Състояние на мрежите плюсове и минуси

Apple_fan
Регистриран: 24 ное 2013, 14:39

Re: Състояние на мрежите плюсове и минуси

Мнение от Apple_fan » 17 авг 2024, 13:18

toni955 написа:
17 авг 2024, 12:57
Apple_fan написа:
17 авг 2024, 00:00
Arthur написа:
16 авг 2024, 06:38
Съфорумци заспали ли сте ?
Никъде ли не ходите това лято
Мислех че по активно ще споделяте впечатления от пътуванията това лято :lol:
Мога да дам впечатление от разходките ми по екопътеките на Витоша, където А1 са трагедия, Виваком са по-добре.
А тестваш ли преноса на данни при виваком, защото обикновено го няма, нито разговор може да проведеш, само ти изписва, че имаш обхват и до там.
Ами приятели, които са на Виваком, провеждат спокойно разговори.

toni955
Регистриран: 12 апр 2024, 10:05

Мнение от toni955 » 17 авг 2024, 14:03

Apple_fan написа:
17 авг 2024, 13:18
toni955 написа:
Apple_fan написа:
17 авг 2024, 00:00

Мога да дам впечатление от разходките ми по екопътеките на Витоша, където А1 са трагедия, Виваком са по-добре.
А тестваш ли преноса на данни при виваком, защото обикновено го няма, нито разговор може да проведеш, само ти изписва, че имаш обхват и до там.
Приятели вика, това не е сериозно изказване. Нали ти си на Виваком. Аз като бивш абонат на виваком мога да кажа, че само на теория имат най-добро покритие, на практика няма приложение. Последно OpenSignal сравняваше трите оператора тази година и виваком беше провал почти по всички точки с изключение на 5g coverage.

defierofodds
Регистриран: 11 юли 2019, 07:00

Мнение от defierofodds » 17 авг 2024, 15:16

toni955 написа:
17 авг 2024, 14:03
Apple_fan написа:
toni955 написа:

Приятели вика, това не е сериозно изказване. Нали ти си на Виваком. Аз като бивш абонат на виваком мога да кажа, че само на теория имат най-добро покритие, на практика няма приложение. Последно OpenSignal сравняваше трите оператора тази година и виваком беше провал почти по всички точки с изключение на 5g coverage.
И на теория не са най-добре, личи си на картата, че клетките просто не са достатъчно и на витоша не е по-различно. При пейките и беседките между разклона за Златните и Златните, например, при А1 излиза и 5Г, докато при Вива чезне и 2Г. Между Тихия кът и Владая също А1 са по-добре. Не знам къде може да е било обратното.

Apple_fan

Мнение от Apple_fan » 17 авг 2024, 20:03

defierofodds написа:
17 авг 2024, 15:16
toni955 написа:
Apple_fan написа:

И на теория не са най-добре, личи си на картата, че клетките просто не са достатъчно и на витоша не е по-различно. При пейките и беседките между разклона за Златните и Златните, например, при А1 излиза и 5Г, докато при Вива чезне и 2Г. Между Тихия кът и Владая също А1 са по-добре. Не знам къде може да е било обратното.
Не знам, но сравнявайки картите на покритие на 3-те оператора, А1 са тези с най-много населени места без обхват и имам предвид места, където само те нямат разположена клетка наоколо.

Потребителски аватар
JKRL
Регистриран: 18 фев 2021, 10:41

Мнение от JKRL » 17 авг 2024, 22:22

Apple_fan написа:
17 авг 2024, 20:03
defierofodds написа:
toni955 написа:

Не знам, но сравнявайки картите на покритие на 3-те оператора, А1 са тези с най-много населени места без обхват и имам предвид места, където само те нямат разположена клетка наоколо.
Кои населени места и на какво разстояние е най-близката клетка?

