Състояние на мрежите плюсове и минуси

ivobel721
Регистриран: 05 юни 2018, 17:37

Re: Състояние на мрежите плюсове и минуси

Мнение от ivobel721 » 07 авг 2023, 21:17

Apple_fan написа:
07 авг 2023, 18:31
А1 вече са добавили 4 и 5Г в района на Рилския манастир. Интересно, че на пълно 5Г скоростта беше около 100 мбпс. Не ми се вярва да е заради многото хора, нали уж затова беше 5г-то.

Виваком от своя страна имат 4Г и то само на банд 8. И на други места в югозападна Б-я са само на банд 8.
Очевидно А1 и Виваком имат различни стратегии за мрежите си. Първите залагат на скорост, тъй като не съм виждал техни станции само на банд 8, а имат поне банд 3. Вторите не залагат толкова на скорост, колкото да имат покритие почти навсякъде, макар и с по-ниски скорости въпреки че 10-20 мбпс също е задоволителна скорост особено в малко населено място.
Най-накрая са добавили 4G там и А1, но картата им на покритие не е отразила промяната :D
Най-вероятно не е 5G, а просто ULI. Скоростта ми прилича на само Band 3, но може и да има и Band 1. Ако пратиш снимка на станцията, ще ти кажа какво има, но със сигурност не е реално 5G.

Иначе и на А1 съществуват станции само с Band 8, но са много рядко срещани.

Йеттел имат Bands 8, 3 и 1 на Рилския манастир според Cellmapper.
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.

AgentOrange
Регистриран: 28 сеп 2012, 10:59

Мнение от AgentOrange » 09 авг 2023, 23:54

PanasonicMobile написа:
07 авг 2023, 06:41
Пътувам често напоследък с влак из страната. А1 е неизползваем особено към Видин. Около клетките си е супер, но като се отдалечаваш падаш на 3/2g няма трафик...
Йетел е супер използваем интернета. Да, не е 300 мбита. Пинга не винаги е нисък. Обаче и през 3г и почти без обхват на 4г си върви трафик. Бързо сменя мрежите и клетките и дори да останеш без обхват бързо се кънектва към клетка когато се появи. Реално през а1 не отваря страници, през йетел си върви youtube music.
В останалите части на страната как е положението?

defierofodds
Регистриран: 11 юли 2019, 07:00

Мнение от defierofodds » 10 авг 2023, 06:22

В софийска област е точно обратното, извън София А1 са най-добре, а Йетел - най-зле; то и картата им го показва, макар че лъжат и на места ги няма макар да са най-добре според картата им. Но пак си личи, че нещата не са наред - примерно във Владо Тричков (А дори и в някои градове като Копривщица е подобно положението) дори според картата им 4г има на практика само около антените (Нагоре пък даже изобщо няма 4г клетки - Луково, Батулия). Около Локорско е същото (Макар на картата да го промениха и да са уж по-добре от А1 и Вива, които където имат поне минимално 4Г, Йетел няма и 2г), на Витоша - също.
На Вива пък антените са с добро покритие, но просто са малко и също се получават доста дупки, на Витоша, например, също са зле като Йетел.

PanasonicMobile
Регистриран: 28 юли 2011, 11:56

Мнение от PanasonicMobile » 10 авг 2023, 11:03

От години съм на Глобул, Теленор и тн. Имало е места лично на които съм бил без покритие. Но са рядкост и не ги взимам под внимание защото не живея в такива места. Цялостно мрежата на а1 си е много по-бърза. Има капацитет. Но извън speedtest мрежата на йетел е по-стабилна и напълно използваема. Както казах често оставам без обхват или без свързаност с а1 докато пътувам. При йетел и 3г и почти без обхват на 4г върви трафик. Зарежда страници. Върви музика. Дали е 1мбит или 2000 реално важното е да върши работа.
Пиша това, защото ме дразнят тарифните планове на йетел и не съм сигурен дали ще остана с тях. Но ще ми липсва мрежата им.

defierofodds

Мнение от defierofodds » 10 авг 2023, 11:12

PanasonicMobile написа:
10 авг 2023, 11:03
От години съм на Глобул, Теленор и тн. Имало е места лично на които съм бил без покритие. Но са рядкост и не ги взимам под внимание защото не живея в такива места. Цялостно мрежата на а1 си е много по-бърза. Има капацитет. Но извън speedtest мрежата на йетел е по-стабилна и напълно използваема. Както казах често оставам без обхват или без свързаност с а1 докато пътувам. При йетел и 3г и почти без обхват на 4г върви трафик. Зарежда страници. Върви музика. Дали е 1мбит или 2000 реално важното е да върши работа.
Пиша това, защото ме дразнят тарифните планове на йетел и не съм сигурен дали ще остана с тях. Но ще ми липсва мрежата им.
Аз точно заради мрежата никога не съм ги вземал предвид за основна карта - просто не ми вършат никаква работа. Явно има места, където са по-добре, но в околностите на София издишат тотално.

ivobel721
Регистриран: 05 юни 2018, 17:37

Мнение от ivobel721 » 10 авг 2023, 11:44

PanasonicMobile написа:
Някой по-запознат може да каже, но мисля, че можеш да се пренесеш на предплатена и да се върнеш на Йеттел за 21 лв на месец на 50 Mbps, като пренасящ от друг оператор. Само че не знам колко време трябва да не си бил техен потребител, за да ти предложат това.

defierofodds

Мнение от defierofodds » 10 авг 2023, 11:52

ivobel721 написа:
10 авг 2023, 11:44
PanasonicMobile написа:
Някой по-запознат може да каже, но мисля, че можеш да се пренесеш на предплатена и да се върнеш на Йеттел за 21 лв на месец на 50 Mbps, като пренасящ от друг оператор. Само че не знам колко време трябва да не си бил техен потребител, за да ти предложат това.
Може, поне към Вива с повечко търпение (Може да се наложи да се обиколят повече офиси, но става).

AgentOrange

Мнение от AgentOrange » 10 авг 2023, 14:07

ivobel721 написа:
PanasonicMobile написа:
Минаваш на предплатена на Виваком, примерно и след като номерът е вече в тяхната мрежата, зареждаш 10 лв. и си готов да пренесеш в Теленор на 21 лева. За съществуващ абонат не я дават тази оферта. Преди малко бях в един офис.

angelstamb
Регистриран: 22 яну 2007, 10:50

Мнение от angelstamb » 11 авг 2023, 15:06

ivobel721 написа:
PanasonicMobile написа:
Пробвай в техния офис в Кюстендил без да си пренасяш номера на предплатена карта. Мисля че ще стане веднага. Там работят много бързо .

AgentOrange

Мнение от AgentOrange » 11 авг 2023, 15:45

Нямам минаване през Кюстендил през следващата седмица, когато ще искам или да преподпиша, или да потъна към А1. Ако знаеш такъв офис в София, където може да се прехвърля на този план, моля сподели. Ако продължават да се дърпат, като нищо да пренеса към А1 и да не се занимавам. Не ми се занимава да обикалям, като пчеличка по офиса и да сменям сим карти. Но ако се налижи, ще се портна.

Отговори