Мобилни разговори Виваком

Ilian K
Регистриран: 27 юни 2016, 21:57

Мобилни разговори Виваком

Мнение от Ilian K » 14 окт 2021, 14:41

Здравейте,
от около 2-3 месеца забелязвам, че разговорите ми по телефона, не се случват с добро качество. Телефона ми е Xiaomi mi 10t lite, абонат на Виваком, имам активирано Volte от повече от година, използвам за предпочитане 4G мрежа в настройките на телефона, но напоследък когато водя разговор, много често се случва, той да ми насича, и в отсрещната страна не ме чуват добре. Понякога ми се налага да затворя и да набера отново, като това не винаги е гаранция, че разговора ще се осъществи добре. Проблема не е само при разговора в семейството, които са на Виваком, но и с други абонати, не само на Виваком.
На какво може да се дължи това, преди да сигнализирам оператора за моите затруднения?

ET
Регистриран: 04 дек 2005, 00:16
Контакти:

Re: Мобилни разговори Виваком

Мнение от ET » 14 окт 2021, 14:49

Продвай първо с настройките на телефона, сложи го само на 3G и само на 2G. Пробвай и с друг телефон. Зависи ли качеството на разговора от силата на сигнала от клетките на оператора? Някои смартфони, и то не малко, са чувствителни към по-слаб сигнал, не ловят добре сигнала.

dimitrov68
Регистриран: 28 ное 2015, 12:22

Мнение от dimitrov68 » 14 окт 2021, 19:22

При мен също не е добро качеството на разговорите.Затова вече говоря от тази стая,която е с най-добър сигнал.Махам и задния силиконов протектор на телефона,да не закрива микрофона.Навеждам телефон,а с микрофона към устата ми да е.

mamuta70
Регистриран: 11 фев 2010, 21:11

Мнение от mamuta70 » 14 окт 2021, 20:23

Вие най-вероятно сте попаднали на кофти бройки защото аз нямам никакви проблеми с качеството на разговори, даже напоследък забелязвам значително подобрение. Естествено има значение и къде се намирате като локация тъй като аз съм от София и най-вероятно в провинцията нещата не са същите.

Ilian K
Регистриран: 27 юни 2016, 21:57

Мнение от Ilian K » 14 окт 2021, 22:30

Намирам се в малък град. Досега сигнала винаги е бил много добър на 4G, интернета ми е стигал меджу 100-150 Mbts, но от два три месеца само при някои разговори се наблюдава проблема, който описах по-горе. Сега интернета като скорост достига до 100 Mbts, което не е лошо според мен, но има влошаване на някои гласови повиквания.
Тази вечер проверих силата на сигнала, по информация от телефона ми, 4G за предпочитане, вкл. Volte -93 dBm, 47 asu
След това промених настройките на 3G за предпочитане и записах силата на сигнала -77 dBm, 18 asu
Не че, ми говорят тези цифри кой знае колко много, но няколко дни ще го оставя на 3G, дали ще има подобрение.

stobig
Регистриран: 25 мар 2015, 20:59

Мнение от stobig » 15 окт 2021, 07:31

Изключи Volte и пробвай. Имам приятел със същия телефон и това му реши проблема.

nbamrvolte
Регистриран: 19 ное 2018, 22:29

Мнение от nbamrvolte » 15 окт 2021, 09:19

В София мрежата е най-зле. В общи линии повърня. Най-лошо направената и най-лошо конфигурираната мрежа. И то защото клетките са на ръба на капацитета си и никой не иска да инвестира.
На мен ми се е случвало да патувам до Благоевград само и само да проведа нормален разговор.
А за Аифоните и виваком да не говоря.
Вчера от 10 входящи едно нормално свързване и 8 смс за пропуснати обаждания. Нито на 3g, нито без VOLTE, нищо не работи.

Изпратено от моят DUB-LX1 с помощта на Tapatalk

mamuta70
Регистриран: 11 фев 2010, 21:11

Мнение от mamuta70 » 15 окт 2021, 10:28

nbamrvolte написа:
15 окт 2021, 09:19
В София мрежата е най-зле. В общи линии повърня. Най-лошо направената и най-лошо конфигурираната мрежа. И то защото клетките са на ръба на капацитета си и никой не иска да инвестира.
На мен ми се е случвало да патувам до Благоевград само и само да проведа нормален разговор.
А за Аифоните и виваком да не говоря.
Вчера от 10 входящи едно нормално свързване и 8 смс за пропуснати обаждания. Нито на 3g, нито без VOLTE, нищо не работи.

Въобще не съм съгласен, не знам какви телефони ползвате но с моя Huawei P30 който e постоянно с включено VoLTE и VoWiFi нямам абсолютно никакви прекъсвания на разговорите нито смс-си за пропуснати повиквания. Много често както се казва проблемите са във вашия телевизор (може модема на смартфона да е скапан както и SIM картата). Не трябва да се правят генерални заключения само по субективни причини за качеството на дадена мрежа.

nbamrvolte
Регистриран: 19 ное 2018, 22:29

Мнение от nbamrvolte » 15 окт 2021, 10:40

От не знам колко години я изследвам тая мрежа в София. Единственото място където има мрежа в София е Мола на Сердика. Всичко друго е леш.

nomercy
Регистриран: 12 юни 2008, 18:08

Мнение от nomercy » 15 окт 2021, 10:41

Използвам motorola egde+ и xiaomi mi 10. Сменял съм картите и на двата защото имам теленорска освен вивакомската и мога да кажа , че да на теленор е една идея по добра телефонията , но на виваком е определно по добра от на A1.

Отговори