Промяна на услуга по безсрочен договор

hiagain33
Регистриран: 25 окт 2022, 18:40

Промяна на услуга по безсрочен договор

Мнение от hiagain33 » 25 окт 2022, 18:45

Здравейте,
Клиент съм на Виваком с две карти, които до септември тази година бяха на услуга MaxiCall XS за 6лв на месец. На тази услуга съм от поне 6 години, като редовно съм бил подканван услугата да бъде сменена на по-висока такава. Картите се ползват от родителите ми, които не говорят много и честно казано цената ни устройва перфектно. За моя голяма изненада днес разбрах, че плана е сменен на друг (Smart S+) и за двете карти. Не съм бил известяван, а до колкото помня безсрочни договори не могат да бъдат прекратявани или променяни без изричното съгласие на титуларя. Дали може да ме посъветвате какви са ми опциите и правата?

Благодаря за отделеното време.

STE1
Регистриран: 14 окт 2006, 20:35

Re: Промяна на услуга по безсрочен договор

Мнение от STE1 » 25 окт 2022, 19:00

Имах същатата услуга MaxiCall XS и беше изпратено предизвестие месец по рано за преминаване на другият план , най удачно е да пренесете на предплатена карта .

hiagain33

Мнение от hiagain33 » 25 окт 2022, 19:02

Благодаря за бързия отговор! На мен ми е любопитно и от правна гледна точка това до колко е позволено. Ако не се лъжа, европейските директиви са следните: ако имат дори и един клиент на този план то те са задължени да го поддържат. Разбира се нещата може да са се променили.

STE1

Мнение от STE1 » 25 окт 2022, 19:08

Имат право да ви сменят плана с предизвестие , нищо не може да се направи.

zoroaster1980
Регистриран: 20 окт 2013, 19:05

Мнение от zoroaster1980 » 25 окт 2022, 20:03

От правна гледна точка договорите могат да се изменят ЕДИНСТВЕНО със съгласието на двете страни по договора, т.е. не могат да изменят условията без съгласие на потребителя. Доколкото договора е бесрочен всяка страна може да го прекрати с едномесечно предизвестие, както потребителя така и оператора.
От гледна точка на оператора е изгодно да промени условията на Х броя клиенти, защото 90 % от тях няма да възразят. От останалите някой ще напише жалба до КЗП или КЗК, които жалби няма да имат никакъв ефект. КЗП няма правомощия да се меси в договорите най-много има правомощие да наложи някоя малка глоба ако се напъне много. КЗК въобще няма да се занимава.
Остава варианта потребителя да съди оператора. Шансът да спечели е голям, но преди това трябва да отиде при адвокат да му плати поне 500 лева хонорар, след това да си плати държавната такса в съда, след това да си плати някоя експертиза по делото, след това да чака поне две инстанции - в София 3-4 години обичайно ще отнеме ако няма забавяния. И накрая ще спечели сумата на разликата в таксата между стария и новия договор в размер на няколко лева и ще си възстанови дадените авансово поне 1000 преди тези 3-4 години.
Дори да се наеме някой потребител с това упражнение за оператора това ще е разход да кажем 1500 лева след няколко години. От друга страна като вдигне таксата на 50 000 потребителя с 2 лева това е приход 100 000 лева на месец за оператора.
Поради горното тези практики на операторите ще продължават докато не си влезе в ролята КЗК и не наложи солидна глоба, която да обезсмисли прихода от едностранното изменение на договорите.

Mihail_
Регистриран: 09 мар 2015, 22:18

Мнение от Mihail_ » 25 окт 2022, 22:44

Не е съвсем така, за съжаление, поне в договорите, които гледам, независимо дали са с мобилен/кабелен оператор или банка, имат клауза, че могат да променят едностранно цените, като ако не ни изнася, може в едномесечен срок да си прекратим договорите без неустойки. :(

JoKo44
Регистриран: 07 май 2019, 18:21

Мнение от JoKo44 » 26 окт 2022, 12:32

Здравейте!
И аз бях на същата тарифа за 6 лв. Промениха я и реших да мина на предплатен план за да запазя номера. Във Виваком ми отказаха директно. За мое учудване и А1 отказаха - можело само от предплатена карта, а не от карта с безсрочен договор. От Йеттел свършиха работа и за 10 лв получих 6000 МВ за 14 дни, 300 мин. към всички оператори за 14 дни, 3500 МВ в роуминг за 14 дни и 3 лв наличност за 14 дни. Даже могло и да се смени и титуляра, т.е. да се прехвърли на друго име - примерно от мен на роднина(условието е да присъства, защото трябват и неговите данни и документи).
И в тази връзка коя е най-изгодната предплатена тарифа с оглед максимален срок на запазване на кредита в картата и ползване на роуминг? Ако някой е запознат с преплатените планове на операторите и реши да даде съвет ще съм благодарен.
Поздрави!

STE1

Мнение от STE1 » 26 окт 2022, 13:20

И аз бях на същата тарифа за 6 лв. Промениха я и реших да мина на предплатен план за да запазя номера. Във Виваком ми отказаха директно.
Трябвало е да сте по настоятелен и да смените няколко офиса , миналият месец направих такъв пренос.

Johnniie
Регистриран: 20 апр 2013, 16:35

Мнение от Johnniie » 26 окт 2022, 13:26

Оператора има право да измени договора едностранно като ако другата страна не е съгласна има право да го прекрати без неустойки по него. По същия начин се действа с промяна в общите условия ако те засягат пряко сключения договор, можеш да го прекратиш без неустойки.

hiagain33

Мнение от hiagain33 » 26 окт 2022, 16:05

За жалост да се надваш на КЗП/КЗК е като да чакаш от умрял писмо... Като цяло промяната не е фрапантна и не е болка за умиране, но поне преди съм сигурен, че нямаха право да променят планове без изричното съгласие на клиента. Също са задължени да поддържат въпросните планове активни дори и да имат един активен потребител. Не съм задълбавал скоро, може и нещата да са се променили, но както споменахте по-вероятно е просто да си вдигнат приходите и да разкарат този така неудобен за тях план :)

Отговори