Ilian K
Регистриран: 27 юни 2016, 21:57

Мнение от Ilian K » 19 авг 2024, 08:27

JKRL написа:
17 авг 2024, 22:22
Apple_fan написа:
defierofodds написа:

Например тук където живея, с.Ценово, обл. Русе, /общински център/ клетката на А1 е на 11 км разстояние. Обхвата показва 1-2 чертички /под -115dB/, за разговори вкъщи разчитам на VoWIFI, мобилните данни показват скорост 20-30 Mbps на закрито и 70-80 Mbps на открито. Оплаквам се сега, но когато бях на Виваком, сигнала беше още по-слаб.

defierofodds
Регистриран: 11 юли 2019, 07:00

Мнение от defierofodds » 19 авг 2024, 11:37

Ilian K написа:
19 авг 2024, 08:27
JKRL написа:
Apple_fan написа:

Например тук където живея, с.Ценово, обл. Русе, /общински център/ клетката на А1 е на 11 км разстояние. Обхвата показва 1-2 чертички /под -115dB/, за разговори вкъщи разчитам на VoWIFI, мобилните данни показват скорост 20-30 Mbps на закрито и 70-80 Mbps на открито. Оплаквам се сега, но когато бях на Виваком, сигнала беше още по-слаб.
Е нали точно за това говорим, че при Вива клетките са по-малко, така че където А1 е зле, обикновено А1 са още по-зле.

angelstamb
Регистриран: 22 яну 2007, 10:50

Мнение от angelstamb » 19 авг 2024, 13:30

Колегата, който пише, че А1 били с най - малко покритие на населените места в БГ явно гледа нещата само на хартия.
Пътувам всеки на много и най - различни места в БГ и спокойно мога да кажа, че А1 имат най - доброто покритие от трите телекома, с изключение на област Шумен.
След тях са Йетел.
Това е извод от практиката.
А1 имат добро покритие и на най - затънтените места.
За Виваком не мога да кажа, но много мои приятели също са доволни.
Въпрос на избор на оператор.
Аз лично като знам обикалям много и непрекъснато А1 няма да ги сменя, за да експериментирам какво е покритието на Виваком.
Който не е доволен от Виваком, спокойно може да се премести на А1 и няма да има никакъв проблем нито с 4Г, нито с 5Г мрежата на А1.
За 5Г мрежата на А1 мога да кажа, че е супер, един недостатък, който имат е че в масивните сгради скоростите падат и съответно батерията много пада.
В това отношение Йетел са с една идея по - добра и стабилна 5Г мрежа.

mishobehar
Регистриран: 30 апр 2007, 15:06

Мнение от mishobehar » 19 авг 2024, 14:47

Между другото вчера на Витоша положението беше трагично и за трите телекома. Цяла София се беше качила горе и просто беше невъзможно ползването на интернет. Основната ми карта е на Виваком, но имам и на А1 и Йеттел допълнителни карти и не мога да кажа, че някой беше по-добре.

Понеже се качвах с колелото нагоре до хижа Звездица (след Златните мостове), на места ми трябваше нещо да проверя в Google Maps и дори за това не ставаше.

На разклона на Златните мостове наистина Виваком нямат, но някой беше написал че А1 имат добро покритие - е, нямат и те. Трябваше да въртя с колелото да хвана една чертичка.

От друга страна не знам дали им излиза рентабилно да покриват цяла планина за 10 уикенда в годината.

В сряда ходих на Черни връх, но много рано сутринта и навсякъде си имаше приличен интернет, но сигурно съм бил единствения в планината.

Apple_fan

Мнение от Apple_fan » 20 авг 2024, 14:48

defierofodds написа:
19 авг 2024, 11:37
Ilian K написа:
19 авг 2024, 08:27
JKRL написа:

Е нали точно за това говорим, че при Вива клетките са по-малко, така че където А1 е зле, обикновено А1 са още по-зле.
А1 имат най-много клетки в големите и средните градове, което позволява по-добра плътност на покритието, но Виваком имат най-много покрити села, след това са Йеттел и последни са А1.

Отговори