванията по ал. 2 - 8 и ал. 12 на този член.
[...]
(4) Условията по ал. 1, регламентиращи срока на индивидуалния договор, както и реда за неговото подновяване и прекратяване, се изписват с получер шрифт (bold), чийто размер е най-малко с 20 % по-голям от размера на шрифта, с който са изписани останалите условия на индивидуалния договор, но не по-малък от 12 пункта (точки).
[...]
(6) По реда на ал. 4 се изписват и условията, регламентиращи правото на предприятието да измени едностранно индивидуалния договор.
При нашите договори, не само че липсва такава клауза, но има две други (3.2 и 3.3) които постановяват, че тарифният план е приложен като неотменима част от договора, и че промени по договора (приложения/анекси) стават само с подпис.

С други думи, едностранната промяна на договора от A1 е напълно незаконна. Освен в случаите изрично разрешени от закона, като например инфлационната корекция на месечната такса ако инфлацията е над 1%.
Въпреки настойчивите ни искания, A1 така и не можаха да посочат конкретен закон, който им дава право на едностранна промяна.

Един от сговорчивите служители на A1 се опита да ни обясни, че при изтичане срока на договор, според общите условия A1 има право да промени тарифата. Само дето договорите на БОБ не са срочни, и Общите условия не могат да променят клаузите на самите договори.
(В договора има клауза, че за всички въпроси, които не са уредени в договора, се спазват общите условия. Общите условия на A1 им дават право да прекратят договора без никакви основания.)

Друго нарушение е, че A1 дори не са спазили процедурата за промяна на условията.
ОБЩИ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ ЕЛЕКТРОННИ СЪОБЩЕНИЯ ОТ 2008 Г.
Чл. 46.
(1) При изменение на индивидуалния договор по инициатива на предприятието не по-късно от 30 дни преди влизане в сила на изменението предприятието уведомява абоната по реда на чл. 47 и 48.
(2) В случаите по ал. 1 всеки абонат има право да прекрати индивидуалния договор без санкции в срок до един месец от влизането в сила на измененията.
(този член не важи за предплатените карти, те имат чл.48a)

Уведомлението което са пратили, трябва да съдържа текста, че договора може да се прекрати без последствия един месец СЛЕД влизане в сила на промените (а не след уведомлението). Тази информация не е налична дори на страницата от линка.

Това обяснява и защо промяната се прави на 10 Април, а не в края на таксуващият се период. На 3 Май излиза нова фактура и тогава е най-голяма вероятността клиента да разбере, че сметката му е твърде голяма. Ако се забави с повече от една седмица, той трябва да плати цялата фактура.

Между впрочем, първата фактура съдържа две месечни такси. Едната е частична от 10-30 Април и една (предплаща) за Май.

Потребителски аватар
JKRL
Регистриран: 18 фев 2021, 10:41

Мнение от JKRL » 28 юни 2023, 20:43

ivk8l написа:
28 юни 2023, 20:26
С други думи, едностранната промяна на договора от A1 е напълно незаконна.
С други думи ще се видите в съда. Очаквам продължението с най-голям интерес.

ivk8l
Регистриран: 14 юни 2023, 17:43

Мнение от ivk8l » 28 юни 2023, 21:01

Ако имате желание да подадете жалба към КЗП, ще ви дам следните съвети.

За да подадете жалба към КЗП имате нужда от правно основание. Приемам, че не сте прекратили/прехвърлили номера преди крайният срок. Ако сте го направили, това е доброволно действие от ваша страна и нямате основание за оплакване.

Преди да подадете жалба в КЗП, трябва да направите оплакване до A1. Това може да стане на техния сайт тук: https://www.a1.bg/miscellaneous/customer-service избира се "Обратна връзка/Оплакване"

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изискайте да ви се предостави копие от договора заедно с всички приложения и анекси. Новият тарифен план трябва да е оформен като приложение към оригиналният ви договор. От A1 ще ви дават линкове към техният сайт. Те не са част от вашия договор.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да получите изричен отговор на това искане. Ако трябва изпратете отделно оплакване/искане само за това.

От A1 имат навика да отговарят само на един въпрос и да считат случая за приключен. Ако искате отговор на повече от един въпрос, може да се наложи да питате по няколко пъти. Смислен отговор не е гарантиран.

Обикновено отговарят в рамките на два работни дни. Понеделник явно имат огромно количество натрупани запитвания.

