Въпрос за прекратяване на договор

peterbs
Регистриран: 12 юни 2020, 10:44

Re: Въпрос за прекратяване на договор

Мнение от peterbs » 02 окт 2023, 08:31

Здравейте,
имам договор за мобилна услуга, интернет и ИПТВ, като към всичко това има и устройство на изплащане към Виваком. Ноември 2021 преподписвах онлайн и в допълнителното споразумение пише:
Дата на влизане в сила на споразумението:16.11.2021 Дата на изтичане на срока на споразумението:16.11.2023
• Срок на споразумението: 24 месеца
Аз искам да прекратя напълно всички услуги, които ползвам и да пренеса номера си към друг оператор.
Ето какво пише в споразумението относно прекратяването:
• С прекратяване на споразумението се прекратяват и всички допълнителни споразумения към него, включително и за допълнителни услуги. Ако споразумението бъде прекратено преди изтичането на уговорения срок по искане или по вина на абоната, включително при неплащане на дължими суми, абонатът дължи на БТК ЕАД неустойка равна на оставащите до края на срока, но не повече от трикратния им размер, месечни абонаменти за услугите на срочен абонамент, за които договорът се прекратява, включително за допълнителни услуги, по техния стандартен размер без отстъпка. Освен неустойката за предсрочно прекратяване, абонатът дължи на БТК ЕАД и възстановяване на част от стойността на отстъпките от абонаментните планове и от пазарните цени на устройствата (закупени или предоставени на лизинг), съответстваща на оставащия срок на договора.
• След изтичане на минималния срок споразумението автоматично продължава действието си за неопределен срок. След изтичане на минималния срок, абонатът може да прекрати споразумението с 30-дневно писмено предизвестие, без да дължи неустойки.
Сега въпросът ми е следният - трябва ли задължително да подавам 30-дневно предизвестие за прекратяване, защото услугата е комбинирана (мобилен телефон, интернет и телевизия) или ако направо отида при новия оператор примерно седмица преди изтичане на споразумението и стартирам процедура по пренос на номера ми това ще се счита за заявление за прекратяване на договора и той ще бъде прекратен на 16.11.2023 без да има неустойки и проблеми за мен?

ne4o
Регистриран: 08 фев 2009, 09:27

Мнение от ne4o » 16 ное 2023, 16:25

Здравейте! Ще пренасям номер от Виваком към А1. Договора ми изтича след 20 дена. От А1 ми казаха, че мога да се пренеса веднага, след като съм в 24-я месец. Подхлъзват ли ме или е така, че им нямам вяра.

peterbs
Регистриран: 12 юни 2020, 10:44

Мнение от peterbs » 16 ное 2023, 17:47

ne4o написа:
16 ное 2023, 16:25
Здравейте! Ще пренасям номер от Виваком към А1. Договора ми изтича след 20 дена. От А1 ми казаха, че мога да се пренеса веднага, след като съм в 24-я месец. Подхлъзват ли ме или е така, че им нямам вяра.
И на мен ми казаха същото, но за по-сигурно аз пренесох около 5-6 дни преди да изтече договора. Казаха, че понеже всеки месец преплащаме с такса напред - тоест последният месец е вече предплатен и уж не би трябвало да се дължи неустойка.

ne4o
Регистриран: 08 фев 2009, 09:27

Мнение от ne4o » 16 ное 2023, 20:05

Ако се пренеса сега, вероятно таксата която съм платил последно, ще я задържат и нито ще имам да давам, нито ще имам да вземам. В другия случай, ако пренеса след последния ден от договора, ще трябва да ми върнат пропорционална част от последната такса. Така ми върнаха половин такса преди 2 г след пренос. Може би наистина мога да се пренеса, след като платя последната такса.

mark79
Регистриран: 17 сеп 2007, 16:07

Мнение от mark79 » 10 дек 2023, 21:04

Здравейте,

имам няколко въпроси относно прекратяването на договорите при пренос към друг оператор. Ще съм благодарен, ако някой ми разясни какво трябва да очаквам. И така .. имам изтичащ договор на 21-ви този месец, фактурата излиза на 22-ри. По отношение на този договор, кога трябва най-късно да започна прехвърлянето към новия оператор?! Имам и друг договор, който изтична на 20.02.24 - кога най-рано мога да го прехвърля без да плащам неустойките за предварително прекратяване? По отношение на последният договор, ако реша да си платя неустойката и подам заявление за пренос заедно с първия номер - как точно се случват нещата с плащането на неустойката при стария оператор?! А, ако оставя на втория договор да му излезе новата фактрура - т.е. след 22.12 и веднага след това инициирам прехвърлянето му - би ли имало смисъл от такава гимнастика за намаляване на неустойката или .. ?!

Благодаря предварително.

Потребителски аватар
centur
Регистриран: 10 авг 2005, 22:39

Мнение от centur » 10 дек 2023, 21:20

mark79 написа:
10 дек 2023, 21:04
Здравейте,

имам няколко въпроси относно прекратяването на договорите при пренос към друг оператор. Ще съм благодарен, ако някой ми разясни какво трябва да очаквам. И така .. имам изтичащ договор на 21-ви този месец, фактурата излиза на 22-ри. По отношение на този договор, кога трябва най-късно да започна прехвърлянето към новия оператор?!
Още от предния месец (22-ри ноември) си имаш право да пренесеш при друг без да плащаш неустойки.
mark79 написа:
Имам и друг договор, който изтична на 20.02.24 - кога най-рано мога да го прехвърля без да плащам неустойките за предварително прекратяване?
На 21-ви януари можеш да отидеш да го пренесеш при друг.
mark79 написа:
По отношение на последният договор, ако реша да си платя неустойката и подам заявление за пренос заедно с първия номер - как точно се случват нещата с плащането на неустойката при стария оператор?!
Ще платиш 3 непромоционални такси - като ти излезе фактурата при стария, която така или иначе ще трябва да платиш.
Ако имаш закупено устройство ще ти начислят и отстъпката, която са ти направили за него към 3-те такси допълнително.

mark79 написа:
А, ако оставя на втория договор да му излезе новата фактрура - т.е. след 22.12 и веднага след това инициирам прехвърлянето му - би ли имало смисъл от такава гимнастика за намаляване на неустойката или .. ?!

Благодаря предварително.
Няма как да намалее неустойката - или чакаш да изтече до последния месец или плащаш 3 такси без значение дали си 21-вия или 22-рия месец.
Apple iPhone 16 Pro Max (256GB) White Titanium
Apple AirPods Pro v2 (2023)
Apple Watch S10 LTE 46мм

mark79
Регистриран: 17 сеп 2007, 16:07

Мнение от mark79 » 11 дек 2023, 06:43

Разбирам, че и сега да направя прехвърлянето - няма да има неустойка по първият договор, но по-скоро искам да знам кога е възможно най-късно да направя прехвърлянето без да ми излиза фактура на 22-ри. По закон пише 2 работни дни .. но доколко това се спазва и откога се броят тия 2 дни ..

По отношение на прекратяването на договор съм останал с впечатление, че се дължат таксите в непромоционален размер до края на договора и не повече от 3 такива. Нямам закупени устройства, нямам активирани допълнителни пакети и тем подобни и без да проявявам неуважение, но след 22-ри този месец (договорът изтича на 20.02.24, фактурата излиза на 22-ри) няма ли да съм вече в 23-тия месец от договорът и да остава предплащане само на една такса?!

Потребителски аватар
centur
Регистриран: 10 авг 2005, 22:39

Мнение от centur » 11 дек 2023, 13:36

mark79 написа:
11 дек 2023, 06:43
Разбирам, че и сега да направя прехвърлянето - няма да има неустойка по първият договор, но по-скоро искам да знам кога е възможно най-късно да направя прехвърлянето без да ми излиза фактура на 22-ри. По закон пише 2 работни дни .. но доколко това се спазва и откога се броят тия 2 дни ..

По отношение на прекратяването на договор съм останал с впечатление, че се дължат таксите в непромоционален размер до края на договора и не повече от 3 такива. Нямам закупени устройства, нямам активирани допълнителни пакети и тем подобни и без да проявявам неуважение, но след 22-ри този месец (договорът изтича на 20.02.24, фактурата излиза на 22-ри) няма ли да съм вече в 23-тия месец от договорът и да остава предплащане само на една такса?!
Сега ще дължиш частична фактура до която дата си бил при стария оператор. Като отидеш при новия ще разбереш точно колко дни.
За втория ти договор на 22-ри януари ще платиш реално последната такса по договора.
Apple iPhone 16 Pro Max (256GB) White Titanium
Apple AirPods Pro v2 (2023)
Apple Watch S10 LTE 46мм

dimitrov68
Регистриран: 28 ное 2015, 12:22

Мнение от dimitrov68 » 14 фев 2024, 20:16

Ако договор с А1 ,сключен преди 3 месеца се прекрати,за колко месеца дължа неустойка на разликата между промоционална и стандартна такса.В договора пише за възстановяване на част от оставащия Срок от договора.Отделно ще платя 3 стандартни такси.

Потребителски аватар
JKRL
Регистриран: 18 фев 2021, 10:41

Мнение от JKRL » 15 фев 2024, 12:02

dimitrov68 написа:
14 фев 2024, 20:16
Ако договор с А1 ,сключен преди 3 месеца се прекрати,за колко месеца дължа неустойка на разликата между промоционална и стандартна такса.В договора пише за възстановяване на част от оставащия Срок от договора.Отделно ще платя 3 стандартни такси.
Част от отстъпките за изминалите месеци, а не за оставащите + 3 пълни месечни такси(без отстъпките).

Отговори