Когато подавате жалба към КЗП, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО посочете кои закони са нарушени. Например ЗЕС чл. 227. ал 1.

Ако сте от провинцията (като мен) ви препоръчвам жалбата да е към Софийски отдел на КЗП, по-голяма вероятност да попаднете на кадърен юрист там. (A1 са в София).

Също така ЗАДЪЛЖИТЕЛНО посочете, че търговецът отказва да ви предостави екземпляр от новия договор, по който ви издава фактури за плащане, тоест става дума за предлагане на непоискана услуга по ЗЗП чл.68k ал.6
ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ
Чл. 68к. Нелоялни търговски практики са и следните агресивни търговски практики:
[...]
6. да се изисква незабавно или разсрочено плащане на стоки или услуги, доставени от търговеца, които не са поискани от потребителя, или да се изисква тяхното връщане или съхранение от потребителя;
Ако някой е любопитен може да публикувам целият отговор на КЗП, както и някои от отговорите на A1.

timoj
Регистриран: 07 апр 2020, 21:23

Мнение от timoj » 28 юни 2023, 21:56

И за какво е цялата тая драма, жалби и губене на време? Защото са решили да спрат предлагането на тарифен план с 0 лв такса?
Нали са пратили съобщение и е имало опция за прекратяване ако не ви харесва? Както каза кокорчо законно-незаконно - това е положението. Не си струва човек да си хаби нервите за подобни глупости.

mishoz
Регистриран: 06 авг 2023, 16:47
Контакти:

Мнение от mishoz » 06 авг 2023, 16:52

Издаването онлайн на електронните фактури са напълно законни в много държави, включително и в Република България. В множество юрисдикции са приети специални закони и регулации, които признават и регулират използването на електронни фактури като законен начин за издаване и обмен на фактурни документи. източник: billbox.bg

ET
Регистриран: 04 дек 2005, 00:16
Контакти:

Мнение от ET » 23 ное 2023, 15:01

Доколкото разбирам от предните постове, на някои Боб стари договори доброзорно налагат нов тарифен план?
Аз не съм получавал СМС, в офиси не плащам. Имам 2 карти, едната на 2.90, другата на 0 лв, и на двете плащам по 3.90 лв. допълнително за интернет, общо около 11 лв.

Nik21
Регистриран: 25 дек 2018, 09:22

Мнение от Nik21 » 23 ное 2023, 21:32

ET написа:
23 ное 2023, 15:01
Доколкото разбирам от предните постове, на някои Боб стари договори доброзорно налагат нов тарифен план?
Аз не съм получавал СМС, в офиси не плащам. Имам 2 карти, едната на 2.90, другата на 0 лв, и на двете плащам по 3.90 лв. допълнително за интернет, общо около 11 лв.
Да, така е. Аз имах три БОБ-ски СИМ карти. На две от тях получих СМС-си, че ме "минават" на такса 12 лева на месец. Отидох в офис на А1 и след скандал на високи тонове с изнервена служтелка, ликвидирах и трите, даже тази без получено известие за вдигане на таксата.

monster789
Регистриран: 19 ное 2017, 10:18

Мнение от monster789 » 24 ное 2023, 12:12

Nik21 написа:
23 ное 2023, 21:32
Отидох в офис на А1 и след скандал на високи тонове
Бай Ганьо в действие. И какво ти е виновен служителят, като тези решения се взимат в централния офис?!

ET
Регистриран: 04 дек 2005, 00:16
Контакти:

Мнение от ET » 24 ное 2023, 13:39

Nik21 написа:
23 ное 2023, 21:32
ET написа:
23 ное 2023, 15:01
Да, така е. Аз имах три БОБ-ски СИМ карти. На две от тях получих СМС-си, че ме "минават" на такса 12 лева на месец. Отидох в офис на А1 и след скандал на високи тонове с изнервена служтелка, ликвидирах и трите, даже тази без получено известие за вдигане на таксата.
А успя ли да разбереш на какъв принцип е изборът да получиш СМС? Да кажем говорил си повече от тези двете? Той договора е безсрочен, и вероятно ако спреш да плащаш, така или иначе ще го прекратят.
Какво точно пишеше в съобщенията?

Nik21
Регистриран: 25 дек 2018, 09:22

Мнение от Nik21 » 25 ное 2023, 19:45

повтор
Последна промяна от Nik21 на 25 ное 2023, 20:17, променено общо 2 пъти.

Отговори